Skip to main content

Indien - Barn, sport & djur

Åk till magiska Udaipur och arbeta som volontär. Här kan du volontärarbeta med barn i skolor och på dagcenter, med sportaktiviteter, renovering eller med hundar och kor på ett djuräddningscenter.

Plats

Udaipur i norra Indien

Startdatum

Måndag 1:a och 3:e veckan varje månad året runt

Antal volontärer   

Vanligen runt 5 andra volontärer på plats från olika länder

Boende

Delat boende i volontärhus

Förkunskaper

Grundläggande engelska


Volontärarbete

Udaipur är en vacker och relativt liten stad i delstaten Rajasthan i nordvästra Indien. Många beskriver Udaipur som en sagostad med sina fina palats och lummiga trädgårdar som flyter på sjöarna. Det mest spektakulära är kanske Lake Palace som ligger mitt i sjön Pichola i stadens centrum. Staden är också en mittpunkt för scenkonst, måleri och hantverk.Volontärarbete i norra indien

Människorna här lever nära naturen och på fattigdomsgränsen och såväl barn som vuxna är i behov av utbildning och stöd. Här kan du göra volontärabete på både barnhem och med undervisning i skolor samt jobba med djur och renovera.

Barnhem / Sport

Ett av barnhemmen vi samarbetar med är för pojkar mellan 6-18 år. Här bor 105 pojkar och på helger kan du som volontär hjälpa till att ordna olika aktiviteter, då främst inom lek, sport och hälsa. Ett annat barnhem där 24 pojkar bor i åldrarna 7-15 år behöver din hjälp på kvällstid (ca 16.00 – 18.00). Här hjälper du dem att lära sig grunderna i engelska samt ordnar olika lekar och sportaktiviteter. De sporter barnen gillar och kan är fotboll, cricket och volleyboll men det är jättevälkommet att lära ut för dem nya sporter.

Förskola

På förmiddagar, ca 9:30 – 12:30, kan du som volontär få hjälpa till på en förskola för barn mellan 3-6 år. Genom lek och sång lär man ut ABC, siffror, färger, frukter, kroppsdelar m.m. Innan du åker till projektet hjälper din volontärkoordinator i huset att förbereda dagens aktiviteter. I volontärhuset finns hjälpmedel i form av böcker, plastfrukter, djurbilder och liknande som man tar med sig till barnen.

Lågstadieskolor

Den främsta skolan som vi samarbetar med här har ca 250 elever som är mellan 6-15 år. Eleverna har totalt 5 lärare  (ca 50 elever/lärare) och därför är det svårt att hinna med att ge extrahjälp till alla som behöver det. Du som volontär blir en viktig och uppskattad resurs för barnen genom att ge dem mer personlig tid och uppmärksamhet. Från april till september är skoltiderna från 7 – 12.30 och under oktober till mars 10.30 – 16.30.

Vi samarbetar även med en skola för 55 barn med olika psykiska funktionshinder. Volontärer brukar vara här mellan ca kl 16.00 – 18.00. Under hela augusti och september är detta projektet stängt.

Djur (hundar, kor & åsnor m.m.)

Älskar du djur är detta projektet för dig! Vill du hjälpa skadade djur att må bättre igen finns ett projekt som har främst hundar men även kor & åsnor som de hittat skadade på gatorna i Udaipur.
Varje dag kör deras djurambulans runt i staden och hämtar upp sjuka och skadade djur och på ett år räddar dem tusentals djur från gatorna. De allra flesta blir helt återställda och adopteras sedan till kärleksfulla familjer som klarar organisationens tuffa krav.

Som volontär får du sköta om djuren och ge dem kärlek, mat, bad och ibland massage. En del hundar som är förlamade kommer hit & genom massage flera gånger om dagen har många hundar fått tillbaka all känsel igen.  För de djur som är väldigt skadade har dem ett sjukhus där de först får vård och där kan du som är veterinär få hjälpa till.

Syfte med volontärprojektet

Att stärka barnen genom att utbilda dem genom lek, pyssel och sång. Djurorganisationen driver ett räddningscenter, ett djursjukhus och en fristad för de djur som behöver livslång vård. Varje år räddar dem tusentals sjuka och skadade djur från gatorna, mycket tack vare donationer och volontärer.

Dina arbetsuppgifter

Du kommer kunna kombinera olika sorters projekt, då en del är på morgon/förmiddag och andra på eftermiddagar/kvällar. Arbetsuppgifterna varierar beroende på vilket projekt du deltar i, men du kan få jobba med exempel:

  • Lära ut enklare saker genom lek, målning och sång
  • Motivera barnen att vilja lära sig
  • Delta i sportaktiviteter & pyssla efter skoltid
  • Assistera lärarna och uppmärksamma barn som behöver extra hjälp med uppgifter
  • Ta hand om hundar, kor och åsnor (mata, tvätta, ge kärlek, massera m.m.)
     

En dag som volontär

Samtliga projekt ligger ca 5-25 minuters resa från ditt boende och du får dagligen skjuts dit och hem av din volontärkoordinator som ofta också är med på projekten för att underlätta eventuella språkbarriärer. Du jobbar oftast både på förmiddagen och eftermiddagen med olika projekt med det beror på vilket/vilka projekt du väljer att delta i. Ett dagsschema kan exempelvis se ut såhär:

9:00 Frukost
10:00 Avresa till volontärprojektet
10:15 – 12:30 Volontärjobb
13:00 Lunch följt av fritid eller eftermiddagsarbete på ett annat projekt
17:00 Kvällsaktiviteter eller workshops i Hindi, matlagning eller yoga
19:00 Middag
20.00 Samtal med övriga volontärer om dagen som varit samt planering inför morgondagen

Förkunskaper

Inga förkunskaper krävs, förutom grundläggande kunskaper i Engelska.

Övrigt 

För att få åka på ett av våra volontärprojekt krävs ett utdrag ur belastningsregistret, mer information får du vid bokning.

Sök resa

Datum

Till Udaipur kan du åka i princip året runt. Projektstart är på måndagar 1:a och 3:e veckan i månaden året runt och du bör anlända söndagen innan. Du jobbar under vardagar och har helgerna ledigt.

Undantag: från mitten av maj – mitten av juni för skolprojekt p.g.a. lov samt augusti-september för skolan för funktionshinder.

Boende & mat

Boende & mat

Volontärhuset har personal dygnet runt och ca 15 personer kan bo tillsammans. Du kommer dela rum med 3 personer och i varje rum finns fläktar, toalett och dusch (med varmvatten). I huset finns en gemensam tvättmaskin, mikrovågsugn, kyl, balkong, takterrass, grupprum med TV (med både engelska och indiska program) och Dvd. Du kan låna både böcker och filmer. Du får även tillgång till datorer där du kan låna Skype samt Wifi. Lakan ingår men handduk får du ta med själv. 

Mat

Det ingår frukost, lunch och middag alla dagar i veckan. Alla måltider förbereds av husets kock och är typiska indiska rätter som ofta är vegetariska. Man jobbar med lokalt producerad mat och personalen är från området. I huset finns filtrerat vatten så man behöver inte köpa vatten på flaska.

Fritid

Fritid

På din fritid som vanligen är kvällar och helger kan du vila, utforska omgivningen runtomkring i staden eller shoppa. Du hittar många intressanta affärer, marknader och vackra parker. Det finns ett hotell med pool där man kan sola och bada samt ett köpcenter med en biograf. När du anländer kommer du få en introduktion och en stadsrundtur för att lära känna omgivningarna. I denna stad med endast ca 500 000 invånare lär du dig relativt snabbt hur du hittar i de centrala delarna.

Vår samarbetspartner har också lokala utflykter du kan välja att göra mot en extra kostnad på din fritid. Exempel på en helgtur är till den berömda kamelmarknaden i Pushkar (okt/nov) där du även kan få övernatta i öknen.

Under din första helg ingår en utflykt till Monsoon palace och en dansshow i Old town, samt en tur till Ranakpur och Kumbhalgarh fort.

Taj Mahal är den största turistattraktionen i landet och ett av världens 7 nya underverk. Du bör inte missa denna mäktiga plats och din kontaktperson hjälper dig att ordna en helgtur hit. 

Workshops

Det finns också andra workshops du kan få möjlighet att delta i till en liten extra kostnad (dessa hålls oftast på morgonen eller eftermiddagarna). Exempel på workshops är indisk matlagning, henna, yoga och kulturell dans.

Klimat

Den bästa tiden att besöka Udaipur är mellan september och mars. I området där Udaipur ligger finns 3 årstider; vinter, sommar och regnperioden.

November – februari (vinter)

Dessa månader utgör vintersäsongen i Udaipur. Maxtemperaturen stiger sällan över 30 grader på dagen och det är svalt på natten. Detta är högsäsongen och en perfekt period klimatmässigt att utforska staden.

Mars – juni (sommar)

Dessa månader utgör sommaren i Udaipur vilka blir mycket varma. April och maj är de hetaste månaderna med temperaturer mellan 40-45 grader på dagen och runt 30 på kvällen/natten. I april firas den färgglada dans- och musikfestivalen Mewar i Udaipur.

Juli – oktober (monsunregn)

Dessa månader faller monsunregnen i Udaipur och mest regn kommer i augusti. Under denna lågsäsong är dock den omgivande bergskedjan grönskande och väldigt naturskön.

Vanliga frågor

 

Hur långt i förväg behöver jag boka denna resa?

Det rekommenderas att du bokar denna resa minst 3 månader innan avresa för att få plats på projektet samt för att hitta flyg till bra pris.

Kommer jag träffa andra volontärer på resan?

I Udaipur kommer du träffa på flera volontärer från olika länder, hur många beror på perioden du vill åka. Hör gärna med oss hur bokningsläget ser ut när du tänkt åka. 
 

Flyg, ingår det i resans pris?

Nej, flyg ingår inte utan detta bokar du separat. Vi rekommenderar sidor dom flygresor.se och momondo.se för att jämföra resor. Vill du kombinera flera orter och ha en ombokningsbar hemresebiljett rekommenderar vi dig att prata med en resebyrå, exempelvis Resia. 

Visum, behöver jag det? 

Ja, för att få komma in i Indien måste du som svensk medborgare ha visum. Lyckligtvis är det lätt att ansöka och ofta är det inga problem att få ett visum. Visumansökan till Indien gör man elektroniskt, dvs. via dator. Handläggningstiden är ungefär fem dagar vid inlämnande av ansökan och minst tio med post. Med ett turistvisum kan man stanna i Indien upp till sex månader. Mer utförlig information om du du går tillväga för att söka visum får du efter bokad resa.

Försäkring, vilken rekommenderas?

En försäkring som täcker hela resans vistelse är obligatorikt! Du kan köpa en bra reseförsäkring direkt på vår sida via vår samarbetspartner Gouda, läs mer här!

Behöver jag vaccinera mig?

Inför din resa behöver du kolla upp vilka vaccinationer som krävs för att skydda dig mot sjukdomar förekommande i landet du ska till. Via länken nedan kan du se vilka vaccinationer som rekommenderas till landet du ska åka till. Du bör dock alltid rådgöra med en läkare eller vaccinationscentral i god tid innan avresa eftersom vaccinationer är individuella och beror bland annat på vilka delar i landet du ska besöka samt hur länge.

> Se vilka vaccinationer som rekommenderas, land för land!

Kräver ni ett utdrag ur polisens belastningsregister?

Ja, du får mer information och en blankett av oss efter bokad resa. Ett utdrag för denna resa kostar inget extra.

Kan jag söka stipendier för denna resa?

Ja, om du är ute i god tid. Du kanläsa mer om våra stipendietips här!

Vad ska jag packa med på resan?

Vi vet att det kan vara klurigt med packning inför resan, därför får du en packningslista utav oss i god tid innan din avresa tillsammans med mer tips inför resan.  

Karta

  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet