Skip to main content

Indonesien - Hjälp till i förskola eller undervisa på Lombok

Utforska Balis grannö Lombok och hjälp personalen på en lokal förskola med kreativa övningar & lekar eller undervisa engelska till barnen i skolan. Här kan du engagera dig i något av våra samhällsprojekt. Vår samarbetspartner på plats driver volontärprojekt på flera platser i världen och brinner för att ge människor, djur och natur bättre förutsättningar. Projekten på Lombok har funnits sedan år 2016 och är belägna i och runt Sengiggi, Lomboks främsta turistområde som sträcker sig en mil längs öns västra kuststräcka. Det är betydligt färre turister på Lombok än på Bali och även färre volontärer. Vill du ha närhet till det vackra havet och samtidigt volontärarbeta i lite lugnare omgivningar så passar Lombok perfekt. Passar alla åldrar från 18 år. Majoriteten är 18-30 år.

 

Plats Sengiggi-Lombok
Startdatum Varje måndag året om med undantag för skolloven i hela juni, juli, augusti & december.
Antal volontärer       Mellan 2-10 volontärer 
Boende Volontärhus 
Förkunskaper Grundkunskaper Engelska

 

Lombok

Ön Lombok som ligger öster om Bali och väster om Sumbawa är mest känd för sina pittoreska stränder och surfingvågor. Lombok skiljer sig avsevärt från sina grannöar med mycket mindre trafik, många öppna grönområden och orörda stränder. Ön har inte i närheten lika många turister som sin väldigt populära grannö Bali och många indonesier föredrar faktiskt att hellre semestra på Lombok då priserna på boende, mat och attraktioner ofta är mycket billigare, samt att öns natursköna platser än så länge är relativt orörda. Öns norra område domineras av den mäktiga vulkanen Gunung Rinjani, och vandringslederna längs vulkanen är även en orsak till att många resenärer kommer till just Lombok. Något annat som skiljer Lombok från Bali är att det är muslimskt och istället för tempel i många gathörn finner du här vackra moskéer.

 

Volontärarbetet

Du kan välja mellan att vara volontär på en förskola eller skola och det går bra att kombinera olika projekt under din vistelse, även projekt som ligger på andra platser i Indonesien. När du bokar din resa så välj det/de projekt du helst tror att du vill vara på så har du en säkrad plats på dess. Sedan kan du ändra dig när du väl är på plats, så länge det finns plats på det projekt du vill byta till.

Förskola
Du kommer att fungera som en uppskattad extraresurs på en förskola för barn från närliggande fattiga byar. Förskoleutbildningen är gratis för barn som är mellan 4-6 år gamla och är precis i början av sin skolstart. Även om barnen mest vill leka får du en betydelsefull roll att kommunicera med barnen och lära ut enkel grundläggande engelska som kommer vara till stor hjälp för barnens fortsatta skolgång. Tanken med projektet är att få barnen att bli motiverade att gå till skolan och vilja lära sig mer så att de fortsätter att aktivt närvara i skolan i framtiden. Därför är det stort fokus på att integrera enklare utbildning på ett roligt & kreativt sätt.

Din roll som volontär blir framförallt att aktivera och stimulera barnen genom lekar, pyssel och övningar för att förbättra deras engelskakunskaper.

Skola
I skolan kommer du undervisa barnen i grundläggande engelska. Målet är att visa barnen att det är roligt att lära sig engelska och du uppmanas alltid att vara kreativ i din undervisning – genom spel, sånger, konst, sport och musik. Barnen och ungdomarna är otroligt glada av att volontärer kommer till skolan och undervisar, vilket ännu mer gör det till en givande upplevelse.

Din första projektdag startar med introduktion där du får mer information och hjälp med planering och förberedelser. Det finns en generell kursplan att följa och information om vad tidigare volontärer har lärt ut. Volontärer uppmuntras att utgå från kursplanen och informationen och sedan vara kreativ och välja en inriktning på lektionen som man själv tycker känns givande för barnen. Du bestämmer själv vilken årskurs du önskar undervisa i samt om du vill hålla i egna lektioner eller om du vill jobba tillsammans med någon annan volontär.

Syfte med projekten

Syftet är att med volontärers närvaro på skolan och förskolan uppmuntra barnen att lära sig engelska genom att göra det kreativt och roligt så att barnen vill fortsätta utbilda sig.

En dag som Volontär


Som volontär jobbar du måndag till fredag. Kvällar och helger är lediga och det finns tid för att utforska omgivningarna.

Schema förskola:
Måndag-fredag
07:00 Frukost
08:00 – 10:00 Aktiviteter i förskolan
12:00 – 14:00 Lunch
14:00 – 17:00 Förberedning av aktiviteter inför nästa dag / eller hjälpa till med undervisning på skolprojektet på eftermiddagen.

Schema Skola
Måndag-fredag
07:30 – 08:00 Frukost
09:00-11:00 Förberedning av lektioner, lek och aktiviteter
14:00-17:00 Undervisning

> Observera att detta schema kan variera och/eller ändras beroende på väderförhållanden, lokala förhållanden och oförutsedda omständigheter.

Kulturvecka

Obs! Du har väl inte missat att du kan börja din volontärtid på Lombok med en kulturvecka. Detta är en fullspäckad, spännande och rolig vecka med syftet att lära känna Lombok och Indonesien genom att uppleva dess kultur. Genom att delta på kulturveckan får man även bättre kunskap om kulturen och området man ska verka i. Tid kommer att ges till möte med lokalbefolkningen, smak av den lokala matkulturen samt att du får lära känna de lokala traditionerna. Kulturveckan kostar inget extra utan det är samma som en volontärvecka. Läs mer om kulturveckan här!
 

Förkunskaper

Inga förkunskaper krävs, förutom grundläggande kunskaper i Engelska.

Övrigt 

För att få åka på ett av våra volontärprojekt krävs ett utdrag ur belastningsregistret, mer information får du vid bokning.

Vill du kombinera olika projekt? Det går jättebra att kombinera samtliga projekten på Lombok. Det finns även möjlighet att undervisa i miljö och hälsa eller hjälpa till med snickeri och renovering på ett byggprojekt, kontakta oss på info@amzungo.com om intresse finns så ger vi dig ett pris för just din önskade kombination!

Sök resa

Datum

Startdatum är varje måndag med undantag för lov nedan. För att få kostnadsfri upphämtning på flygplatsen ska du anlända på söndagen innan.

LOV – Förskolan och skolan håller stängt i hela juni, juli, augusti och december.

> Läs gärna vår resmålsguide där du också kan se vilka helgdagar som infaller under din volontärtid och då det alltså inte är vanliga jobbdagar.

Boende & mat

Boende & mat

På volontärprojektet i Lombok bor du i ett mindre volontärhus tillsammans med de andra volontärerna på projektet. Du delar rum med 1-3 andra personer. Organisationen på plats är noga med att volontärer tar ansvar för miljön och använder alla resurser med omtanke, framförallt vatten, papper och elektricitet. I husen förväntas alla boende städa upp efter sig själva för att skapa en bra och fräsch miljö för alla att leva i. Du delar badrum med andra i ditt rum och det finns en vanlig spoltoalett och varmvatten i duschen. Wifi finns också tillgängligt i volontärhuset.

> Det går att ordna privat rum till en extra kostnad (i mån av plats).

Boendet ligger cirka 5-30 minuter från projekten och transport till och från projekten ingår i priset.
 

MAT


Det ingår tre måltider om dagen måndag-fredag. Under helgerna ingår endast två måltider per dag (frukost och middag). En vanlig frukost består oftast av flingor, pannkakor, bröd och frukt. Lunch och middagar består oftast av typisk indonesisk mat där ris, grönsaker och någon typ av kött är basen i de flesta rätter. Måltiderna serveras i volontärhuset. Kylskåp finns i huset och kaffe, te och vatten är tillgängligt dygnet runt. I Senggigi finns också ett bra utbud av restauranger om du vill äta ute.
 

Fritid

Fritid

Ön Lombok består av vackra tropiskt skogsbeklädda berg och vandringslederna är att rekommendera! Om du vill ha en utmaning så kan du bestiga vulkanen Gunung Rinjani eller varför inte ta surflektioner. Lombok har en rad fantastiska stränder som pryder dess kuststräcka. Det är inte så konstigt att turister lockas till det vackra havsvikarna fyllda av sandstränder och vajande kokospalmer. Senggigi lockar även många surfare med sina surfvänliga vågor och den mest populära surfplatsen för både lokalbefolkningen och turisterna är Senggigi Beach. Här finns även ett färgstarkt rev som ger liv åt en mängd marina liv och vackra koraller som gör det till en perfekt plats att snorkla på. På kvällarna kan du njuta av den vackra solnedgången som sjunker ner bakom Balis vulkan Gunung Agung.

Även de små, men vackra, bilfria Gili-öarna är ett populärt utflyktsmål när man bara vill ha det lugnt och skönt. Dessa paradisöar ligger endast en halvtimmes båtfärd från Lombok, här erbjuds du vita stränder och vackra rev för dykning och snorkling.

Klimat

Indonesiens klimat är till största delen tropiskt. De temperaturskillnader som råder beror mer hur högt platsen ligger i förhållande till havet. Det finns till och med glaciärer på Papuas högsta bergstoppar, men nere på havsnivå så råder det oftast en jämn och behaglig temperatur på ca 25-30 grader. Regnperioden på Lombok sträcker sig från december till mars. Den torraste perioden är mellan juni och december. Då är det också något svalare. Den indonesiska övärlden sträcker ut sig över ett gigantiskt område och stora lokala skillnader förekommer. Luftfuktigheten, framför allt under regnperioden kan vara kännbar.

Vanliga frågor

Vad får jag mer för information när jag bokat min resa till Indonesien?

Efter bokad resa får du utförlig information om allt det praktiska du behöver förbereda inför resan;

  • Flyg > Detaljerna du behöver och vår samarbetspartner hjälper gärna till att boka ditt flyg
  • Försäkring > Kan köpas direkt på vår sida via vår samarbetspartner Gouda
  • Utdrag ur polisens belastningsregister > Du får info och blankett av oss
  • Stipendier > Är du ute i god tid kan du läsa våra stipendietips
  • Vaccinationer > Vad rekommenderas + rabatter på utvalda kliniker
  • Pass och visum > Vad som gäller för din destination

Du får även mer information om ditt land och andra tips och råd som exempelvis en packningslista.

Ingår flyg i resan?

I våra volontärresor ingår inte flygbiljetter utan vi brukar ge tips och råd runt detta, men våra volontärer bokar alltid själva sina biljetter. Vi har märkt att en del volontärer inte lyckats få tag i sina flygbolag vid tillfällen då det blivit förseningar, flygändringar eller bagagestrul. Vi har därför ett samarbete med en resebyrå för att kunna erbjuda våra volontärer ett bättre alternativ.

Genom vår samarbetspartner som funnits i branschen sedan 1979 kan vi känna oss trygga med att ni får den hjälp ni behöver runt er flygresa. De säljer prisvärda specialbiljetter till utvecklingsländer då man reser i biståndssyfte. De kan ordna flygbiljetter som är ombokningsbara och återbetalningsbara vilket vi rekommenderar samt riktigt bra villkor såsom högre bagagevikt. Mer information får du efter bokning.

Vilken flygplats ska jag flyga till?

 Lombok International Airport (Bandar Udara).

Bagagevikt?

Om du vill vara säker på hur mycket din väska får väga kan du beräkna vikten här! Har du andra frågor om exempelvis övervikt behöver du ta kontakt med ditt flygbolag då alla har olika regler och priser.

Behöver jag försäkring?

En fulltäckande försäkring är obligatorisk att ha under resan. Med Amzungos samarbetspartner, Gouda Reseförsäkring, får du ett fullgott reseskydd under tiden du arbetar som volontär genom reseförsäkringen Leva Utomlands. Då din hemförsäkring i regel inte täcker volontärarbete bör du teckna en kompletterande försäkring! Bokar du försäkringen genom oss hjälper vi dig så mycket vi kan om oturen skulle vara framme. Läs mer om Leva Utomlands här!

Utdrag ur polisens belastningsregister?

För att få åka på en volontärresa behöver du skicka efter utdrag ur belastningsregistret och skicka in till oss. Detta gör du efter bokad resa och det tar ca 2 veckor att få. Du får mer info och en blankett av oss efter bokning.

Kan jag söka stipendier?

Genom att söka ett stipendium kan du få stora delar av din resa betald. Du kan söka flera stipendier för samma sak. Du kan även försöka söka sponsring från olika företag eller personer runt omkring dig. Få tips över vilka stipendium du kan söka genom att läsa mer här!

Behöver jag vaccination?

Inför din resa behöver du kolla upp vilka vaccinationer som krävs för att skydda dig mot sjukdomar förekommande i landet du ska till. Via länken nedan kan du se vilka vaccinationer som rekommenderas till landet du ska åka till. Du bör dock alltid rådgöra med en läkare eller vaccinationscentral i god tid innan avresa eftersom vaccinationer är individuella och beror bland annat på vilka delar i landet du ska besöka samt hur länge.

> Se vilka vaccinationer som rekommenderas, land för land!

Behöver jag visum för att åka till Bali/Lombok?

Volontärer som ska besöka Lombok och Bali bör ansöka om Social Visa (B211) eftersom detta visum täcker volontärprogrammet. Social Visa är giltig i 60 dagar och kan förlängas upp till 4 gånger. Visumet ansöker du från Indonesiens ambassad i Stockholm och kostar 450 kr, mer information får du vid bokning, men du kan läsa mer om visumet här!

Vilket språk talar man på Lombok?

På Bali pratar man riksspråket Bahasa Indonesia (indonesiska) samt Balinesiska. De flesta förstår lite engelska, men även fast öarna har många turister så kan dock många väldigt lite engelska och barnen på skolorna vill gärna lära sig bättre engelska.

Kort & kontanter?

Valutan i Indonesien heter Indonesiska Rupiah. Det finns gott om uttagsautomater i de större orterna, men om du ger dig ut på landsbygden eller någon av de mindre öarna så gör du bäst i att ha kontanter till hands. Indonesien är billigt, du betalar ungefär hälften så mycket för ett restaurangbesök jämfört med här hemma.

Både Visa och Mastercard fungerar bra men det bästa är att ha med sig två kort ifall att något skulle strula, som en backup. Det kan vara skönt att ha växlat in lite kontanter i förväg, men annars går det bra att ta ut lokal valuta på plats eftersom.


Hur mycket fickpengar behöver jag?

Ca 500 kr/vecka exkl. dyrare utflykter.

Hur är säkerheten?

Bali och Lombok är mer säkert än de flesta västerländska städer. Brottsligheten är låg, men man bör ändå vidta de vanligaste säkerhetsåtgärderna. Ha kontanter och kreditkort på ett säkert ställe, och skylta inte med större sedlar. Den största faran är nog istället trafiken. Trafikregler följs bristfälligt och vi rekommenderar inte att hyra skoter.

Sjukvård?

Det finns flera möjligheter till sjukvård på Lombok. Information med adresser och telefonnummer finns i volontärhuset. 

Hur är maten på Lombok?

Den indonesiska maten är precis som i de flesta sydostasiatiska länder, ofta baserad på ris och grönsaker. För många västerlänningar så upplevs den som ganska kryddstark. Kyckling och fisk är oftast den huvudsakliga proteinkällan, griskött är av religiösa skäl mer ovanligt. Stekt ris (nasi goreng) och stekta nudlar (mie goreng), äts dagligen av befolkningen, och kan fås överallt. Frukter finns i mängder efter säsong

 

Karta

  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet