Skip to main content

Rumänien

Rumänien är ett stort land som ligger i de sydöstra delarna av Europa. Landet gränsar mot Svarta havet och närmaste grannländer är Bulgarien i söder, Serbien-Montenegro i sydväst, Ungern i väster och Ukraina och Moldavien i norr. Rumänien har mycket att bjuda på, allt från medeltida städer i Transsylvanien till det vackra Donaudeltat och Svarta havet. Samtidigt är Rumänien ett av Europas fattigaste länder med stora sociala skillnader. Åk på en givande resa och gör volontärarbete i Rumänien, här kan du jobba med små barn på ett barnsjukhus i Transylvanien. 

Sök resa

Mer om Rumänien

SNABBFAKTA 

Huvudstad: Bukarest
Folkmängd: 19.87 miljoner (2015)
Storlek: 238 391 kvadratkilometer
Officiella språk: Rumänska
Religion: Rumänsk ortodoxa 86,8 %, evangeliska protestanter 7,5 %, katoliker 4,7 %, övriga 0,9 % (huvudsakligen muslimer)
Statsskick: Republik
Landsnummer: +40
Valuta: Lei
Tidsskillnad: Svensk tid + 1 timme
Läs- och skrivkunnighet: 98%
Hur många barn går ut grundskolan: 95%
Barnadödlighet: 11 per 1 000 (högsta i Europa)
Mödradödlighet: 159 per 1 00 000
Medellivslängd: 74 år
HIV smittade: 0,9 %
Lever under 2 USD om dagen: 1%

FRÄMSTA SEVÄRDHETER

Rumänien har massor av intressanta sevärdheter: Medeltida städerna i Transsylvanien, det världsberömda målade klostret i Bucovina, traditionella byar i Maramures, den fantastiska arkitekturen i Bukarest, det vackra Donaudeltat, eller Svarta havet.

Här finns några av världens mest välbevarade medeltida slott. Ett är slottet Bran i Transsylvanien, som ofta kallas för ”Draculas slott” eftersom det var detta slott som Bram Stoker använde när hans skrev boken Dracula. Slottet ligger drygt 30 min med bil från Brasov så en perfekt helgutflykt.

Gillar du att åka skidor eller snowboard? En kort biltur från Brasov (12 km) ligger också Rumäniens bästa skidanläggning Poaina Brasov.

Bukarest, som är landets huvudstad kallas ofta för ”Östeuropas Paris” på grund av dess breda avenyer, stora parker och framförallt den egna triumfbågen.

KLIMAT

Rumänien har ett kontinentalt klimat med stora temperaturväxlingar. Vintrarna brukar vara kall och mulna, ofta med snö och dimma och temperaturen kan sjunka ända ner till 20-25 minusgrader. Somrarna är varma och soliga, men har även en del regn och åskväder. Temperaturen kan stiga upp till 40 plusgrader. Den största nederbördsmängden faller i de västra delarna av landet och i Karpaterna medan kustområdet får minst.

NATURGEOGRAFI

Rumänien är ett stort land som ligger i de sydöstra delarna av Europa. Landet gränsar mot Svarta havet och närmaste grannländer är Bulgarien i söder, Serbien-Montenegro i sydväst, Ungern i väster och Ukraina och Moldavien i norr. Landet ligger mittemellan Balkan, Centraleuropa och Östeuropa.

Bergskedjan Karpaterna går genom en tredjedel av landet och har skapat gröna kullar och snötäckta berg. Rumänien är därför lika mycket ett vinterland som ett sommarland, med skidåkning, vandringsleder, klättring och vacker natur. I sydostlig riktning byter landskapet skepnad och planas ut. Ljus sandkust tar vid strax innan Svarta havet börjar. Kuststräckan går från Donaudeltat i norr till Bulgarien i söder, en sträcka på 24 mil.

VÅRA ORTER I RUMÄNIEN

Brasov
Brasov ligger i västra Rumänien, i Transsylvanien. Staden är gammal och välbevarad och har tidigare haft en stor tysktalande befolkning. Sevärt i Brasov är ringmuren kring den inre staden och den sengotiska protestantiska Svarta kyrkan. Brasov ligger 15 mil från Bukarest och den internationella flygplatsen.

Läs mer om Brasov och vad du mer kan göra på fritiden här!

 

SÄKERHET

Rumänien ses i allmänhet som ett ganska säkert och tryggt resmål och det är oftast fullt tillräckligt att iaktta normal försiktighet. På torg och shoppinggator med många människor och i kollektivtrafiken bör man vara på sin vakt för ficktjuvar och väskryckare. Undvik också ”vänner” som envist vill slå följe eller ”falska turister” som vill fråga om vägen eller låna pengar.

VALUTA OCH PENGAR

Den rumänska valutan heter Leu och förkortas RON. Med kreditkort kan man hämta ut pengar från bankautomater i de flesta större städer. Kontantbetalning är vanligast på mindre näringsställen och i småbutiker, särskilt på landsbygden. Möjligheten att betala med kreditkort ökar snabbt och de stora hotellen och affärerna samt större bensinmackar accepterar vanligtvis denna typ av betalning. Föredrar du att använda medförda kontanter rekommenderas Euro, som växlas till den lokala valutan i växlingskontoren som finns lite här och var.

För aktuella växelkurser gå in på Forex.

RELIGION

Rumänien är en sekulär stat vilket innebär att staten inte baserar sina lagar på någon religion utan är neutral i sina trosfrågor. Den mest utbredda religionen i landet är den rumänska ortodoxa kristendomen som ungefär 80 % av befolkningen tillhör.

KULTUR OCH SEDER

Rumänien har en väldigt unik kultur som har påverkats mycket av landets geografiska läge. Under lång tid kom inflytandet mest från Balkan, Osmanska riket och slaviska länder, men sedan har de västerländska influenserna dominerat mest. Festivaler med dans och musik, träsniderier, skickligt vävda mattor och keramik är några av inslagen i traditionell rumänsk kultur.

MAT

Det Rumänska köket är en blandning av olika rätter från flera olika traditioner som har mötts, även om köket fortfarande har sin egen karaktär. Köket är influerat av det osmanska riket, men har även influenser från andra närliggande länder, såsom Tyskland, Serbien, Ungern och Turkiet. Rätter som moussaka, baklava och halva är t.ex. av turkiskt ursprung.

Lokala specialiteter är t.ex. Ciorba de perisoare, som är en soppa med köttbullar. Ciorba tãrãneascã är en grönsakssoppa med kött och risbollar serverade med gräddfil. Man äter mycket kyckling, nötkött, grönsaker och bönsoppor.

Mamaliga är en rätt gjord på mosat majsmjöl som serveras på många olika sätt. Givechi är tjugo olika grönsaker som kokas i olja och sedan serveras kalla. Parjoale är små kryddiga köttpajer och Patricieni är kolgrillade varmkorvar. Även fisk och skaldjur är vanligt och man äter t.ex. sill, kräftor och stör. Till dessert kan man få Pasca, vilket är en söt ostkaka. Pannkakor med sylt och donuts toppade med gräddfil eller sylt är också populära efterrätter.

I dryckesväg finns lokalt producerad plommonkonjak, Tuicã de bihor är starkast och är allmänt känd som Palinca. Rumänska viner har vunnit internationella priser och inkluderar pinot noir, cabernet suavignon, riesling och chardonnay. Rumänsk öl finns också att få tag på och smakar väldigt bra.

 

HELGDAGAR

1 januari Nyårsdagen
2 januari Dagen efter nyårsdagen
april/maj Rumänsk (ortodox) påsk
1 maj Arbetarnas dag
juni Ortodox pingst
augusti Jungfru Marie himmelsfärd
30 november Andreasdag
1 december Nationaldagen
25 december Juldagen
26 december Annandag jul

KORT HISTORIA

Rumäniens historia har inneburit styren av många olika folk och länder, som exempelvis Daker, Romare, Ungrare, Bulgarer och Ottomaner. Under en knapp hundraårsperiod från mitten av 1800-talet till mitten av 1900-talet var Rumänien en monarki, men efter andra världskriget kom kommunisterna till makten och avskaffade monarkin. Under perioden 1965-1989 styrdes Rumänien av diktatorn Nicolae Ceausescu, som avsattes i en blodig revolution 1989. Studier i efterhand visar att ett minimum av 2 miljoner människor förlorade livet under den kommunistiska eran. Efter de turbulenta åren på 1990-talet blev Rumänien EU-medlem 2007 och har haft en stark tillväxt och relativ politisk stabilitet de senaste åren. Turismen är en starkt bidragande faktor till ekonomin och de många utländska investeringar som gjorts.

Rumänien - Små barn på sjukhus

Fullt

Gör volontärarbete i Europa med övergivna små barn på ett barnsjukhus i Brasov, Rumänien. Som volontär leker du med barnen och ger dem mat samt välbehövd uppmärksamhet. Ett väldigt givande projekt! Passar både unga & äldre, men majoriteten på plats är mellan 18-30 år. Plats Brasov, Transylvanien Startdatum Varje måndag året om Antal volontärer Max 10 volontärer Boende Volontärhus Förkunskaper Grundkunskaper engelska Volontärarbete med barn i Rumänien - I januari 2005 inför...Läs mer

  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet