Skip to main content

Kenya - Stärk kvinnor och flickor

Vill du vara med och stärka kvinnors och flickors ställning i Kenya? Genom att projektet jobbar med utbildning, vänskap, företagsutveckling och ledarskap får kvinnorna och deras familjer ökad livskvalitet. Passar alla åldrar. 18 – 90 år, men passar extra bra för dig med lite mer livs- och arbetserfarenhet.

Plats Lunga Lunga, nära gränsen till Tanzania
Startdatum Varje måndag året om
Antal volontärer       Vanligen 1-4 främst från Sverige
Boende Stuga/hydda på projektområdet
Förkunskaper Grundläggande engelska och gärna lite livs-och arbetserfarenhet

Volontärarbete

Du kan arbeta med att stärka kvinnors ställning i samhället genom olika projekt i byn LungaLunga. Du väljer om du vill arbeta med kvinnor som är analfabeter eller med dem som har en grundutbildning och driver egna småföretag. Du kan exempelvis lära ut att läsa och skriva, engelska, datakunskap eller hjälpa till att utveckla kvinnornas småföretag. Exempel på företag som startats med hjälp av organisationen på plats som vi samarbetar med är företag som säljer fisk och grönsaker, tvål och kläder. I LungaLunga har också hårsalonger startats och kvinnorna som driver dessa tar gärna emot hjälp med enklare bokföring och organisation. Du kan även få delta i diskussionsgrupper för unga kvinnor och bidra med dina erfarenheter samtidigt som du lär dig mycket nya kunskaper. Detta projekt passar speciellt bra för dig som har studerat i några år eller har viss arbetslivserfarenhet även om alla absolut kan bidra på något sätt.

> Som volontär lär du ut är på en enkel basnivå då få kvinnor har gått ut grundskolan. Tack vara fd. volontärers fortsatta engagemang har närmare 50 flickor fått börja högstadiet, de första att få en högre utbildning.

Syfte med projektet

Vår samarbetspartner i Kenya arbetar för att förbättra livet för fattiga kvinnor och flickor genom att främja jämställdhet och stärka kvinnors ställning i samhället. Detta uppnås med hjälp av utbildning, vänskap, företagsutveckling och ledarskap. Med bättre utbildning och samarbete kan kvinnorna förbättra sina och deras barns liv. 

Här kan du läsa mer om eldsjälen Bendettah & historien bakom projektet!

Arbetsuppgifter

På detta projekt kan arbetsuppgifterna alltid anpassas efter ens egna önskemål, erfarenheter och intressen. Är du på plats en längre tid kan man få fria händer att starta upp ett eget projekt eller påverka arbetsuppgifterna, det är egentligen bara fantasin som begränsar. Exempel på uppgifter som regelbundet brukar bedrivas på projektet:

 • Lära ut engelska och datakunskap
 • Hjälpa till under sylektioner
 • Företagsutveckling – teoretiskt och praktiskt
 • Delta och ibland hålla i workshops för flickor och kvinnor (2 h varje eftermiddag)
 • Exempel på andra aktiviteter och initiativ  av tidigare volontärer:
 • Tagit kontakt med ett solcellsföretag i syfte att introducera en potentiell företagsmöjlighet för kvinnorna.
 • Startat ett tvålprojekt så att kvinnorna lärt sig göra tvål för försäljning.
 • Skapat kontakter med ett företag som tillverkar menskoppar. Menskopparna köps in genom försäljning av tygkassar i Sverige som sys här. Menskopparna underlättar vardagen enormt och gör att flickor slipper missa skollektioner varje månad och kan fortsätta sin skolgång på samma sätt som pojkar.
 • Introducerat ”mirakelträdet” Moringa som klarar torka och där man i princip kan använda trädets alla vitaminrika delar till produkter såsom näringsrikt mjöl, olja, frön att äta, vattenrenare och medicin mot bland annat reumatism och giftiga bett.

En dag som volontär

Du arbetar ca 6 timmar om dagen, måndag till fredag. Du kommer att få vara med och hålla i dataklasser som de har på förmiddagar, måndag till fredag (8:30-12:30). Parallellt pågår sömnadsklasser varje vardag mellan 8:30-16:30 där volontärer med sykunskaper kan hjälpa till.

På eftermiddagar hålls workshops under ett par timmar både i byn där du bor samt i närliggande byar dit ni transporterar er med motorcykel. Det kan handla om att lära kvinnorna skriva eller diskutera allt från hälsa och religion till ekonomi och familjeplanering.

Vill du coacha de ca 70 kvinnor med redan befintliga företag behöver de främst hjälp med marknadsföring och att hitta kanaler för att sälja sina produkter. Några kanske behöver bättra på sina räknekunskaper så de får rätt betalt och rätt växel när de säljer sina varor. Vissa har fått microlån för att starta igång men har svårt att få det att fungera eftersom de kanske inte har förstått hur det går till med avbetalningen av lånet då de har svårt för att läsa. Fler kvinnor vill också ha hjälp med att komma på idéer för att starta ett eget företag.

Förkunskaper

Grundläggande engelska och gärna lite arbets- och livserfarenhet. Ju mer egna initiativ du tar desto mer givande blir din vistelse. Det är en stor fördel om du känner dig bekväm med att stå och prata inför grupper då du kommer prata inför alltifrån 20-80 kvinnor i de olika byarna.

Övrigt 

För att få åka på ett av våra volontärprojekt krävs ett utdrag ur belastningsregistret, mer information får du vid bokning.

Sök resa

Datum

Du kan arbeta med detta kvinnoprojekt året om. Projektstart är varje måndag varje månad men du bör anlända till Mombasa (under dagtid) på lördagen eller söndagen innan projektstart. Du arbetar på ditt projekt i ca 6 timmar om dagen, vanligen måndag till fredag. > Läs gärna vår resmålsguide där du också kan se vilka helgdagar som infaller under din volontärtid och då det alltså inte är vanliga jobbdag

Boende & mat

Boende & mat

Du kommer att bo i LungaLunga och ha din bas där även om man också brukar få arbeta i någon av de närliggande byarna som exempelvis Peroni och Godo. På detta projekt bor du i små stugor/hyddor, själv eller tillsammans med en annan volontär. Varje hus har ett rum med 2 sängar samt en toalett med dusch. Varje hus har elektricitet och rinnande vatten. Lakan får du på plats och dator och internet går att låna på kontoret nära ditt rum mot en kostnad. Ett internetcafé finns också i LungaLunga ”centrum”. Fram till kl 17 finns din handledare på plats och därefter har du sällskap av vakten Alfonso.

Mat

All mat ingår, dvs. frukost, lunch och middag 7 dagar i veckan. Frukosten består vanligen av te (chai), bröd, ägg och frukt. Till lunch kan du få smörgåsar och frukt eller ris med bönor, grönsaker och kyckling exempelvis.  Till middagen serveras främst traditionell mat som ugali (fast majsgröt) eller ris med grönsaker, bönor och någon form av kött ibland. Om du har matallergier eller speciella önskemål så går det att ordna så länge vi är medvetna om det i förväg.

Fritid

Fritid

LungaLunga ligger några kilometer från havet nära Tanzanias gräns och här bor ca 1000 invånare. I LungaLunga finns en liten marknad med stånd som säljer grönsaker, kläder, tyger, småprylar m.m. och i några av stånden spelas musik som hörs på lång väg. Några lokala restauranger och ett bageri finns här också. Här träffas människor för att umgås och kanske kan du hitta en ny vän här?

Ungefär 60 km norr om LungaLunga ligger Ukunda och den 20 km långa Diani beach som är ett populärt turistmål. Här finns ett bra utbud av vattenaktiviteter och i närliggande Diani Forest kan du bl.a. få se den svartvita columbusapan och babianer. En tur till Ukunda är perfekt att göra över en helg. Den närmsta stora staden är Mombasa, dit tar du dig med buss. Dit är det ytterligare ca 40 min med buss från Ukunda.

Klimat

Inga tydliga årstider förekommer då dagarna är ungefär lika långa och temperaturen ungefär densamma året om. Men generellt kan man säga att det är som varmast i Kenya under våra vintermånader och som svalast under vårt sommarhalvår. Kenyas klimat varierar dock från tropiskt vid kusten till torrt i inlandet. Medeltemperaturen i Mombasa, vid Indiska Oceanen, ligger på 27˚ C, medan medeltemperaturen i Nairobi, på 1 700 meters höjd över havet, är 17˚ C. De stora temperaturskillnaderna beror delvis även på monsunvindarna som drar in över kusten. Dessa vindar för även med sig regn under två perioder. Under april och maj kommer de långa regnen och i november de korta.

Vanliga frågor

Vad får jag mer för information när jag bokat min resa till Kenya?

Efter bokad resa får du utförlig information om allt det praktiska du behöver förbereda inför resan;

 • Flyg > Detaljerna du behöver och vår samarbetspartner hjälper gärna till att boka ditt flyg
 • Försäkring > Kan köpas direkt på vår sida via vår samarbetspartner Gouda
 • Utdrag ur polisens belastningsregister > Du får info och blankett av oss
 • Stipendier > Är du ute i god tid kan du läsa våra stipendietips
 • Vaccinationer > Vad rekommenderas + rabatter på utvalda kliniker
 • Pass och visum > Vad som gäller för din destination

Du får även mer information om ditt land och andra tips och råd som exempelvis en packningslista.

Ingår flyg i resan?

I våra volontärresor ingår inte flygbiljetter utan vi brukar ge tips och råd runt detta, men våra volontärer bokar alltid själva sina biljetter. Vi har märkt att en del volontärer inte lyckats få tag i sina flygbolag vid tillfällen då det blivit förseningar, flygändringar eller bagagestrul. Vi har därför ett samarbete med en resebyrå för att kunna erbjuda våra volontärer ett bättre alternativ.

Genom vår samarbetspartner som funnits i branschen sedan 1979 kan vi känna oss trygga med att ni får den hjälp ni behöver runt er flygresa. De säljer prisvärda specialbiljetter till utvecklingsländer då man reser i biståndssyfte. De kan ordna flygbiljetter som är ombokningsbara och återbetalningsbara vilket vi rekommenderar samt riktigt bra villkor såsom högre bagagevikt. Mer information får du efter bokning.

Vilken flygplats ska jag flyga till?

Mombasa, Moi International Airport (MBA).

Bagagevikt?

Om du vill vara säker på hur mycket din väska får väga kan du beräkna vikten här! Har du andra frågor om exempelvis övervikt behöver du ta kontakt med ditt flygbolag då alla har olika regler och priser.

Behöver jag försäkring?

En fulltäckande försäkring är obligatorisk att ha under resan. Med Amzungos samarbetspartner, Gouda Reseförsäkring, får du ett fullgott reseskydd under tiden du arbetar som volontär genom reseförsäkringen Leva Utomlands. Då din hemförsäkring i regel inte täcker volontärarbete bör du teckna en kompletterande försäkring! Bokar du försäkringen genom oss hjälper vi dig så mycket vi kan om oturen skulle vara framme. Läs mer om Leva Utomlands här!

Utdrag ur polisens belastningsregister?

För att få åka på en volontärresa behöver du skicka efter utdrag ur belastningsregistret och skicka in till oss. Detta gör du efter bokad resa och det tar ca 2 veckor att få. Du får mer info och en blankett av oss efter bokning.

Kan jag söka stipendier?

Genom att söka ett stipendium kan du få stora delar av din resa betald. Du kan söka flera stipendier för samma sak. Du kan även försöka söka sponsring från olika företag eller personer runt omkring dig. Få tips över vilka stipendium du kan söka genom att läsa mer här!

Behöver jag vaccination?

Inför din resa behöver du kolla upp vilka vaccinationer som krävs för att skydda dig mot sjukdomar förekommande i landet du ska till. Via länken nedan kan du se vilka vaccinationer som rekommenderas till landet du ska åka till. Du bör dock alltid rådgöra med en läkare eller vaccinationscentral i god tid innan avresa eftersom vaccinationer är individuella och beror bland annat på vilka delar i landet du ska besöka samt hur länge.

> Se vilka vaccinationer som rekommenderas, land för land!

Behöver jag visum för att åka till Kenya?

När du ska resa till Kenya räcker det att du har ett vanligt turistvisum. Detta ansöker du om elektroniskt innan avresa och det kostar 50 USD.

Du skapar ett konto på www.evisa.go.ke och fyller i en ‘application form’ och därefter laddar du upp din flygbiljett, en bild på ditt pass samt en annan nytagen bild på dig själv (se instruktioner gällande fotot på sidan). Tänk på att passet måste vara giltigt i minst 6 månader efter hemresedatumet.

Vilket språk talar man i Kenya?

I Kenya är Engelska och Swahili officiella språk. Du behöver endast ha grundläggande kunskaper i engelska. Med den engelska du har lärt dig i skolan kommer du långt. På våra projekt finns det alltid personal som pratar bra engelska och generellt kan de flesta hyfsad engelska. Det är dock alltid uppskattat om man försöker prata lite på Swahili. Vill du öva lite innan du åker iväg så har vi några tips. I lite större bokaffärer finns frasböcker att köpa. Du kan också hitta mycket på nätet som du kan skriva ut eller varför inte gå en gratis nätkurs. Här hittar du en gratissida på nätet där man även kan höra uttalet.

Kort & kontanter?

Valutan i Kenya heter shilling (KES) och går att växla till sig på Forex i Sverige innan avresa. Det kan även vara bra att ha en reservkassa med amerikanska dollar (USD). Turistrelaterade saker och turer anges ofta i USD, men kan oftast betalas i schilling enligt den växelkurs som bolaget använder. Växelkurserna kan ibland vara ofördelaktiga för dig som köpare vilket gör det billigare att betala i dollar.

Bank- och kreditkort kan användas för att ta ut pengar i bankomater (ej för att handla med) främst i Nairobi och Mombasa. Bankomater börjar även bli vanligare i mindre städer. VISA är mest användbart, följt av Mastercard som främst fungerar hos Barclays.

För aktuella växelkurser gå in på Forex.

Ungefärliga priser:

1,5 liter vatten: 7 kr
Enklare lokal måltid: 15-30 kr
Finare restaurang: 50-150 kr
Buss (Matatu): 3-4 kr
Taxi (1km): 20 kr
Internet: 20 kr/h

Hur mycket fickpengar behöver jag?

Ca 500 kr/vecka exkl. dyrare utflykter.

Hur är säkerheten?

Kenya är relativt säkert att resa runt i. Som i många andra länder bör man dock iaktta allmän försiktighet vad gäller trafik och kriminalitet. I trafiken håller folk höga hastigheter och omdömeslös körning gör att trafiken är en uppenbar riskfaktor. Särskilt lastbilar och bussar kör snabbt och har ofta dåliga bromsar.

Rån och stölder mot turister förekommer. Här gäller det att ha lite sunt förnuft och därmed undvika osäkra platser såsom ensliga stränder, bakgator, marknader, stora folkskaror och folktomma platser, särskilt efter mörkrets inbrott.

Skylta inte med värdesaker som pengar och mobiltelefon. Ha inte en dyr klocka eller värdefulla smycken på dig och ha inte din plånbok i bakfickan! Har du en stor kameraväska ska denna vara stängd och hållas mot kroppen. Bär inte din ryggsäck på magen eftersom det tydligt signalerar att du har alla dina värdesaker där.

Läs mer om säkerhetsläget i Kenya på Utrikesdepartementets sida.

Hur är maten i Kenya?

Basmaten i Kenya består av ris eller ugali (tjock majsgröt) som äts med kött eller kyckling. Detta äts ihop med bönor, spenat och chapatibröd. I de större städerna finns dock även en mängd olika kinesiska, japanska, indiska och europeiska restauranger i en lite högre prisklass för den som fördrar det. Goda frukter brukar säljas på gatorna lite här och var.

Karta

 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet