Skip to main content

Indien - Elefanter & björnar

Upplev fantastiska Indien som volontär och gör volontärarbete på ett djurräddningscenter för björnar eller jobba på en fristad för elefanter utanför turiststaden Agra. Projekten går att kombineras. Passar både unga & äldre (från 17 år själv). Passar även perfekt för barnfamiljer.

Plats

Ett liten bit från Agra, hem till Taj Mahal

Startdatum

Varje måndag året runt

Antal volontärer   

Vanligen runt 3-5 andra volontärer på plats från olika länder

Boende

Delat boende i volontärhus

Förkunskaper

Grundläggande engelska

Volontärarbete med djur

I Indien driver en stor djurrättsorganisation flera olika projekt; alla med syfte att hjälpa utsatta djur av något slag. Vi har fått förmånen att samarbeta med två av deras projekt; en fristad för elefanter och ett björnräddningscenter. Projekten ligger en dryg halvtimma från Agra, staden som är hem för berömda Taj Mahal och därmed Indiens mest populära turiststad.

Fristad för elefanter
Denna fristad för elefanter startade 2011 och drivs av samma organisation som driver björnräddningscentret. Elefantcentret ligger cirka 15 minuter med bil från björncentret. Här bor 7 elefanter varav 5 är honor. Elefanterna är från 18 till 55 år. Några har räddats från cirkusar, andra har tidigare varit så kallade ”tiggande elefanter” och ett par har blivit påkörda av bilar och lämnats att dö. På detta projekt får elefanterna bra vård och har ett stort område att röra sig fritt på. Dagligen går elefanterna på promenader för att få motion. Här finns också en pool dit elefanterna kan gå och svalka av sig när de vill och varje dag tar alla elefanter ett bad och blir skrubbade av sin mahout och/eller volontärer. Ibland kommer turister hit för att få en kort guidad tur och lära sig om elefanterna. Turisterna får dock inte följa med på promenader med elefanterna.

Björnräddningscenter 
Här finns drygt 240 björnar som räddats från sina ägare som tidigare utnyttjat dem för pengar genom att tvinga björnarna dansa och uppträda. Därför kallas de ”dansande björnar” men är egentligen läppbjörnar. Läppbjörnar blir 140 till 180 cm långa och är vid skuldran 60 till 90 cm höga. Hanar väger vanligen 80 till 145 kg och honor 55 till 95 kg. Kännetecknande är deras stora läppar som saknar hår.

Dansande björnar har använts i flera hundra år som underhållning för turister men efter att regeringen förbjöd dansade björnar år 1972 så har detta tack och lov minskat drastiskt. 2002 räddades den första dansande läppbjörnen Rani och fick komma till projektet och därefter har organisationen växt och har idag räddat över 600 björnar. Många av björnarna har haft en tuff uppväxt och vet inte hur det är att vara en björn på riktigt. Här får de en fristad med stora ytor att röra sig på och kan umgås med andra björnar. Björnarna lever på räddningscentret i en stor park/skog som även är ett fågelreservat med drygt 150 fågelarter. Här finns bl.a. många påfåglar som promenerar runt.

Vår samarbetspartner i Indien fick i början finansiering och stöd av World Animal Protection (fd WSPA) för att kunna bygga upp centret för björnar. Så här skriver de om hur björnarna misshandlades:För att hålla denna grymma industri i gång sköts ofta björnmammorna i det vilda och deras ungar togs ifrån dem av jägare. När de en gång sålts till sina nya ägare borrade man igenom en metallring genom björnens superkänsliga nos, en kedja sattes dit och djuret tränades att “dansa” till musik. Träningsmetoderna inkluderade att ägarna drog i kedjan och slog på björnens ben och tvingade den att stå på varm metall.

Syfte med volontärprojektet

Syftet med projektet är att ge björnarna och elefanterna en plats där de kan leva i en naturlig och lugn miljö och få bästa tänkbara omvårdnad.

Dina arbetsuppgifter

Fristad för elefanter

Elefanterna får du bada och skrubba varje dag och du hjälper till med att städa området (skyffla elefantbajs mm.), skära upp frukt och mata elefanterna. De behöver också regelbunden motion och tar en längre promenad på förmiddagen samt en kortare promenad på eftermiddagen.

På projekten arbetar du måndag till fredag, vanligen kl 09:30 till 17:00 med en lunchrast klockan 13.00.

Så här kan en dag se ut på elefantprojektet:

07:00-8:00: Frukost
8:00: Upphämtning vid boendet för att åka till projektet
8:30-13:00: Du börjar arbetsdagen med att promenera med elefanterna, mata dem och se till att de badar i poolen.
13:30-14:30: Lunchrast
14:30-16:00: På eftermiddagen hjälper du elefanternas mahouts (skötare) med individuell träning, förbereder mat igen (frukter) samt är med och städar området. Vid behov kan du även få vara med när veterinärerna behandlar elefanterna.
16:00: Din arbetsdag är slut och du får skjuts tillbaka till boendet.

Björnräddningscenter 

Första dagen på projektet kommer du att få en introduktion där personal på plats förklarar hur centret arbetar, information om björnarna och en tur runt området.

Därefter kommer dina dagar börja med att städa området och förbereda samt dela ut gröt om man vill kl 7, annars börjar man vid 9 och förbereder snacks (nötter, dadlar och honung), delar ut snacksen och sedan bygger man ”lekplatser” eller hammockar för björnarna. Man får även förbereda eftermiddagsgröt till björnarna och hålla gräs och buskar i trim. Du kommer även vid behov få hjälpa till att hålla staket i trim, hjälpa till att måla byggnader och kanske assistera i projektets presentshop.

Observera att du inte kommer att ha närkontakt med björnar på detta projektet eftersom djuren är stora och vilda och kan utgöra fara för dig. Du kommer jobba i ett skogsområde och du bör bära kläder som skyddar mot ormar och insekter (höga gummistövlar får man låna på plats).

Så här kan en dag se ut på björnprojektet:

8-9: Frukost
9: Upphämtning vid boendet för att åka till projektet
9:30-13:00 Du börjar arbetsdagen med att göra rent inhägnader, pooler m.m. Du ger djuren mat och förbättrar samt skapar en mer stimulerande miljö för djuren att leva i, ”lekplatser”/hammockar m.m.
13-14: Lunchrast
14-17: På eftermiddagen är det dags att ge djuren mat igen (frukter, nötter, dadlar & kokosnötter). Integration med djurskötarna samt fortsättning på bygge av ”lekplatser” och eventuellt målarjobb.
17: Din arbetsdag är slut och du får skjuts tillbaka till boendet.

> Alla björnar & elefanter får regelbundna hälsoundersökningar och nödvändiga vaccinationer och bär inte på några farliga sjukdomar!

Sök resa

Boende & mat

Boende & mat

Oavsett om du vill jobba på något av projekten eller båda två så har du samma boende. Boendet har 4 rum där man bor 2-3 personer i varje, samtliga går att låsa. Det är enkelt utrustat med kök, dusch (varmvatten) och vanlig toalett. Det finns wi-fi och telefon i huset. Lakan och handduk ingår och micro, vattenkokare och kyl finns. Om du vill få tillgång till tvättmaskin kan du be om att få använda projektets egna. Boendet ligger ca 15 minuter från björnprojektet och cirka 30 minuter från elefantprojektet. Det tar 10 min till närmsta stad och där i närheten finns en stor livsmedelsbutik (Walmart) samt bankomat och marknad.

Mat


Det ingår 3 indiska mål om dagen som samtliga är vegetariska. Till lunch serveras en buffé och till frukost och middag brukar volontärerna föredra att tillaga sin egen mat av råvaror tillhandahållna av projektet. En utflykt till den lokala marknaden brukar även organiseras.

Datum

Du kan åka till detta projekt året runt och vi rekommenderar att du anländer en söndag eftersom introduktionen börjar på måndagar. Bäst tid på året att åka för båda projekten är dock från september till april på grund av värmen övriga månader.

Fritid

Fritid

Du kommer att vara ledig på helgeroch du kan ju såklart inte missa Indiens främsta turistattraktion, Taj Mahal, som ligger i Agra. Här finns också imponerande Agra Fort.

Din kontaktperson kan hjälpa dig ordna en guidad tur vid Taj Mahal och även utflykter som tigersafari (1 oktober – 30 juni), en tur till en lokal by där man kan se floddelfiner m.m.

För den som vill köpa souvenirer att ta med hem så finns det gott om turistaffärer i Agra. Du kan även handla märkeskläder och indiska prylar i stora köpcenter. För den som är ute efter att göra riktiga fynd så finns Sadar Bazaar, en shoppingdestination för många indier och även utländska turister. Här kan du hitta märkeskläder, mindre butiker och även restauranger.

Klimat

Indien ligger i den tropiska och subtropiska klimatzonen och har därför stora variationer från nord till syd. Generellt kan man dela in årstiderna i tre perioder: den varma, den våta och den torra .

I februari börjar värmen från Indiens nordliga slätter breda ut sig. I juni når värmen sin topp och 45° är inte ovanligt i centrala och södra Indien. Efter det börjar monsunregnen omvandla torr och dammig hetta till fuktig, lerig hetta. Runt oktober är regnperioden slut och fram till februari växlar temperaturerna från det behagligt svala till outhärdlig kyla i de norra bergsregionerna.

Vanliga frågor

 

Hur långt i förväg behöver jag boka denna resa?

Det rekommenderas att du bokar denna resa minst 3 månader innan avresa för att få plats på projektet samt för att hitta flyg till bra pris.

Kommer jag träffa andra volontärer på resan?

Till Agra kommer volontärer frånolika länder, dock oftast inte så många samtidigt, det beror på perioden du vill åka. Hör gärna med oss hur bokningsläget ser ut när du tänkt åka. 
 

Flyg, ingår det i resans pris?

Nej, flyg ingår inte utan detta bokar du separat. Vi rekommenderar sidor dom flygresor.se och momondo.se för att jämföra resor. Vill du kombinera flera orter och ha en ombokningsbar hemresebiljett rekommenderar vi dig att prata med en resebyrå, exempelvis Resia. 

Visum, behöver jag det? 

Ja, för att få komma in i Indien måste du som svensk medborgare ha visum. Lyckligtvis är det lätt att ansöka och ofta är det inga problem att få ett visum. Visumansökan till Indien gör man elektroniskt, dvs. via dator. Handläggningstiden är ungefär fem dagar vid inlämnande av ansökan och minst tio med post. Med ett turistvisum kan man stanna i Indien upp till sex månader. Mer utförlig information om du du går tillväga för att söka visum får du efter bokad resa.

Försäkring, vilken rekommenderas?

En försäkring som täcker hela resans vistelse är obligatorikt! Du kan köpa en bra reseförsäkring direkt på vår sida via vår samarbetspartner Gouda, läs mer här!

Behöver jag vaccinera mig?

Inför din resa behöver du kolla upp vilka vaccinationer som krävs för att skydda dig mot sjukdomar förekommande i landet du ska till. Via länken nedan kan du se vilka vaccinationer som rekommenderas till landet du ska åka till. Du bör dock alltid rådgöra med en läkare eller vaccinationscentral i god tid innan avresa eftersom vaccinationer är individuella och beror bland annat på vilka delar i landet du ska besöka samt hur länge.

> Se vilka vaccinationer som rekommenderas, land för land!

Kräver ni ett utdrag ur polisens belastningsregister?

Ja, du får mer information och en blankett av oss efter bokad resa. Ett utdrag för denna resa kostar inget extra.

Kan jag söka stipendier för denna resa?

Ja, om du är ute i god tid även om det är extra svårt att hitta specifika stipendier för att arbeta med djur. Du kan läsa mer om våra stipendietips här!

Vad ska jag packa med på resan?

Vi vet att det kan vara klurigt med packning inför resan, därför får du en packningslista utav oss i god tid innan din avresa tillsammans med mer tips inför resan.  

Karta

  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet