Skip to main content

Nicaragua - Sköldpaddor

Arbeta som volontär för att bevara utrotningshotade sköldpaddor i naturreservat Padre Ramos i Nicaragua. Perfekt för dig som vill arbeta med djur och vill uppleva lugn och ro mitt i ett av Nicaraguas viktigaste naturreservat med ett unikt marint ekosystem och samtidigt göra en insats för att bevara den utrotningshotade Kadettsköldpaddan. Projektet ligger på Stilla Havets kust cirka fem timmar nordväst om huvudstaden Managua. Passar både yngre & äldre, från 18år.

Plats Padre Ramos
Startdatum Valfri dag, året om
Antal volontärer       Vanligen 1 - 5 
Boende Volontärhus 
Förkunskaper Grundkunskaper engelska eller spanska

Volontärarbete med sköldpaddor 

Projektets lokala forskargrupp samlar in data om sköldpaddorna, märker dem, skyddar ägg och häckningsplatser och släpper ut de nyfödda sköldpaddorna. Flera i det lokala teamet var tidigare så kallade äggtjuvar som genom projektet har omvandlats till äggbeskyddare. Målet är ett långsiktigt hållbart projekt för att bevara Karettsköldpaddan och samtidigt stötta lokalsamhället.

Projektet har haft ett fantastiskt genomslag och fram till 2015 har man lyckats:

 • Skydda mer än 1000 bon.
 • Rädda mer än 100 000 sköldpaddsungar/ägg.
 • Utrusta 6 karettsköldpaddor med satellitmärkning.
 • Gynna mer än 150 lokala familjer.


Som volontär på projektet får du en fantastisk möjlighet att uppleva naturen på nära håll i ett av de vackraste naturområdena i Nicaragua. Du samarbetar med forskare, andra volontärer och lokalinvånarna och bidrar till karettsköldpaddans överlevnad. Din insats som volontär är viktig för projektet och samtidigt kommer alla möten med djur, natur och människor ge dig stor glädje och minnen som varar livet ut! Volontärprogrammet ger en hållbar inkomstkälla för lokalsamhället och för projektet vilket bidrar till att säkerställa bevarandet av karettsköldpaddan.

Volontärer kommer till projektet från hela världen. Arbetet med bevarandet av karettsköldpaddan är ett hårt arbete, samtidigt är det en fantastisk möjlighet att få göra skillnad, delta i vetenskaplig forskning, träffa nya människor och till en upplevelse för livet!

Syfte med projektet

Organisationens arbete syftar till att studera, bevara och öka antalet karettsköldpaddor i naturreservatet Estero Padre Ramos. Naturreservatet är en av de viktigaste häckningsplatserna för arten längs med Stilla Havets östra kust. Genom att arbeta i nära samarbete med lokalbefolkningen vill man skapa ett långsiktigt hållbart projekt som har positiv effekt både för karettsköldpaddan men också för invånarna i de närliggande kustsamhällena. Organisationens arbete för karettsköldpaddans överlevnad bidrar därför både till ett ekologiskt och ekonomiskt fördelaktigt projekt.

Dina arbetsuppgifter

Lokala forskargrupper och experter på karettsköldpaddan driver projektets aktiviteter och som volontär arbetar du tillsammans med detta erfarna team som en extra resurs. Du fungerar som en medlem i forskargruppen som bland annat märker och mäter sköldpaddor och samlar in olika data. Volontärer jobbar i genomsnitt 6-8 timmar per dygn, antingen dag- eller nattpass med minst en ledig dag per vecka.

Den volontäransvariga på plats kan dock anpassa mängden arbete efter volontärens önskemål. Målet är att variera både arbetstider och arbetsuppgifter för volontären för en maximal upplevelse.

Dina huvudsakliga arbetsuppgifter är att:

 • Patrullera stränder för att hitta, mäta, räkna och märka häckande sköldpaddor.
 • Samla in ägg och ta dem till projektets kläckningsstationer där de grävs ner.
 • Övervaka kläckningsstationerna (ta temperaturen, släppa ut de kläckta ungarna och gräva ut boet efter kläckning).
 • Nattpass med både patrullering på stränderna och övervakning i ett kläckeri där natten spenderas, detta sker alltid tillsammans med lokal personal.
 • Underhåll av kläckningsstationer och utrustning som används vid patrullering.
 • Dagligt underhåll på basstationen vid behov (sopning, städning, diskning).
 • Samhällsengagemang: Engelskalektioner, miljöprojekt, strandstädning eller andra aktiviteter i lokalsamhället.

 

> Det finns möjlighet att kombinera detta projekt med att vara volontär på ett liknande projekt i El Salvador. En avgift för transport mellan projekten tillkommer. Ange i din ansökan om du vill ha mer information om denna möjlighet.

En dag som volontär

Vid soluppgången bär det av med båt för att upptäcka och räkna eventuella bon som inte hittats under nattpatrullering. Tillbaka på basstationen serveras det frukost och man planerar för kommande aktiviteter. Utrustningen rengörs och man förbereder nästa skift. Lunch tillsammans och därefter några timmars övervakning av kläckerier. Färd tillbaka till basstationen och kvällens och nattens planer gås igenom innan middagen serveras. Kvällspatrullering på stränderna med lokal projektpersonal för att övervaka häckande honor, samla in data och föra äggen till kläckerierna. Tillbaka på basstationen är det dags för en välförtjänt natts sömn.

Nattpatrullering: Under detta pass spenderar man natten i ett av kläckerierna samt promenerar på stranden, alltid tillsammans med lokal projektpersonal.

Förkunskaper

Du bör ha grundkunskaper i engelska då detta talas på projektet. Att kunna lite spanska kan vara en fördel men inget krav. Det krävs dock en relativt god kondition samt ett intresse av att jobba och leva under enkla förhållanden i avlägsna områden.

Övrigt 

För att få åka på ett av våra volontärprojekt krävs ett utdrag ur belastningsregistret, mer information får du vid bokning.

Sök resa

Datum

Projektet pågår året runt och det går bra att påbörja volontärarbetet när som helst. Som volontär kan du vara här i alltifrån en vecka upp till max tre månader.

Organisationens aktiviteter och volontärens arbetsuppgifter varierar dock under året. I början av april är det mycket fysiskt arbete med uppbyggnad av kläckerierna där äggen grävs ner. Det är i början på häckningstiden och det kan innebära att man jobbar hela pass utan att se några sköldpaddor.

Från maj till oktober är det häckningstid och behovet är störst under nattetid. Det tar 50-70 dagar innan äggen kläcks så från juli till början på november föds majoriteten av sköldpaddsungarna. Mycket av arbetet består av att övervaka kläckerierna och att släppa ut ungarna i havet. Märkning och provtagning av sköldpaddor i vattnet görs en gång per vecka året runt. Från slutet på november – mars arbetar organisationen huvudsakligen med projekt i lokalsamhället (förutom märkning och provtagning av sköldpaddor i vattnet). Då kan man hjälpa till med utbildning inom miljö, engelskalektioner, strandstädning, återplantering av mangroveträd och aktiviteter med lokalinvånarna.

Boende & mat

Boende & mat

Projektet kan ta emot upp till 20 volontärer fördelade på 3 sovrum. Beroende på antalet volontärer så kan man dela rum eller få ett eget rum. Alla rummen har myggnät och varje volontär har ett stort låsbart skåp. Basstationen använder sig av solpaneler för att få elektricitet, detta ger el 4 timmar dagligen mellan kl 18 – 22. Det finns fläktar som kan användas under denna tid. Toalett och badrum delas mellan all personal. Det finns ett kök med personal som lagar all mat till volontärerna. Volontärer förväntas hjälpa till att hålla de gemensamma utrymmena rena och delta i sysslor för den allmänna trivseln.

Turismen i området är begränsad. Den närmsta byn ligger några kilometer bort och det finns bara små kiosker i närheten där man kan få tag i läsk, snacks etc. Det finns inget Wi-Fi på basstationen men ett modem som man kan låna till sin dator alternativt kan man låna projektets datorer.

Mat

Volontärerna får tre mål mat varje dag som lagas av lokalbefolkningen på basstationen. De lagar traditionella, nicaraguanska rätter som ofta inkluderar ris, bönor, banan, fisk och juice. Det går bra att ordna vegetarisk mat eller specialkost på grund av allergier om man meddelar på förhand. Frukost kan ibland förberedas på egen hand när de olika arbetstiderna gör det svårt att äta tillsammans. Dricksvatten, kaffe och te finns alltid tillgängligt.

Fritid

Fritid

På fritiden finns det möjlighet att sysselsätta sig med olika aktiviteter i naturen såsom vandring, fågelskådning, fiske och bad. Det finns också möjlighet att ordna aktiviteter som till exempel ridning och båtfärd i mangroveträsken eller längre dagsutflykter som att bestiga en vulkan. Kostnader för utflykterna tillkommer.

Klimat

Nicaragua har ett tropiskt klimat med en medeltemperatur som varierar mycket lite under året (25 – 30 grader). Mellan maj och november infaller vanligtvis regnperioden då kraftig nederbörd, åskoväder och stormar är vanligt.

Under torrperioden stiger temperaturen ju längre in i perioden man kommer fram till maj. Det är ofta mycket varmt och fuktigt förutom i de norra delarna där temperatur och luftfuktighet är något lägre. Det är vanligt med mindre jordskalv men det var nästan 45 år sedan (1972) som den senaste större jordbävningen inträffade.

Vanliga frågor

Ingår flygresan?

Nej, i våra volontärresor ingår inte flygbiljetter utan vi brukar ge tips och råd runt detta, men våra volontärer bokar alltid själva sina biljetter. 

Hur bokar jag min flygresa?

Vi har märkt att en del volontärer inte lyckats få tag i sina flygbolag vid tillfällen då det blivit förseningar, flygändringar eller bagagestrul. Vi har därför ett samarbete med en resebyrå för att kunna erbjuda våra volontärer ett bättre alternativ. Genom vår samarbetspartner som funnits i branschen sedan 1979 kan vi känna oss trygga med att ni får den hjälp ni behöver runt er flygresa. De säljer prisvärda specialbiljetter till utvecklingsländer då man reser i biståndssyfte. De kan ordna flygbiljetter som är ombokningsbara och återbetalningsbara vilket vi rekommenderar samt riktigt bra villkor såsom högre bagagevikt. Mer information får du efter bokning.

Vilken flygplats ska jag åka till?

Flygplatsen du ska flyga till heter Augusto C. Sandino International Airport, Managua (MGA).

Behöver jag köpa till en försäkring?

Med Amzungos samarbetspartner, Gouda Reseförsäkring, får du ett fullgott reseskydd under tiden du arbetar som volontär genom reseförsäkringen Leva Utomlands. Då din hemförsäkring i regel inte täcker volontärarbete bör du teckna en kompletterande försäkring! Bokar du försäkringen genom oss hjälper vi dig så mycket vi kan om oturen skulle vara framme. Läs mer om Leva Utomlands här!

Hur beställer jag utdrag ur belastningsregistret?

För att få åka på en volontärresa behöver du skicka efter utdrag ur belastningsregistret och skicka in till oss. Detta gör du efter bokad resa och det tar ca 2 veckor att få. Du får mer info och en blankett av oss efter bokning.

Kan jag söka stipendier för att volontärarbeta?

Genom att söka ett stipendium kan du få stora delar av din resa betald. Du kan söka flera stipendier för samma sak. Du kan även försöka söka sponsring från olika företag eller personer runt omkring dig. Få tips över vilka stipendium du kan söka genom att läsa mer här!

Vilka vaccinationer behövs i Nicaragua? 

Inför din resa behöver du kolla upp vilka vaccinationer som krävs för att skydda dig mot sjukdomar förekommande i landet du ska till. Via länken nedan kan du se vilka vaccinationer som rekommenderas till landet du ska åka till. Du bör dock alltid rådgöra med en läkare eller vaccinationscentral i god tid innan avresa eftersom vaccinationer är individuella och beror bland annat på vilka delar i landet du ska besöka samt hur länge.

> Se vilka vaccinationer som rekommenderas, land för land!

Hur är det med säkerheten?

 

Behöver jag visum till Nicaragua?

Svenska medborgare behöver inte visum för vistelse kortare än tre månader. Pass måste ha minst sex månaders kvarvarande giltighetstid vid inresa i Nicaragua. Du bör alltid bära med dig en kopia på passet för att kunna styrka din identitet.

Glöm inte att om du har mellanlandningar i USA behöver du ansöka om ett så kallat ESTA-visa. Ansökan kostar ungefär 100 sek och måste ske minst 72 timmar innan ankomst till USA. Du ansöker enkelt här!

Karta

 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet