Skip to main content

Moçambique - Forskningsprojekt för valhajar & rockor

Volontärarbeta med marin forskning i Moçambique. Moçambique är ett av världens fattigaste länder men rikt på trevliga människor och vacker natur. Till Moçambique reser man för vackra paradisstränder, klarblått vatten, kultur, historia och dykning i världsklass. Här kan du även känna på storstadspuls och åka på safari. Detta projekt skapades av biologen och National Geographics-forskaren Dr. Andrea Marshall och valhajsbiologen Dr. Simon Pierce. Båda har det senaste årtiondet utfört dagligt arbete och forskning för att nationellt och globalt förbättra skyddet av dessa vänliga och enorma djur. Vi jobbar direkt med detta forskningsinstitut och du kommer få jobba tillsammans med Andrea.

Plats Tofo
Startdatum Mellan den 1-3:e varje månad
Antal volontärer       Vanligen 5-15 från olika länder
Boende Lodge vid stranden
Förkunskaper Simma 200 meter

Volontärarbete

På projektet får du uppleva ett av världens häftigaste dyk- och snorkelvatten samtidigt som du får lära dig mer om och själv bidra till bevarandet av detta fantastiska marina liv.  Passar för alla åldrar och du behöver inte kunna dyka sen tidigare, de flesta är dock mellan 18-30 år. Du bör ha ett intresse för marint djurliv och en vilja att lära dig dyka då du kommer att vara involverad i arbetet med att samla in data för nedanstående forskningsområden:

Valhajar, rockor, knölvalar, sköldpaddor och korallrev

Läs mer om forskningen här!

Syfte med projektet

Syftet med projektet är att skapa en plattform för naturentusiaster och  blivande forskare att bli involverade i vetenskaplig forskning i världsklass samt att delta i arbetet för att bevara några av de mest karismatiska havsdjuren på vår planet.

Arbetsuppgifter

Dina huvudsakliga arbetsuppgifter är att delta i marinforskningsarbetet genom att samla in data och utföra observationer. Tillsammans med erfarna projektledare och andra volontärer görs detta genom strandpromenader, båtutflykter, snorkling och såklart dykning (upp till 30 m djup). Mer specifikt kommer du att övervaka valhajar och dess beteende och ekologi genom att till exempel ta undervattensfoton som laddas upp i en databas på internet. Du kommer få hjälpa till med att:

 • Ta undervattenfoton på valhajar, rockor m.m.
 • Samla in information om kön, beteende, utseende m.m. genom GPS.
 • Säsongsvis märka sköldpaddor och bevaka deras bobygge.
 • Övervaka korallrev genom att dyka, undersöka och inventera fiskarter.
 • Lära barn från trakten att simma (om du vill).

Extraaktivitet – Lär barn att simma
Vill du lära barn från trakten att simma är du mer än välkommen att delta i simskolan som håller lektioner under 3 vardagar i veckan. På lördagar kommer barnen också till boendet för att lära sig om havet och djuren och oftast avslutar de med någon rolig aktivitet. Barnen är mellan 3 och 12 år.

En dag som volontär

En dag på projektet börjar vanligtvis vid 7.30 och slutar 15.30. Helgerna är fria med undantag för vissa helger vid specifika händelser såsom valhajsmatning och strandrengöring då det kan förekomma arbete. Varje måndag, onsdag och fredagskväll mellan 18.00-19.00 kommer grundarna av organisationen, Andrea och Simon, eller en annan forskarkollega presentera och berätta om ett speciellt relevant ämne. Dessa kvällar brukar vara mycket populära och lockar även turister.

Schema
07.00 – Frukost
07.30 – Volontärer, volontärkoordinatorn och forskare träffas vid dykcentret för att utrusta alla med dykutrustning.
10.30 – Tillbaka till lodgen och kontoret för att sammanställa och skriva in insamlad data i databasen.
12.30 – Lunch
13.30 – Beroende på årstid så är det aktiviteter för valskådning, förberedelse för sköldpaddsarbete eller för annat arbete på natten/dagen efter.
15.30 – Du avslutar din arbetsdag och kan fritt välja vad du vill göra. Förslagsvis surfa, simma eller annan avkoppling.

> Observera att ändringar kan förekomma och att det kan skilja sig något beroende på årstid.

Förkunskaper

Du behöver kunna simma 200 meter. Du bör även ha ett intresse för marint djurliv och en vilja att lära dig dyka. För att du ska kunna genomföra aktiviteterna på projektet får du en fyra dagars PADI Open Water kurs (eller Advanced om du har Open Water) i början av din vistelse. Läs gärna mer om vad PADI Open Water innebär här.

Övrigt

För att få åka på en volontärresa behöver du skicka efter utdrag ur belastningsregistret och skicka in till oss. Detta gör du efter bokad resa och det tar ca 2 veckor att få. Du får mer information och en blankett av oss efter bokning.

Sök resa

Boende & mat

Boende & mat

Du kommer bo vid standen i Tofo på en fin lodge tillsammans med andra dykentusiaster och turister. Från lodgen har du en fantastisk utsikt över bukten och det finns fem stycken tvåbäddsrum för volontärer som delas av samma kön. Om ni är ett par som åker kan ni bo i ett rum med dubbelsäng. Lodgen har två duschar som samtliga volontärer delar på.

Din volontärkoordinator bor precis bredvid och har jour 24/7. Huvudstugan är öppen mellan 7.00 till 23.00 och har 24 timmars bevakning med fyra stycken anställda som alla är villiga att hjälpa till med smått och gott om det skulle behövas. Personalen tar hand om din tvätt om du vill.

Mat

Det ingår 3 mål om dagen 7 dagar i veckan. Måltiderna äts på en härlig uteservering precis vid havet med en fantastisk utsikt. Det är en mindre buffé till frukost och lunch och middag beställer du i lodgens restaurang. Hit kommer ibland volontärer från andra ställen för att äta.

Generellt så har maten i landet mycket influenser från det portugisiska köket. Fiskgrytor, soppor och skaldjur är vanligt förekommande. Huvudingrediensen i deras traditionella mat är framförallt kyckling och kryddor som kanel. Tänk på att inte dricka vatten ur kranen utan endast vatten som säljs på flaska.

Datum

Startdatum är flexibelt men organisationen ser helst att man kommer den första veckan varje månad, mellan den 1-3:e. Se till att vara ute i extra god tid med din bokning om du planerar att resa i juli eller augusti då dessa månaderna är de mest uppbokade.

Fritid

Fritid

Tofo är en liten men vibrerande stad som ligger på Moçambiques sydöstra kust. Från huvudstaden i Moçambique, Maputo,tar det cirka 6 timmar med bil och 50 minuter med flyg att ta sig norrut hit. Tidigare var Tofo en liten fiskeby men med dess kuststräcka, långa strand, korallrev och fantastiska undervattenliv har Tofo idag blivit ett populärt turistmål och paradis för dykare som vill se valhajar. Förutom valhajar finns även knölvalar, jättesköldpaddor, mantor och delfiner. Tofo beach heter den största och mest välbesökta stranden, för de som är ute efter lugn och avkoppling kan den mer reserverade stranden Tofinho vara ett bra alternativ.

I matväg finns flertalet kryddiga skaldjursrätter att avnjuta och på kvällstid flertalet barer att hänga på. Du kan också börja dagen med ett besök på marknaden där du kan integrera med befolkningen i Mocambique och avsluta dagen med ett besök på någon av stadens många restauranger och barer. Övriga aktiviteter som erbjuds är hästridning och surf- och yogaklasser. Möjligheterna är många och det är upp till dig att göra det bästa av dem.

Klimat

Klimatet i Mocambique är tropiskt. Det går utmärkt att besöka Tofo året runt, dock är det större chans att träffa på valhajar under sommarmånaderna. Sommarmånaderna är från mars till november och den dagliga medeltemperaturen brukar då ligga på cirka 30 °C.

Mellan december och mars är det regnperiod och då faller den största delen av den årliga nederbörden. Dagstemperaturen ligger mellan 25 och 30 grader året runt.

Vanliga frågor

Vad får jag mer för information när jag bokat min resa till Moçambique?

Efter bokad resa får du utförlig information om allt det praktiska du behöver förbereda inför resan;

 • Flyg > Detaljerna du behöver och vår samarbetspartner hjälper gärna till att boka ditt flyg
 • Försäkring > Kan köpas direkt på vår sida via vår samarbetspartner Gouda
 • Utdrag ur polisens belastningsregister > Du får info och blankett av oss
 • Stipendier > Är du ute i god tid kan du läsa våra stipendietips
 • Vaccinationer > Vad rekommenderas + rabatter på utvalda kliniker
 • Pass och visum > Vad som gäller för din destination

Du får även mer information om ditt land och andra tips och råd som exempelvis en packningslista.

Ingår flyg i resan?

I våra volontärresor ingår inte flygbiljetter utan vi brukar ge tips och råd runt detta, men våra volontärer bokar alltid själva sina biljetter. Vi har märkt att en del volontärer inte lyckats få tag i sina flygbolag vid tillfällen då det blivit förseningar, flygändringar eller bagagestrul. Vi har därför ett samarbete med en resebyrå för att kunna erbjuda våra volontärer ett bättre alternativ.

Genom vår samarbetspartner som funnits i branschen sedan 1979 kan vi känna oss trygga med att ni får den hjälp ni behöver runt er flygresa. De säljer prisvärda specialbiljetter till utvecklingsländer då man reser i biståndssyfte. De kan ordna flygbiljetter som är ombokningsbara och återbetalningsbara vilket vi rekommenderar samt riktigt bra villkor såsom högre bagagevikt. Mer information får du efter bokning.

Vilken flygplats ska jag flyga till?

Inhambane (INH)

De flesta väljer att flyga till Johannesburg och sedan åka med flygbolaget LAM till Inhambane. Det går även bra att flyga till Maputo och därifrån ta ett anslutningsflyg till Tofo, dock är detta alternativ ofta dyrare.

Bagagevikt?

Om du vill vara säker på hur mycket din väska får väga kan du beräkna vikten här! Har du andra frågor om exempelvis övervikt behöver du ta kontakt med ditt flygbolag då alla har olika regler och priser.

Behöver jag försäkring?

En fulltäckande försäkring är obligatorisk att ha under resan. Med Amzungos samarbetspartner, Gouda Reseförsäkring, får du ett fullgott reseskydd under tiden du arbetar som volontär genom reseförsäkringen Leva Utomlands. Då din hemförsäkring i regel inte täcker volontärarbete bör du teckna en kompletterande försäkring! Bokar du försäkringen genom oss hjälper vi dig så mycket vi kan om oturen skulle vara framme. Läs mer om Leva Utomlands här!

Utdrag ur polisens belastningsregister?

För att få åka på en volontärresa behöver du skicka efter utdrag ur belastningsregistret och skicka in till oss. Detta gör du efter bokad resa och det tar ca 2 veckor att få. Du får mer info och en blankett av oss efter bokning.

Kan jag söka stipendier?

Genom att söka ett stipendium kan du få stora delar av din resa betald. Du kan söka flera stipendier för samma sak. Du kan även försöka söka sponsring från olika företag eller personer runt omkring dig. Få tips över vilka stipendium du kan söka genom att läsa mer här!

Behöver jag vaccination?

Inför din resa behöver du kolla upp vilka vaccinationer som krävs för att skydda dig mot sjukdomar förekommande i landet du ska till. Via länken nedan kan du se vilka vaccinationer som rekommenderas till landet du ska åka till. Du bör dock alltid rådgöra med en läkare eller vaccinationscentral i god tid innan avresa eftersom vaccinationer är individuella och beror bland annat på vilka delar i landet du ska besöka samt hur länge.

> Se vilka vaccinationer som rekommenderas, land för land!

Behöver jag visum för att åka till Moçambique?

För att vistas i Mocambique krävs det att du har ett visum. Detta ansöker du om på Mocambiques ambassad i Stockholm innan avresa. Viktigt är ditt pass måste vara giltigt i minst 6 månader efter inresedatumet. Du kan söka ett visum för 30 dagar och om du vill stanna längre kan du förnya visumet två gånger (30 dagar/gång) på Migration Office på Inhambane flygplats.

För närvarande kostar ett Single entry visa (30 dagar) 600 kr

> Du får mer information av oss efter bokning om hur du går tillväga samt en ansökningsblankett!

Måste jag ha ett dykcertifikat sedan innan?

Nej, men för att du ska kunna genomföra aktiviteterna på projektet får du då en fyra dagars PADI Open Water kurs (eller Advanced om du har Open Water) i början av din vistelse. Läs gärna mer om vad PADI Open Water innebär här.

Vilket språk talar man i Moçambique?

Det officiella språket i Moçambique är portugisiska. Dessutom talas det 13 andra afrikanska språk.

Kort & kontanter?

Landets valuta heter Metical (MZN).  Valutan finns endast att växla till sig inom landet, därför är det bra att ha med sig USD för att växla till MZN på plats. Du kan också ta med dig ett VISA-kort och ta ut pengar i Inhambane som ligger ca 3 km från Tofo. Det går också bra att betala med Sydafrikanska Rand på de flesta ställen i Mocambique men priset blir då lite dyrare än om du betalar med Metical. Prisläget i landet är generellt ganska högt.


Hur mycket fickpengar behöver jag?

Ca 500 kr/vecka exkl. dyrare utflykter.

Hur är säkerheten?

Moçambique är ett land med stor gästfrihet. På grund av en politisk konflikt i landet förekommer dock militära attacker i några avgränsade områden.  I Maputo och många andra delar av landet är brottsligheten relativt hög, var därför försiktig och bär inte runt på mycket kontanter, dyra klockor, smycken, kameror m.m. Var även försiktig och promenera aldrig ensam på avskilda platser eller i mörkret.

www.swedenabroad.com

Hur är maten i Moçambique?

Det serveras mycket fisk och skaldjur i Mocambique och dem använder mycket piripiri (stark sås) till det. Till fest serveras det ofta olika kycklingrätter. En klassisk rätt är kryddstark krabbgryta.

Karta

 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet