Skip to main content

Indonesien - Bevara sköldpaddor på Bali

Upptäck vackra Bali samtidigt som du bidrar med att bevara sköldpaddornas fortsatta överlevnad. Indonesien och Bali lockar människor över hela världen för dess vackra natur, paradisiska stränder, surfing, dykning och shopping. Här har du också möjlighet att bidra till en hållbar utveckling och bevara sköldpaddor genom att engagera dig i detta projekt. Organisationen på plats driver volontärprojekt på flera platser i världen och brinner för att ge människor, djur och natur bättre förutsättningar. Projekten på Bali har funnits i cirka 5 år. Sköldpaddsprojektet är beläget på den charmiga ön Nusa Penida som ligger cirka 45 minuter med båt från fastlandet Bali. Här bor du och arbetar i närheten till stranden. Projektet passar för alla över 18 år, medelåldern är mellan 18 och 30 år, men även äldre & familjer med barn är också välkomna (halva priset för barn under 12 år).
 
Plats Ön Nusa Penida
Startdatum Varje måndag året om
Antal volontärer       Alltid 10 volontärer eller mer
Boende Volontärhus 
Förkunskaper Grundkunskaper Engelska

 

Volontärarbete

Det finns 7 olika havsköldpaddsarter i världen och 6 av de 7 är utrotningshotade.
Havssköldpaddor tillbringar större delen av livet i havet. De förekommer främst i varma tropiska och subtropiska hav, men vissa arter lever även i tempererade vatten. Hanarna lämnar aldrig havet och honorna kommer endast upp på land för att lägga ägg på lämpliga sandstränder. Det tar flera decennier innan en havssköldpadda når könsmogen ålder och honorna kan lägga hundratals ägg per säsong, men man räknar dock med att endast 1 per 1 000 havssköldpaddor överlever till vuxen ålder på grund av naturliga faror.
 
Dessutom beräknas det i dag att det är människan som utgör det största hotet, främst genom fiske, som bifångst, miljöförstöring, föroreningar och strandnära bebyggelse. Jakt på både vuxna och unga havssköldpaddor samt deras ägg leder till kraftigt minskade populationer över hela världen. Forskare uppskattar att det årligen dödas fler än 50,000 havssköldpaddor bara i Sydostasien och södra delen av Stilla havet varje år. Viktiga födoplatser som t.ex. korallrev och sjögräsängar är utsatta för kontinuerlig degradering samt miljöförstörelse och försvinner i alarmerande takt. Destruktiva fiskemetoder, ökad turism och klimatförändringar bidrar ytterligare till en negativ rubbning av havssköldpaddornas sköra ekosystem.
 
Den globala uppvärmningen har också gjort det svårare för havssköldpaddan att överleva i och med att könsutvecklingen i äggen är temperaturberoende. Hanar blir till i en temperatur av 28°C och honor 32°C vilket har resulterat i rubbningar i balansen mellan antalet honor och hannar som kläcks och påverkar även därmed artens överlevnad. Föroreningar i form av skräp, plast, oljeutsläpp och övriga utsläpp leder ofta till döden hos havssköldpaddor. Kringflytande plast i haven förväxlas med deras naturliga föda, som maneter. Plasten fastnar i havssköldpaddans matspjälkningsorgan och gör att de svälter ihjäl.Detta är ett stort problem på Bali, då mycket av de sopor som dumpas i havet flyter i land på just Balis stränder.
 

Syftet med volontärprojektet

Med hjälp av volontärer så kan projektet samla in viktig data om sköldpaddspopulation på Nusa Penida med syftet att skydda och bevara sköldpaddors fortsatta existens.
 

Arbetsuppgifter

Beroende på årstid så skiljer sig arbetsuppgifterna något åt då sköldpaddorna inte lägger ägg året runt. Exempel på arbetsuppgifter är att:
 • Identifiera olika arter av sköldpaddor
 • Mata sköldpaddorna
 • Rengöra deras tankar och skal
 • Städa stranden
 • Samla in ägg
 • Övervaka bon
 • Renovera & måla på centret
 • Se till så att sköldpaddsungar kommer säkert till havet
 • På eftermiddagar hjälper volontärer till med att undervisa Engelska på någon av de lokala skolorna.

En dag som volontär

Vanligtvis börjar du dagen kl 8 med frukost. Vid kl 9 delas man in i grupper och placeras ut på olika områden, exempelvis kan ena gruppen få rengöra tankar och mata sköldpaddorna medans den andra gruppen rengör stranden. Vid kl 12 är det dags för lunch och därefter brukar man spendera ca två timmar i en lokal skola innan man återvänder till sköldpaddorna för att ge dem mat igen runt kl 17.  Du kan jobba på detta projekt året runt. Observera att detta endast är exempel på hur en dag kan se ut och att varje dag kan se lite olika ut beroende på behov och årstid.
 

Kulturvecka

Obs! Du har väl inte missat att du kan börja din volontärtid på Bali med en kulturvecka. Detta är en fullspäckad, spännande och rolig vecka med syftet att lära känna Bali och Indonesien genom att uppleva dess kultur. Genom att uppleva kulturveckan får man även bättre kunskap om kulturen och området man ska verka i. Tid kommer att ges till möte med lokalbefolkningen, smak av den lokala matkulturen samt att du får lära känna de lokala traditionerna. Kulturveckan kostar inget extra utan det är samma som en volontärvecka. Du kan läsa mer om kulturveckan här!

Förkunskaper

Inga förkunskaper krävs, förutom grundläggande kunskaper i Engelska.

Övrigt 

För att få åka på ett av våra volontärprojekt krävs ett utdrag ur belastningsregistret, mer information får du vid bokning.
 
 

Sök resa

Datum


Startdatum är varje måndag året runt. För att få kostnadsfri upphämtning på flygplatsen ska du anlända på söndagen innan.
 
> Läs gärna vår resmålsguide där du också kan se vilka helgdagar som infaller under din volontärtid och då det alltså inte är vanliga jobbdagar.

Boende & mat

Boende & mat

På Nusa Penida är levnadsstandarden lite enklare. Det finns inte lika många butiker och restauranger som på Bali, men och andra sidan så bor du nästan på stranden. Boendet är i delade rum i ett volontärhus. I huset bor det alltifrån 10-30 andra volontärer beroende på årstid. I juni, juli och augusti är det generellt flest volontärer. Organisationen på plats är noga med att volontärer tar ansvar för miljön och använder alla resurser med omtanke; framförallt vatten, papper och elektricitet. I huset förväntas alla boende städa upp efter sig själva för att skapa en bra och fräsch miljö för alla att leva i. Wifi finns tillgängligt i volontärhuset.  

Mat

Det ingår 3 måltider om dagen måndag-fredag. Under helgerna ingår endast 2 måltider/dag, frukost och middag. En vanlig frukost består oftast av pannkakor, bröd och frukt. Lunch och middagar består oftast av typisk indonesisk mat där ris, grönsaker och någon typ av kött ingår. Vegetarisk kost går att få. Måltiderna serveras som buffé och äts vid satta tider i volontärhusets öppna matsal. Efter måltiderna diskar man upp efter sig själv. Vatten, te och kaffe finns tillgängligt under hela dagen.

Fritid

Fritid
På Nusa Penida bor du endast 3 minuters gångpromenad  från stranden om du vill spendera dina lediga timmar där. Annars finns det många andra vackra stränder och utkiksplatser att besöka på ön. Även de små men berusande vackra och bilfria Gili-öarna är ett populärt utflyktsmål när man bara vill ha det lugnt och skönt. Dessa paradisöar ligger endast en timmes båtfärd från Bali.
Nusa Penida och dess omgivning erbjuder flera olika platser ideala för dykning. Om du vill få syn på flera olika revfiskar bör du besöka ”Jack’s Point” på grannön Nusa Lembongan, här finns även möjlighet att dyka med revhajar vid ”Blue Corner” för den med erfarenhet och mod.
 

Tips från våra volontärer

Bali är den ö i Indonesien dit flest turister söker sig. Det är en grönskande ö med mäktigt vackra risterasser som pryder landskapet. Stränderna är kända för sin kritvita sand, fantastiska korallrev och vågor som lockar surfare över hela världen. På Bali kan du uppleva allt.  Nedan har vi listat lite personliga tips från våra senaste volontärer:

 • På Nusa Penida finns det inte jättemycket att göra, utan det är mer utav en natur-ö. Men vi åkte en dag på en utflykt och besökte "Kelingking", Broken Bay och Angel's Billabong, vilket var väldigt häftigt! De låg rätt nära med, jag hade nog personligen inte tyckt det var värt och åka till andra sidan ön för att se stränder då vägarna är väldigt dåliga + att om man vart vid några fina stränder så räcker de (för mig) då de ändå är relativt lika. Sen rekommenderar jag verkligen snorklingen!! Vi snorklade på Gili-öarna också, men snorklingen på Nusa Penida var bättre. Vi åkte dessutom till Manta Point där vi såg Manta/Djävulsrockor, vilket var en av de om inte den häftigaste upplevelsen på hela resan. Sist men inte minst, gå till restaurangen Penida Colada. Det är en ca 35min promenad, så det tar en stund, men det är verkligen värt det. Det finns dessutom inte mycket till restauranger nära centret förutom BFC (som KFC). Iaf, på restaurangen samlas både lokala och turister och varje kväll spelades live-musik av en grupp som slår de flesta i svenska "Idol". Härlig musik, underbar stämning, billig, god, fräsch och nyttig mat. Litet ställe, mycket organiskt, trevlig ägare. 10/10! Ligger precis på stranden så man ser solnedgången över vulkanen.
 • Snorkla med mantra rockor helt klart!! Vi gjorde detta från Nusa Penida, vi åkte på en båt snorkling tur, bland annat till Mantra Point. Besöka Seminyak, älskar känslan man får av att bara vara där, mycket veganska cafer, hälsoställen, gelato glass, fina resturanger. Man får lite Hollywood känsla över det hela. Besöka några olika ställen på Nusa Penida, vi var på en så OTROLIGT vacker utsiktsställe där!!
 • Åk till git git waterfalls, skulle definitivt tipsa om att åka till Gili Island, trewangan det var en riktigt häftig upplevelse
 • Vulkanklättring, snorkla och verkligen suga in sig kulturen som inte är det turistiga och lära känna och verkligen se som sagt deras kultur!
 • Gjorde något som hette Bali Swing, som helt enkelt var en gunga som man skulle spännas fast i och åka ut i ett djungellandskap- väldigt häftigt! Skulle rekommendera att man utnyttjar helgerna till att göra sånt man inte kan göra vart som helst, och Bali har nått för alla.
 • Besöka de olika öarna utanför Bali ex. Nusa Lembongan, Gili öarna, besöka de andra projektområdena ex Nusa Penida och sköldpadde konservationen. Intressant. Åka på mangrove tur. Uppleva så mycket som möjligt när man väl är på plats.
 • Ha inte förstora förhoppningar på att allt ska gå som planerat, Ha alltid en B plan eller en backup ifall någonting skulle hända Ha kul, samverka med de andra volontärerna och skaffa vänner, upplev och ta för er. Allting förändras hela tiden, det är inte som hemma.

Klimat

Indonesiens klimat är till största delen tropiskt. De temperaturskillnader som råder beror mer hur högt platsen ligger i förhållande till havet. Det finns till och med glaciärer på Papuas högsta bergstoppar, men nere på havsnivå så råder det oftast en jämn och behaglig temperatur på ca 25-30 grader. Regnperioden på Bali sträcker sig från december till mars. Den torraste perioden är mellan Juni till December. Då är det också något svalare. Men den Indonesiska övärlden sträcker ut sig över ett gigantiskt område och stora lokala skillnader förekommer. Luftfuktigheten, framförallt under regnperioden kan vara påfrestande.

Vanliga frågor

Vad får jag mer för information när jag bokat min resa till Bali?

Efter bokad resa får du utförlig information om allt det praktiska du behöver förbereda inför resan;

 • Flyg > Detaljerna du behöver och vår samarbetspartner hjälper gärna till att boka ditt flyg
 • Försäkring > Kan köpas direkt på vår sida via vår samarbetspartner Gouda
 • Utdrag ur polisens belastningsregister > Du får info och blankett av oss
 • Stipendier > Är du ute i god tid kan du läsa våra stipendietips
 • Vaccinationer > Vad rekommenderas + rabatter på utvalda kliniker
 • Pass och visum > Vad som gäller för din destination

Du får även mer information om ditt land och andra tips och råd som exempelvis en packningslista.

Ingår flyg i resan?

I våra volontärresor ingår inte flygbiljetter utan vi brukar ge tips och råd runt detta, men våra volontärer bokar alltid själva sina biljetter. Vi har märkt att en del volontärer inte lyckats få tag i sina flygbolag vid tillfällen då det blivit förseningar, flygändringar eller bagagestrul. Vi har därför ett samarbete med en resebyrå för att kunna erbjuda våra volontärer ett bättre alternativ.

Genom vår samarbetspartner som funnits i branschen sedan 1979 kan vi känna oss trygga med att ni får den hjälp ni behöver runt er flygresa. De säljer prisvärda specialbiljetter till utvecklingsländer då man reser i biståndssyfte. De kan ordna flygbiljetter som är ombokningsbara och återbetalningsbara vilket vi rekommenderar samt riktigt bra villkor såsom högre bagagevikt. Mer information får du efter bokning.

Vilken flygplats ska jag flyga till?

Bali Airport (Ngurah Rai) Denpasar

Bagagevikt?

Om du vill vara säker på hur mycket din väska får väga kan du beräkna vikten här! Har du andra frågor om exempelvis övervikt behöver du ta kontakt med ditt flygbolag då alla har olika regler och priser.

Behöver jag försäkring?

En fulltäckande försäkring är obligatorisk att ha under resan. Med Amzungos samarbetspartner, Gouda Reseförsäkring, får du ett fullgott reseskydd under tiden du arbetar som volontär genom reseförsäkringen Leva Utomlands. Då din hemförsäkring i regel inte täcker volontärarbete bör du teckna en kompletterande försäkring! Bokar du försäkringen genom oss hjälper vi dig så mycket vi kan om oturen skulle vara framme. Läs mer om Leva Utomlands här!

Utdrag ur polisens belastningsregister?

För att få åka på en volontärresa behöver du skicka efter utdrag ur belastningsregistret och skicka in till oss. Detta gör du efter bokad resa och det tar ca 2 veckor att få. Du får mer info och en blankett av oss efter bokning.

Kan jag söka stipendier?

Genom att söka ett stipendium kan du få stora delar av din resa betald. Du kan söka flera stipendier för samma sak. Du kan även försöka söka sponsring från olika företag eller personer runt omkring dig. Få tips över vilka stipendium du kan söka genom att läsa mer här!

Behöver jag vaccination?

Inför din resa behöver du kolla upp vilka vaccinationer som krävs för att skydda dig mot sjukdomar förekommande i landet du ska till. Via länken nedan kan du se vilka vaccinationer som rekommenderas till landet du ska åka till. Du bör dock alltid rådgöra med en läkare eller vaccinationscentral i god tid innan avresa eftersom vaccinationer är individuella och beror bland annat på vilka delar i landet du ska besöka samt hur länge.

> Se vilka vaccinationer som rekommenderas, land för land!

Behöver jag visum för att åka till Bali?

Volontärer som ska besöka Bali bör ansöka om Social Visa (B211) eftersom detta visum täcker volontärprogrammet. Social Visa är giltig i 60 dagar och kan förlängas upp till 4 gånger. Visumet ansöker du från Indonesiens ambassad i Stockholm och kostar 450 kr, mer information får du vid bokning, men du kan läsa mer om visumet här!

Vilket språk talar man på Bali?

På Bali pratar man riksspråket Bahasa Indonesia (indonesiska) samt Balinesiska. De flesta förstår lite engelska, men även fast öarna har många turister så kan dock många väldigt lite engelska och barnen på skolorna vill gärna lära sig bättre engelska.

Kort & kontanter?

Valutan i Indonesien heter Indonesiska Rupiah. Det finns gott om uttagsautomater i de större orterna, men om du ger dig ut på landsbygden eller någon av de mindre öarna så gör du bäst i att ha kontanter till hands. Indonesien är billigt, du betalar ungefär hälften så mycket för ett restaurangbesök jämfört med här hemma.

Både Visa och Mastercard fungerar bra men det bästa är att ha med sig två kort ifall att något skulle strula, som en backup. Det kan vara skönt att ha växlat in lite kontanter i förväg, men annars går det bra att ta ut lokal valuta på plats eftersom.

Hur mycket fickpengar behöver jag?

Ca 500 kr/vecka exkl. dyrare utflykter.

Hur är säkerheten?

Bali och Nusa Penida är förmodligen mer säkert än de flesta västerländska städer. Brottsligheten är låg, men man bör ändå vidta de vanligaste säkerhetsåtgärderna. Ha kontanter och kreditkort på ett säkert ställe, och skylta inte med större sedlar. Den största faran är nog istället trafiken. Trafikregler följs bristfälligt och vi rekommenderar inte att hyra skoter.

Sjukvård?

Det finns flera möjligheter till sjukvård på Nusa Penida. Information med adresser och telefonnummer finns i volontärhuset. 

Hur är maten på Bali?

Den indonesiska maten är precis som i de flesta sydostasiatiska länder, ofta baserad på ris och grönsaker. För många västerlänningar så upplevs den som ganska kryddstark. Kyckling och fisk är oftast den huvudsakliga proteinkällan, griskött är av religiösa skäl mer ovanligt. Stekt ris (nasi goreng) och stekta nudlar (mie goreng), äts dagligen av befolkningen, och kan fås överallt. Frukter finns i mängder efter säsong

Karta

 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet