Skip to main content

Tanzania - Bevara miljön i Arusha

Volontärarbeta med att bevara miljön i Tanzania, genom att bland annat plantera träd på skolor och bygga vattenbrunnar på landsbygden. Tanzania sägs vara ett av de mest kontrastrika länderna i världen och med en fantastisk natur, ett behagligt väder och otroligt trevlig lokalbefolknig lockas människor ifrån hela världen hit.  I Arusha kan du vara med och bidra till att förbättra levnadsvillkoren för människor i fattiga områden genom att bygga vattenbrunnar, lekplatser eller plantera träd. Detta projekt passar dig som gillar att röra på dig och som brinner för miljfrågor. 

 

Plats                                                   Arusha
Startdatum Varje måndag året runt
Antal volontärer       Vanligtvis mellan 3-8
Boende Volontärhus
Förkunskaper                              Grundkunskaper Engelska

 

Volontärarbete

Vår partnerorganisation på detta miljöprojekt startade upp år 2011 i Arusha i Tanzania. Jordbruket är landets största näring och utgör ca 85 % av exporten. Majoriteten av befolkningen försörjer sig på trä och jordrestprodukter från jordbruket vilket har orsakat avskogning och miljönedbrytning. Detta leder i sin tur även till förlust av det vilda djurlivet.

Organisationens mål är att bevara miljön och stödja lokala projekt för utveckling genom att ge stöd och assistans till den lokala befolkningen, inte i form av pengar, mat, kläder eller utrustning utan  i form av gemensam kunskap och expertis. Dem riktar sig till de mest behövande skolorna i landet eftersom de anser att det är dagens ungdom som har störst inverkan att forma framtiden.

Syfte med projektet

Projektet har flera syften. Dels är det att hjälpa till och skapa tillgångar till rent vatten för befolkningen samt hitta nya sätt att återanvända saker så som glas. Grönsaker ska odlas för att barnen ska få grönsaker till lunch samt att de ska kunna sälja grönsakerna för att få mer inkomst till skolan och för att barnen ska lära sig hur man kan försörja sig. Träd planteras för att det i området huggs ner en massa träd som de använder vid matlagning mm. Det är därför mycket viktigt att återplantera träd för att det ska finnas träd i framtiden samt att träd är viktiga för att förhindra översvämningar under regnperioden.

Arbetsuppgifter

 • Plantera träd på skolor
 • Sätta fröer och odla grönsaker
 • Sköta om grönsaksländerna
 • Hjälpa till att skapa tillgångar till rent vatten
 • Lättare undervisning om miljöproblem för elever
 • Hjälpa till att hitta nya lösningar för att återanvända brukat material

En dag som volontär

Arbetsdagarna är minst 6 timmar, från kl 9 – runt 15, måndag – fredag. När ni börjar ett samarbete med en skola, är det första målet att utbilda studenter om de olika miljöutmaningar som finns och hjälpa dem att identifiera möjliga lösningar. Ni kommer sedan plantera ca 200 träd runt skolans område. Projektet är ofta en elevs första introduktion till någon form av miljöprojekt. Efter planteringen är klar, ska ni bidra till att lära barnen de positiva miljöeffekter planteringen av träd kan ge. Det är främst 2 skolor som du kommer arbeta på med att plantera träd och odla grönsaker bland annat. Skolorna ligger ca 20-35 min bort från centrum och transport sker med privatbil från centrala Arusha. Båda skolorna har ca 1 000 elever.

Organisationen har bland annat fått fröer från USA och även 30 000 träd från fängelser som volontärer har hjälpt till att plantera.

Förkunskaper

Grundläggande Engelska

Övrigt 

För att få åka på ett av våra volontärprojekt krävs ett utdrag ur belastningsregistret, mer information får du vid bokning.

Sök resa

Datum

Projektstart är varje måndag hela året om och det är rekommenderat att man anländer en söndag. Det går bra att anlända när som helst på dygnet och du blir mottagen av en kontaktperson vid flygplatsen.

Boende och mat

Boende och mat

Du kommer bo i ett volontärhus tillsammans med andra volontärer och turister från olika länder som besöker Arusha. Det kan bo 10 personer i huset & du kommer få dela rum med 1-3 andra samt dela badrum som har vanliga toaletter och duschar med varmvatten. Ett gemensamt utrymme med soffor, TV och DVD finns samt en terrass utomhus där det är trevligt att grilla på kvällarna. Wifi finns också i huset och ingår. Du bor ca 10 min från centrum med bil och nära huset hittar du små affärer och bussar till centrum.

Mat

Det ingår alltid två vegetariska mål mat om dagen, alla dagar i veckan. Frukosten består vanligen av te (chai), bröd och ägg eller Mandazzi (friterad deg). Lunch står du själv för och det finns många lokala matställen i närheten. Middagen serveras runt kl 18-19.

Klimat

I Tanzania varierar klimatet från tropiskt och hett längs kusten till milt och torrt på höglandet, eftersom klimatzonerna skiftar med höjden över havet. Då Tanzania ligger söder om ekvatorn är årstiderna omvända. Torrperioden, som kan liknas vid vår vinter, infaller oftast mellan juni och november. Från december till mars är dagarna soliga och heta och det är ovanligt med moln på himlen.

Under mars till maj och i november och december är det regnsäsong i Tanzania. Under första regnperioden faller ofta regnet häftigt på morgnarna och under natten, med klart väder under dagen. Då är växtligheten grönskande och klimatet mycket behagligt. Runt december kommer det lättare regnskurar på morgnar och kvällar. Dagarna är oftast soliga. Här nedan i tabellerna ser du medeltemperatur (max- och min-grader C) samt medelnederbörd (mm regn).

Fritid

Fritid

På din fritid, vanligen kvällar och helger, kan du utforska din omgivning. I Arusha där det bor ca 1,3 miljoner människor har du ett bra utbud av affärer, restauranger, internetcaféer, marknader mm. Arusha är dessutom utgångspunkt för fantastisk safari till Serengeti och Ngorongoro Crater.

Vanliga frågor

Vad får jag mer för information när jag bokat min resa till Tanzania?

Efter bokad resa får du utförlig information om allt det praktiska du behöver förbereda inför resan;

 • Flyg > Detaljerna du behöver och vår samarbetspartner hjälper gärna till att boka ditt flyg
 • Försäkring > Kan köpas direkt på vår sida via vår samarbetspartner Gouda
 • Utdrag ur polisens belastningsregister > Du får info och blankett av oss
 • Stipendier > Är du ute i god tid kan du läsa våra stipendietips
 • Vaccinationer > Vad rekommenderas + rabatter på utvalda kliniker
 • Pass och visum > Vad som gäller för din destination

Du får även mer information om ditt land och andra tips och råd som exempelvis en packningslista.

Ingår flygresan?

I våra volontärresor ingår inte flygbiljetter utan vi brukar ge tips och råd runt detta, men våra volontärer bokar alltid själva sina biljetter. Vi har märkt att en del volontärer inte lyckats få tag i sina flygbolag vid tillfällen då det blivit förseningar, flygändringar eller bagagestrul. Vi har därför ett samarbete med en resebyrå för att kunna erbjuda våra volontärer ett bättre alternativ.

Genom vår samarbetspartner som funnits i branschen sedan 1979 kan vi känna oss trygga med att ni får den hjälp ni behöver runt er flygresa. De säljer prisvärda specialbiljetter till utvecklingsländer då man reser i biståndssyfte. De kan ordna flygbiljetter som är ombokningsbara och återbetalningsbara vilket vi rekommenderar samt riktigt bra villkor såsom högre bagagevikt. Mer information får du efter bokning.

Vilken flygplats ska jag åka till?

Flygplatsen du ska flyga till heter Kilimanjaro International Airport (KIA/JRO). Det går också bra att flyga till Arusha, men detta är ofta dyrare. 

Behöver jag köpa till en försäkring?

Med Amzungos samarbetspartner, Gouda Reseförsäkring, får du ett fullgott reseskydd under tiden du arbetar som volontär genom reseförsäkringen Leva Utomlands. Då din hemförsäkring i regel inte täcker volontärarbete bör du teckna en kompletterande försäkring! Bokar du försäkringen genom oss hjälper vi dig så mycket vi kan om oturen skulle vara framme. Läs mer om Leva Utomlands här!

Kan jag söka stipendier för att volontärarbeta?

Genom att söka ett stipendium kan du få stora delar av din resa betald. Du kan söka flera stipendier för samma sak. Du kan även försöka söka sponsring från olika företag eller personer runt omkring dig. Få tips över vilka stipendium du kan söka genom att läsa mer här!

Vilka vaccinationer behövs i Tanzania? 

Inför din resa behöver du kolla upp vilka vaccinationer som krävs för att skydda dig mot sjukdomar förekommande i landet du ska till. Via länken nedan kan du se vilka vaccinationer som rekommenderas till landet du ska åka till. Du bör dock alltid rådgöra med en läkare eller vaccinationscentral i god tid innan avresa eftersom vaccinationer är individuella och beror bland annat på vilka delar i landet du ska besöka samt hur länge. > Se vilka vaccinationer som rekommenderas, land för land!

Hur beställer jag utdrag ur belastningsregistret?

För att få åka på en volontärresa behöver du skicka efter utdrag ur belastningsregistret och skicka in till oss. Detta gör du efter bokad resa och det tar ca 2 veckor att få. Du får mer info och en blankett av oss efter bokning.

Behöver jag visum till Tanzania?

När du reser till Tanzania måste du ha ett arbetstillstånd för att få volontärarbeta, ett så kallat CTA permit (giltigt i 3 månader, ex 5 jan – 5 april). Detta krävs även för 2 veckors volontärarbete och du köper smidigast ett visum direkt på flygplatsen i Kilimanjaro. Du behöver ha med dig 250 USD i kontanter för ditt visum. Med endast ett turistvisum kan du få betala stora böter om du blir påkommen och kontroller görs regelbundet, och inte minst känns det mycket obehagligt att bli fråntaget sitt pass av korrumperade migrationsvakter. Tänk på att passet måste vara giltigt i minst 6 månader efter hemresedatumet. För ditt arbetstillstånd behöver du även förbereda:

 • CV och personligt brev på engelska (du får en mall av oss efter bokning)
 • Fotokopia på passet

Vad pratar man för språk i Tanzania

I Tanzania är Engelska och Swahili officiella språk. Med den engelska du har lärt dig i skolan kommer du långt. På våra projekt finns det alltid personal som pratar bra engelska och generellt kan de flesta hyfsad engelska. Det är dock alltid uppskattat om man försöker prata lite på Swahili. Vill du öva lite innan du åker iväg så har vi några tips. I lite större bokaffärer finns frasböcker att köpa. Du kan också hitta mycket på nätet som du kan skriva ut eller varför inte gå en gratis nätkurs. Här hittar du en gratissida på nätet där man även kan höra uttalet.

 

 

Karta

 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet