Skip to main content

Fiji - Undervisa på förskola

Gör volontärarbete på vackra Fiji. Undervisa eller var en extra resurs på en förskola där barn från det lokala samhället går. Som volontär lekar du med barnen och ger dem mat samt välbehövd uppmärksamhet. Här kan du välja att stötta de ordinarie lärarna eller hålla i egna lektioner på förskolor och skolor i Suva eller Sigatoga. Passar unga som äldre, från 18 år.

Plats Suva eller Sigatoga
Startdatum Varje måndag året om, observera datum för lov!
Antal volontärer       Genomsnitt 15 volontärer samtidigt    
Boende Volontärhus 
Förkunskaper Grundkunskaper engelska

Volontärarbete 

På detta projekt har du möjlighet att vara en hjälpande hand med undervisningen på en förskola i Suva. På Fiji finns skolor och förskolor både inom den privata sektorn och inom den offentliga. Det kan dock vara svårt för många föräldrar att få in sina barn på en bra skola. Många av de offentliga skolorna ska teoretiskt sett ta emot alla folkgrupper, men så ser det tyvärr inte ut i verkligheten då det ekonomiska läget och den geografiska fördelningen ofta gör att det endast tas in en typ av folkgrupp. Detta gör att det i många byar uppstår mindre skolor, där lärarna gör så gott de kan för att undervisa de olika åldersgrupperna som har olika nivåer på kunskap och inlärning.

Som volontär får du hjälpa till och assistera lärarna, har du lärarerfarenhet kan du även få sätta ihop egna lektioner. Erfarenheter inom musik och konst är uppskattat då lektioner i detta önskas hållas på skolorna.

Syfte med projektet

Syftet är att tillsammans med den lokala personalen undervisa och lära ut till de blandade klasserna på dessa skolor, vilket kan vara en utmaning med tanke på skilda åldersgrupper och nivåer i utbildningen. Många av familjerna har inte råd att resa eller att ta sig runt i världen och att volontärer kommer till dessa skolor är därmed extremt viktigt för att ge barnen en chans att lära sig om andra kulturer och länder!

En dag som volontär

Som volontär kommer du att befinna dig på en grundskola. Arbetsuppgifterna kan komma att skilja sig, men främst handlar det om att vara en hjälpande hand och en extra lärare. De ämnen som undervisas i kan vara engelska, datorkunskap och provskrivning. Det förekommer även hantverkslektioner och olika aktiviteter. Vid mer erfarenhet kan du komma att hålla i egna lektioner som du då också planerar själv. Har du erfarenhet inom konst eller musik kan du också få möjlighet att undervisa och hålla i lektioner inom detta.

Förkunskaper

Inga förkunskaper krävs utom en grundnivå i engelska.

Övrigt 

För att få åka på ett av våra volontärprojekt krävs ett utdrag ur belastningsregistret, mer information får du vid bokning.

Sök resa

Datum

Projekt start är varje måndag. Observera att att skolorna och förskolorna inte har undervisning under examensperioder och lov. Men om några av datumen skulle infinna sig under din resa finns det möjlighet att arbeta på fritidsklubb, bygg och renoveringsprojektet under tiden.

Skola och förskola stängt 2018:

30/7-3/8 skolan stängd, men förskola öppen.
6/8 – 10/8 Examens vecka. Skola och förskolan stängd.
13/8-24/8 Skollov. Istället fritidsklubb och community support.
27/8 Ingen undervisning. Förberedningsdag.
12/11-16/11 Skolan stängd, men förskola öppen.
19/11–23/11 Examens vecka. förskolan stängd.
26/11 – 21/12 Skollov. Bara fritidsklubb, community support och bygg och renoverings projekt.
24/12 – 11/01 Jullov.

Boende & mat

Boende & mat

Under din volontärtid bor du i ett volontärhus tillsammans med andra volontärer. Detta är samma boende som du har även under din introduktionsvecka. Man delar rum i huset och kan komma att bo med upp till 6 andra volontärer från hela världen. Det finns myggnät och lakan på plats men man tar med egna handdukar. Dusch och västerländsk toalett finns. Organisationen på plats är noga med att volontärer tar ansvar för miljön och använder alla resurser med omtanke, framförallt vatten, papper och elektricitet. I husen förväntas alla boende städa upp efter sig själva för att skapa en bra och fräsch miljö för alla att leva i. Wifi finns tillgängligt i alla volontärhus.

Mat

Det ingår 3 måltider om dagen måndag till fredag och under helgerna ingår det 2 måltider. Maten som serveras är lokal och från det fijianska köket.

 

Fritid

Fritid

De dagar du inte är på projektet är du ledig och får då tid att utforska både Suva och Fiji precis som du vill. Vi anordnar inte några aktiviteter, men kommer jätte gärna med tips och idéer på saker du kan hitta på. Prata gärna med de andra volontärerna på projektet så kan ni göra utflykter tillsammans.

Suva är en storstad precis andra stora städer. Här finns det mesta som kan önskas och gott om aktiviteter. Utforska gärna staden på din fritid och besök stadens museum, någon av stadens alla parker eller ta en shoppingtur antingen i butiker eller på någon av alla marknader. Här finns även gott om restauranger, barer och nattklubbar att roa sig med under kvällstid.

Under helger när du har längre ledighet kan du ta dig utanför staden och kanske besöka någon av de andra öarna. Njuta av sol och bad, snorkla eller dyka och se de fantastiska korallreven. Har du planer på att ge dig ut i regnskogen, bör du överväga att besöka Tavaros vattenfall som är en syn i sig. Det finns även många andra vattenfall att se. Värt ett besök är något av Fijis alla tempel, så som Sri Siva Subramaniya Swami som är ett färgstarkt hinduistiskt tempel.

 

 
 

Klimat

Fiji har ett tropiskt havsklimat med torr- och regnperioder. Torrperioden sträcker sig mellan maj och oktober och är den tid som är bäst och behagligast att besöka ö-paradiset, men det är även den period då ön har flest besökare. Medeltemperaturen är runt 25 grader dagtid och går ner till ungefär 20 grader på kvällen. November till april är det regnperiod med temperaturer runt 30 grader. Under regnperioden kan korta, lokala skurar falla mitt på dagen eller eftermiddagen men under resterande tid skiner solen som vanligt. Från sydostpassaden blåser en lite kyligare vind, vilken gör att det aldrig blir för varmt under de soliga dagarna. Mellan november och april kan lågtryck skapa kraftiga oväder och i värsta fall kan även cykloner slå till. Då Fiji är en ögrupp kan klimatet och vädret skilja sig från ö till ö.

Vanliga frågor

Pratar man engelska på Fiji?

På Fiji klarar du dig med engelska, då detta är det officiella språket för landet. I de dokument vi kommer att skicka ut finner du några av de vardagliga fraser som kan vara bra och kul att kunna på fijianska.

Vad får jag mer för information när jag bokat min resa till Fiji?

Efter bokad resa får du utförlig information om allt det praktiska du behöver förbereda inför resan;

  • Flyg > Detaljerna du behöver och vår samarbetspartner hjälper gärna till att boka ditt flyg
  • Försäkring > Kan köpas direkt på vår sida via vår samarbetspartner Gouda
  • Utdrag ur polisens belastningsregister > Du får info och blankett av oss
  • Stipendier > Är du ute i god tid kan du läsa våra stipendietips
  • Vaccinationer > Vad rekommenderas + rabatter på utvalda kliniker
  • Pass och visum > Vad som gäller för din destination

Du får även mer information om ditt land och andra tips och råd som exempelvis en packningslista.

Ingår flygbiljett?

I våra volontärresor ingår inte flygbiljetter utan vi brukar ge tips och råd runt detta, men våra volontärer bokar alltid själva sina biljetter. Vi har märkt att en del volontärer inte lyckats få tag i sina flygbolag vid tillfällen då det blivit förseningar, flygändringar eller bagagestrul. Vi har därför ett samarbete med en resebyrå för att kunna erbjuda våra volontärer ett bättre alternativ.

Genom vår samarbetspartner som funnits i branschen sedan 1979 kan vi känna oss trygga med att ni får den hjälp ni behöver runt er flygresa. De säljer prisvärda specialbiljetter till utvecklingsländer då man reser i biståndssyfte. De kan ordna flygbiljetter som är ombokningsbara och återbetalningsbara vilket vi rekommenderar samt riktigt bra villkor såsom högre bagagevikt. Mer information får du efter bokning.

Vilken flygplats ska jag flyga till?

Flygplatsen du ska flyga till: Nausori International Airport (Suva)

Bagagevikt?

Om du vill vara säker på hur mycket din väska får väga kan du beräkna vikten här! Har du andra frågor om exempelvis övervikt behöver du ta kontakt med ditt flygbolag då alla har olika regler och priser.

Behöver jag försäkring?

Med Amzungos samarbetspartner, Gouda Reseförsäkring, får du ett fullgott reseskydd under tiden du arbetar som volontär genom reseförsäkringen Leva Utomlands. Då din hemförsäkring i regel inte täcker volontärarbete bör du teckna en kompletterande försäkring! Bokar du försäkringen genom oss hjälper vi dig så mycket vi kan om oturen skulle vara framme. Läs mer om Leva Utomlands här!

Kan jag söka stipendium för volontärarbete?

Genom att söka ett stipendium kan du få stora delar av din resa betald. Du kan söka flera stipendier för samma sak. Du kan även försöka söka sponsring från olika företag eller personer runt omkring dig. Få tips över vilka stipendium du kan söka genom att läsa mer här!

Vad behövs för vaccinationer för att åka till Fiji?

Inför din resa behöver du kolla upp vilka vaccinationer som krävs för att skydda dig mot sjukdomar förekommande i landet du ska till. Via länken nedan kan du se vilka vaccinationer som rekommenderas till landet du ska åka till. Du bör dock alltid rådgöra med en läkare eller vaccinationscentral i god tid innan avresa eftersom vaccinationer är individuella och beror bland annat på vilka delar i landet du ska besöka samt hur länge.

> Se vilka vaccinationer som rekommenderas, land för land!

Behöver jag visum för att åka till Fiji?

Som svensk medborgare behöver du inte söka visum om du stannar upp till 4 månader. Dock krävs det att du har en returbiljett ut ur landet för att få komma in. Vid ankomst i landet får alla ett inresekort som är extremt viktigt att behålla under hela resan, då det ska uppvisas vid utresa ur landet. Skulle kortet tappas bort behöver du anmäla detta för att slippa avgift och att eventuellt bli utvisad.

Karta

  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet