Skip to main content

Rumänien - Små barn på sjukhus

Gör volontärarbete i Europa med övergivna små barn på ett barnsjukhus i Brasov, Rumänien. Som volontär leker du med barnen och ger dem mat samt välbehövd uppmärksamhet. Ett väldigt givande projekt! Passar både unga & äldre, men majoriteten på plats är mellan 18-30 år.

Plats Brasov, Transylvanien
Startdatum Varje måndag året om
Antal volontärer       Max 10 volontärer
Boende Volontärhus 
Förkunskaper Grundkunskaper engelska

Volontärarbete med barn i Rumänien

I januari 2005 infördes en ny lag om att övergivna barn i Rumänien och barn under två års ålder inte längre skulle placeras på barnhem. I juli 2005 stängdes därför många barnhem, även de i Brasov, som är orten där vi samarbetar med en lokal organisation för att skicka volontärer. När barnhemmen lades ned så flyttade vår samarbetspartner i Rumänien sin verksamhet, där de arbetade med övergivna barn till barnsjukhuset i Brasov.

Plats

Brasov ligger i västra Rumänien, i Transylvanien. Staden är gammal och välbevarad och har tidigare haft en stor tysktalande befolkning. Brasov ligger 15 mil från Bukarest och den internationella flygplatsen vilket tar ca 3 timmar med bil.

Dina volontäruppgifter

För att kunna bidra på något sätt och hjälpa de övergivna små barnen startade organisationen i Brasov en blöjenhet. Så under de senaste fyra åren har de arbetat fem dagar i veckan på sjukhuset med att byta blöjor, hålla om, mata och leka med barnen och ge dem välbehövlig kärlek och uppmärksamhet. Främst så arbetar volontärer på 2 olika avdelningar på sjukhuset, som tillsammans kan ha upp till 35 bebisar/barn eller i undantagsfall så lite som 4 bebisar/barn.

När man åker som volontär till barnsjukhuset i Rumänien behöver man kunna vara flexibel och det är bra att vara beredd på allt! Mycket hjärta och själ har ingjutits i detta projekt. Alla i den rumänska organisationen är mycket tacksamma mot dem som ger av sin tid och arbetskraft för att bidra till deras projekt. Det finns ett avtal med sjukhuset så att godkända volontärer kan arbeta med friska barn och ge dem lekterapi, byta blöjor och mata dem. Man arbetar i partnerskap med sjukhuspersonalen för att ta hand om barnen på bästa möjliga sätt. Alla bebisar på sjukhuset är inte helt övergivna, flera av barnen har familjer, men av olika anledningar kan familjerna inte ta hand om sina barn. Det finns också barn på sjukhuset som väntar på att placeras på hem eller hos en ny familj. Regelbundet körs de friska barnen hem till sina föräldrar, av vilka många kommer från det närliggande romersamhället och ofta finns det inte pengar eller tid att plocka upp barnen av föräldrarna. Medan de flesta föräldrarna bryr sig om sina barn kan de inte ekonomiskt ta hand om dem.

Organisationen i Brasov har startat ett ”Mjölkprojekt”, där de ger formelmjölk till bebisarnas mammor för att uppmuntra dem att behålla sina barn hemma. Målet för sjukhuset är att de friska barnen ska komma hem från sjukhuset till sina familjer. Därför arbetar de även mycket med att hjälpa familjer förstå vikten av att barnen får vara i hemmet med sina föräldrar. Sjukhusprojektet är extremt krävande, men otroligt givande. Som volontär kan man vara med och göra skillnad i ett barns liv! Syfte med projektet Att ge barn som är övergivna, även tillfälligt, en trygg miljö där de kan tas hand om och ges den uppmärksamhet och kärlek som de är i så stort behov av.

Som volontär kommer du att arbeta med vår samarbetspartner på sjukhuset med att leka, hålla om, mata och byta blöjor på barnen. Som volontär kan man även välja att arbeta med äldre barn som har drabbats av långvariga sjukdomar, som t.ex. cancer och diabetes. Som lekterapi spelar volontärer kort och spel med barnen samt målar och ritar eller lägger pussel. Även om det kan vara en utmaning att kommunicera med de barn som endast talar rumänska, är leenden och kärlek någonting som förstås på alla språk. När du ansöker om att bli volontär i Rumänien så ange gärna om du är intresserad av att arbeta på en specifik avdelning.

En dag som volontär

Personalen på organisationen i Brasov arbetar med barnen mellan 9:30 och 17:30. Det finns två skift, ett mellan 9:30 på morgonen till 12.30 och ett från 15:00 till 18:00. Som volontär arbetar man minst ett skift per dag, fem dagar i veckan. Övrigt För att bli accepterad på volontärprojektet i Rumänien behöver man ordna en del saker hemifrån eftersom man kommer att arbeta på ett sjukhus och med så små barn. Mer information får du vid bokning. Vår partner i Rumänien är en kristen organisation och även om du absolut inte behöver vara kristen för att åka som volontär hit, förväntas du ha en hög moral när du arbetar på sjukhuset.

Förkunskaper och krav

För att få åka på en volontärresa behöver du skicka efter utdrag ur belastningsregistret och skicka in till oss. Detta gör du efter bokad resa och det tar ca 2 veckor att få. Du får mer info och en blankett av oss efter bokning.

Sök resa

Datum

> Blir snabbt fullt så boka i god tid! Speciellt runt sommaren blir det snabbt fullt på boendet och projektet. Det finns normalt max 6 platser men på sommaren endast 4.

Du kan arbeta på detta projektet året runt förutom under perioden 19 december till 5 januari. Projektstart är varje vecka. Du bör landa i Rumänien på en söndag för att sedan påbörja ditt volontärarbete följande måndag. Det går dock bra att anlända en fredag eller lördag men då tillkommer kostnader för boende.

> Läs gärna vår resmålsguide där du också kan se vilka helgdagar som infaller under din volontärtid och då det alltså inte är vanliga jobbdagar.

Boende & mat

Boende & mat

Som volontär bor man i en lägenhet som ligger precis nedanför Brasovs historiska fort. Boendet ligger cirka 10 minuters promenad till sjukhuset där man arbetar och endast några minuter från stadens centrum. Man kan bo här upp till 3 månader i sträck. Området runt omkring lägenheten är täckt av vindruvsrankor, en rosträdgård och fruktträd som sköts av den ursprungliga ägaren och hyresvärd för lägenheten, Tante, som är cirka 80 år gammal. Lägenheten ligger på markplan så det är lätt att ta sig ut till verandan och ett område där man kan göra upp eld.

Lägenheten rymmer upp till 8 personer och man delar badrum och kök (där det finns spis, ugn och kylskåp). Du kan få ett eget rum beroende på antal personer som bor i huset samtidigt men räkna med att dela med någon. Det finns även en tvättmaskin, en dator att låna samt trådlöst internet om man vill ta med sig en bärbar dator. Genom boendet kan man hyra en mobiltelefon för 8 Euro per vecka så att man lättare kan ringa varandra på plats via rumänska mobilnummer.

Mat

Mat ingår inte i ditt projektpris utan man handlar och tillagar själv sin mat tillsammans med de andra volontärerna man bor med. Priserna på mat i Rumänien är något lägre än i Sverige. Man kan även gå ut och äta i Brasov på lokala restauranger där speciellt schnitzel är populärt. Det finns även en McDonalds och bra pizzaställen i närheten om man blir sugen på det.

Fritid

Fritid

Under helgerna är man ledig att vila eller upptäcka området runt omkring Brasov eller resa runt i Rumänien. Själva Brasov är en vacker stad som byggdes av tyskarna för flera hundra år sedan och den gamla stadskärnan i Brasov har blivit en av Rumäniens främsta turistattraktioner. Strax utanför Brasov ligger Bran där man kan besöka ”Draculas slott”, eller flera andra städer med fina platser att se.

Det finns även många sätt att hålla sig aktiv i Rumänien om man gillar det. Idrotter som fotboll, rugby, tennis, cykling, handboll, segelflygning, skidor, skridskor, bergsklättring, paintball, bowling, simning, skytte, basket, kampsport, volleyboll eller gymnastik är populära inom landet. På stadens idrottsplats; ”Olympia” hålls varje år en tennistävling som heter ”Brasov Challenge Cup”, som man kan besöka.

Klimat

Rumänien har ett kontinentalt klimat med stora temperaturväxlingar. Vintrarna brukar vara kall och mulna, ofta med snö och dimma och temperaturen kan sjunka ända ner till 20-25 minusgrader. Somrarna är varma och soliga, men har även en del regn och åskväder. Temperaturen kan stiga upp till 40 plusgrader. Den största nederbördsmängden faller i de västra delarna av landet och i Karpaterna medan kustområdet får minst.

Vanliga frågor

Pratar folk engelska i Rumänien?

De flesta yngre människor i Rumänien talar engelska och/eller tyska. De äldre generationerna är dock inte lika duktiga på engelska, men du kommer alltid hitta någon som kan hjälpa till att översätta. Rumänska är ett latinsktbaserat språk, nära till italienska, franska och spanska. Vill du lära dig lite enkla fraser och ord kan du kika in här.

Hur är säkerheten i Rumänien?

Brottsligheten i Brasov är mycket låg, men det är alltid bäst att vara försiktig och inte gå omkring ensam på natten och bara vara allmänt klok och hålla uppsikt över sina saker på vissa platser. Det bästa är att alltid gå som att man vet precis vart man ska, även om man skulle råka vara lite vilse för stunden.

Vad krävs för att bli accepterat på projektet?

För att bli accepterad på volontärprojektet i Rumänien behöver man ordna en del saker hemifrån eftersom man kommer att arbeta på ett sjukhus och med så små barn. För mer information skickar vi ut en checklista när man har bokat eller vid förfrågan.

Finns det fler projekt i Rumänien?

Det finns även ett donationsprojekt som vår samarbetspartner sköter och som ofta är i behov av extra hjälp. Det är inte obligatoriskt att delta i detta, men om det finns intresse kan man vara med och hjälpa till att organisera, sortera och dela ut donationer som kommit in.

Behöver jag vara kristen för att åka till projektet i Rumänien?

Vår partner i Rumänien är en kristen organisation och även om du absolut inte behöver vara kristen för att åka som volontär hit, förväntas du ha en hög moral när du arbetar på sjukhuset.

Ingår flygbiljett?

I våra volontärresor ingår inte flygbiljetter utan vi brukar ge tips och råd runt detta, men våra volontärer bokar alltid själva sina biljetter. Vi har märkt att en del volontärer inte lyckats få tag i sina flygbolag vid tillfällen då det blivit förseningar, flygändringar eller bagagestrul. Vi har därför ett samarbete med en resebyrå för att kunna erbjuda våra volontärer ett bättre alternativ.

Genom vår samarbetspartner som funnits i branschen sedan 1979 kan vi känna oss trygga med att ni får den hjälp ni behöver runt er flygresa. De säljer prisvärda specialbiljetter till utvecklingsländer då man reser i biståndssyfte. De kan ordna flygbiljetter som är ombokningsbara och återbetalningsbara vilket vi rekommenderar samt riktigt bra villkor såsom högre bagagevikt. Mer information får du efter bokning.

Vilken flygplats ska jag flyga till?

Flygplatsen du ska flyga till: Otopeni (OTP), Bukarest

Bagagevikt?

Om du vill vara säker på hur mycket din väska får väga kan du beräkna vikten här! Har du andra frågor om exempelvis övervikt behöver du ta kontakt med ditt flygbolag då alla har olika regler och priser.

Behöver jag försäkring?

Med Amzungos samarbetspartner, Gouda Reseförsäkring, får du ett fullgott reseskydd under tiden du arbetar som volontär genom reseförsäkringen Leva Utomlands. Då din hemförsäkring i regel inte täcker volontärarbete bör du teckna en kompletterande försäkring! Bokar du försäkringen genom oss hjälper vi dig så mycket vi kan om oturen skulle vara framme. Läs mer om Leva Utomlands här!

Kan jag söka stipendium för volontärarbete?

Genom att söka ett stipendium kan du få stora delar av din resa betald. Du kan söka flera stipendier för samma sak. Du kan även försöka söka sponsring från olika företag eller personer runt omkring dig. Få tips över vilka stipendium du kan söka genom att läsa mer här!

Vad behövs för vaccinationer för att åka till Rumänien?

Inför din resa behöver du kolla upp vilka vaccinationer som krävs för att skydda dig mot sjukdomar förekommande i landet du ska till. Via länken nedan kan du se vilka vaccinationer som rekommenderas till landet du ska åka till. Du bör dock alltid rådgöra med en läkare eller vaccinationscentral i god tid innan avresa eftersom vaccinationer är individuella och beror bland annat på vilka delar i landet du ska besöka samt hur länge.

> Se vilka vaccinationer som rekommenderas, land för land!

Behöver jag visum för att åka till Rumänien?

I Europa behöver du inget visum, men glöm inte att ta med dig pass och id-kort.

Karta

  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet