Skip to main content

Indonesien - Hälsoundervisning på Bali

Volontärarbeta med hälsoundervisning på Bali. På Bali skulle man kunna förebygga och förhindra många hälsoproblem och sjukdomar genom att utbilda barn och vuxna om allmän hygien. Som volontär på detta projekt får du tillsammans med andra volontärer hålla lektioner i skolor om hälsa och hygien. Har du viss utbildning kan du få göra enklare hälsokontroller och tester på barnen i skolorna. Men det är inte nödvändigt att ha en medicinsk bakgrund för att hjälpa till på det här projektet
 
Plats Ubud
Startdatum Varje måndag året om 
Antal volontärer       Alltid 10 volontärer eller mer
Boende Volontärhus 
Förkunskaper Grundkunskaper Engelska

Volontärarbete

Som deltagare i detta projekt kan du var ett stöd i att driva hälsovårdskampanjer i lokala skolor runt Ubud, lära ut vikten av grundläggande hygien – som hur du borstar tänderna korrekt, tvättar händerna och allmän kroppsrenlighet. Många av de dagliga rutinerna som vi utför här hemma utan att tänka på det, är inte vanlig praxis för de barn du kommer att träffa, men att börja med en enkel utbildning tidigt kan nå långt för omedelbar och framtida vård.

>Är du utbildad läkare? Då kan du få vara med att skapa tillfälliga kliniker för att göra hälsoundersökningar på barn och vuxna.

Introduktionsvecka

Alla projekt på  Bali börjar med en obligatorisk introduktionsvecka i Ubud. Detta är en fullspäckad, spännande och rolig vecka med syftet att lära känna Bali och Indonesien genom att få uppleva dess kultur. Tid kommer att ges till möte med lokalbefolkningen, smak av den lokala matkulturen samt att du får lära känna de lokala traditionerna. En av dagarna besöker du även ditt kommande projekt. Du kan läsa mer om introduktionsveckan här!
 

 

Syfte med volontärprojektet

Målet och syftet med projektet är förebygga hälsoproblem och sjukdomar.
 
 

En dag som volontär

Första dagen på projektet kommer du få delta i ett möte med läkare för att få en förståelse för hur hälsofrågorna ser ut och för att få mer information och hjälp med förberedelser inför ditt projekt. Du kan även bestämma om du vill hålla i egna lektioner eller om du vill jobba tillsammans med någon annan volontär.

Efter lunch får alla volontärer transport till den lokala skolan där du kan påbörja de aktiviteter du har förberett för dagen. Det finns alltid en koordinator på plats som stöd. Efter skolan får volontärerna transport tillbaka till volontärhuset och här vill gärna koordinatorerna ha din feedback och höra dina upplevelser av dagen. Undervisningsplanen bekräftas igen varje fredag. Programmet kan ändras beroende på skolplanen och andra skolaktiviteter.

Som volontär jobbar du måndag till fredag. Kvällar och helger är lediga och det finns tid för att utforska omgivningarna. Många volontärer slår sig ihop med de andra volontärerna och gör gemensamma resor/aktiviteter.

Schema
Måndag-fredag
07:30 - 08:00 Frukost
09:00-11:00 Förberedning av lektioner och aktiviteter
14:00-17:00 Undervisning/Aktiviteter

Detta schema kan ändras och / eller ändras beroende på väderförhållanden, lokala förhållanden och oförutsedda omständigheter.
 

Förkunskaper

Inga förkunskaper krävs, förutom grundläggande kunskaper i Engelska.

Övrigt 

För att få åka på ett av våra volontärprojekt krävs ett utdrag ur belastningsregistret, mer information får du vid bokning.

Det finns även möjlighet att kombinera de olika projekten på Bali. Kanske avsluta med en veckas meditation och yoga? Läs mer om yoga och boka här!

Det går också att volontärarbeta på Lombok med detta projekt, läs mer om Lombok och projektet här! Även i orten Lovina som ligger på norra Bali, kontakta oss på info@amzungo.com om intresse för Lovina finns.

 

Sök resa

Datum

Startdatum är varje måndag. För att få kostnadsfri upphämtning på flygplatsen ska du anlända på söndagen innan.
 
> Läs gärna vår resmålsguide där du också kan se vilka helgdagar som infaller under din volontärtid och då det alltså inte är vanliga jobbdagar.

Boende & Mat

Boende & Mat
Som volontär kommer du bo i ett volontärhus tillsammans med volontärer från hela världen som arbetar på organisationens volontärprojekt i Ubud. Boendet varierar beroende på vilket projekt du väljer, men oavsett i vilket hus du bor kommer du få dela rum med 3-7 andra personer. Organisationen på plats är noga med att volontärer tar ansvar för miljön och använder alla resurser med omtanke, framförallt vatten, papper och elektricitet. I husen förväntas alla boende städa upp efter sig själva för att skapa en bra och fräsch miljö för alla att leva i. Du delar badrum med andra volontärer och det finns en vanlig spoltoalett och varmvatten i duschen. Wifi finns också tillgängligt i alla volontärhus.
 
 
> Det går att ordna privat rum till en extra kostnad på ca 105 Euro per person och vecka, i mån av plats.
 
Boendet ligger cirka 10-30 minuter från projekten och transport fram och tillbaka ingår i priset.
 

Mat

Det ingår 3 måltider om dagen måndag-fredag. Under helgerna ingår endast 2 måltider/dag, frukost och middag. En vanlig frukost består oftast av pannkakor, bröd och frukt. Lunch och middagar består oftast av typisk indonesisk mat där ris, grönsaker och någon typ av kött ingår. Vegetarisk kost går att få. Måltiderna serveras som buffé och äts vid satta tider i volontärhusets öppna matsal. Efter måltiderna diskar man upp efter sig själv. Vatten, te och kaffe finns tillgängligt under hela dagen.

> I Ubud finns även ett stort utbud av caféer och restauranger till låga priser.

 

Fritid

Fritid
Ubud är vackert beläget mellan vackra risodlingar, palmer och exotiska tempel. Hit lockas både konstnärer och vanliga turister som har tröttnat på öns stränder och vill se och uppleva det som lokalbefolkningen kallar för det riktiga Bali. Ubud har ett rikt och brett utbud där du kan hitta det mesta. Det finns massvis med affärer och shoppingmöjligheter. När du handlat färdigt kan du vandra upp mot de fantastiskt grönskande risterasserna som ligger bara ett stenkast från ditt boende. Här hittar du lugnet och det kan vara en behaglig kontrast mot stadskärnan. Ubud är även ett av Asiens största yogatillhåll och många besöker staden för rekreation.
 
Om du vill ha en utmaning så kan du bestiga någon av öns vulkanerna, som ligger cirka två timmars bilfärd från Ubud. Bali har en rad fantastiska stränder som pryder dess kuststräcka. Även de små men berusande vackra och bilfria Gili-öarna är ett populärt utflyktsmål när man bara vill ha det lugnt och skönt. Dessa paradisöar ligger endast en och en halv timmes båtfärd från Bali.

Klimat

Indonesiens klimat är till största delen tropiskt. De temperaturskillnader som råder beror mer hur högt platsen ligger i förhållande till havet. Det finns till och med glaciärer på Papuas högsta bergstoppar, men nere på havsnivå så råder det oftast en jämn och behaglig temperatur på ca 25-30 grader. Regnperioden på Bali sträcker sig från december till mars. Den torraste perioden är mellan Juni till December. Då är det också något svalare. Men den Indonesiska övärlden sträcker ut sig över ett gigantiskt område och stora lokala skillnader förekommer. Luftfuktigheten, framförallt under regnperioden kan vara påfrestande.

Vanliga frågor

Vad får jag mer för information när jag bokat min resa till Bali?

Efter bokad resa får du utförlig information om allt det praktiska du behöver förbereda inför resan;

  • Flyg > Detaljerna du behöver och vår samarbetspartner hjälper gärna till att boka ditt flyg
  • Försäkring > Kan köpas direkt på vår sida via vår samarbetspartner Gouda
  • Utdrag ur polisens belastningsregister > Du får info och blankett av oss
  • Stipendier > Är du ute i god tid kan du läsa våra stipendietips
  • Vaccinationer > Vad rekommenderas + rabatter på utvalda kliniker
  • Pass och visum > Vad som gäller för din destination

Du får även mer information om ditt land och andra tips och råd som exempelvis en packningslista.

Ingår flyg i resan?

I våra volontärresor ingår inte flygbiljetter utan vi brukar ge tips och råd runt detta, men våra volontärer bokar alltid själva sina biljetter. Vi har märkt att en del volontärer inte lyckats få tag i sina flygbolag vid tillfällen då det blivit förseningar, flygändringar eller bagagestrul. Vi har därför ett samarbete med en resebyrå för att kunna erbjuda våra volontärer ett bättre alternativ.

Genom vår samarbetspartner som funnits i branschen sedan 1979 kan vi känna oss trygga med att ni får den hjälp ni behöver runt er flygresa. De säljer prisvärda specialbiljetter till utvecklingsländer då man reser i biståndssyfte. De kan ordna flygbiljetter som är ombokningsbara och återbetalningsbara vilket vi rekommenderar samt riktigt bra villkor såsom högre bagagevikt. Mer information får du efter bokning.

Vilken flygplats ska jag flyga till?

Bali Airport (Ngurah Rai) Denpasar

Bagagevikt?

Om du vill vara säker på hur mycket din väska får väga kan du beräkna vikten här! Har du andra frågor om exempelvis övervikt behöver du ta kontakt med ditt flygbolag då alla har olika regler och priser.

Behöver jag försäkring?

En fulltäckande försäkring är obligatorisk att ha under resan. Med Amzungos samarbetspartner, Gouda Reseförsäkring, får du ett fullgott reseskydd under tiden du arbetar som volontär genom reseförsäkringen Leva Utomlands. Då din hemförsäkring i regel inte täcker volontärarbete bör du teckna en kompletterande försäkring! Bokar du försäkringen genom oss hjälper vi dig så mycket vi kan om oturen skulle vara framme. Läs mer om Leva Utomlands här!

Utdrag ur polisens belastningsregister?

För att få åka på en volontärresa behöver du skicka efter utdrag ur belastningsregistret och skicka in till oss. Detta gör du efter bokad resa och det tar ca 2 veckor att få. Du får mer info och en blankett av oss efter bokning.

Kan jag söka stipendier?

Genom att söka ett stipendium kan du få stora delar av din resa betald. Du kan söka flera stipendier för samma sak. Du kan även försöka söka sponsring från olika företag eller personer runt omkring dig. Få tips över vilka stipendium du kan söka genom att läsa mer här!

Behöver jag vaccination?

Inför din resa behöver du kolla upp vilka vaccinationer som krävs för att skydda dig mot sjukdomar förekommande i landet du ska till. Via länken nedan kan du se vilka vaccinationer som rekommenderas till landet du ska åka till. Du bör dock alltid rådgöra med en läkare eller vaccinationscentral i god tid innan avresa eftersom vaccinationer är individuella och beror bland annat på vilka delar i landet du ska besöka samt hur länge.

> Se vilka vaccinationer som rekommenderas, land för land!

Behöver jag visum för att åka till Bali?

Volontärer som ska besöka Bali bör ansöka om Social Visa (B211) eftersom detta visum täcker volontärprogrammet. Social Visa är giltig i 60 dagar och kan förlängas upp till 4 gånger. Visumet ansöker du från Indonesiens ambassad i Stockholm och kostar 450 kr, mer information får du vid bokning, men du kan läsa mer om visumet här!

Vilket språk talar man på Bali?

På Bali pratar man riksspråket Bahasa Indonesia (indonesiska) samt Balinesiska. De flesta förstår lite engelska, men även fast öarna har många turister så kan dock många väldigt lite engelska och barnen på skolorna vill gärna lära sig bättre engelska.

Kort & kontanter?

Valutan i Indonesien heter Indonesiska Rupiah. Det finns gott om uttagsautomater i de större orterna, men om du ger dig ut på landsbygden eller någon av de mindre öarna så gör du bäst i att ha kontanter till hands. Indonesien är billigt, du betalar ungefär hälften så mycket för ett restaurangbesök jämfört med här hemma.

Både Visa och Mastercard fungerar bra men det bästa är att ha med sig två kort ifall att något skulle strula, som en backup. Det kan vara skönt att ha växlat in lite kontanter i förväg, men annars går det bra att ta ut lokal valuta på plats eftersom.


Hur mycket fickpengar behöver jag?

Ca 500 kr/vecka exkl. dyrare utflykter.

Hur är säkerheten?

Bali och Nusa Penida är förmodligen mer säkert än de flesta västerländska städer. Brottsligheten är låg, men man bör ändå vidta de vanligaste säkerhetsåtgärderna. Ha kontanter och kreditkort på ett säkert ställe, och skylta inte med större sedlar. Den största faran är nog istället trafiken. Trafikregler följs bristfälligt och vi rekommenderar inte att hyra skoter.

Sjukvård?

Det finns flera möjligheter till sjukvård i Ubud. Information med adresser och telefonnummer finns i volontärhuset. 

Hur är maten på Bali?

Den indonesiska maten är precis som i de flesta sydostasiatiska länder, ofta baserad på ris och grönsaker. För många västerlänningar så upplevs den som ganska kryddstark. Kyckling och fisk är oftast den huvudsakliga proteinkällan, griskött är av religiösa skäl mer ovanligt. Stekt ris (nasi goreng) och stekta nudlar (mie goreng), äts dagligen av befolkningen, och kan fås överallt. Frukter finns i mängder efter säsong

Karta

  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet