Skip to main content

Tanzania - Jobba med barn i Arusha

Upptäck vackra Tanzania och gör volontärarbete på en skola eller ett barnhem. Tanzania är ett land av otroliga kontraster. Här finns Kilimanjaros snötäckta topp, lummiga djunglar, vidsträckta savanner, myllrande städer och den tropiska ön Zanzibar som ligger vid varma indiska oceanen. Människor här sägs vara bland de vänligaste i världen. I Arusha kommer du ha möjlighet att få hjälpa barn i utsatta miljöer genom kreativa lekar eller undervisning i olika former. Du kan själv välja vilken ålder på barnen du vill arbeta med.  

Plats                                        Arusha
Startdatum Måndag varje vecka året runt
Antal volontärer       Vanligen 4-10 från olika länder, under juli minst 30 volontärer.
Boende I volontärhus nära centrum
Förkunskaper                              Grundkunskaper Engelska

 

Volontärarbete

Vill du uppleva det bästa av Afrikas kultur, natur och människor har du kommit rätt! I Arusha samarbetar vi med flera olika barnprojekt som har mellan 20 till 60 barn i åldrarna 3-16 år. Den fasta personalen kämpar för att tillhandahålla mat och andra nödvändiga saker för att ge barnen ett bra liv. De har ofta fullt upp med att sköta barnens rutiner och hushållssysslorna (mat, disk, städ, tvätt) och hinner vanligen inte att ge barnen tillräckligt med uppmärksamhet, leka med barnen med mera. Därför kan du som volontär alltid hjälpa till att berika barnens vardag på olika kreativa sätt.

I Arusha kan du antingen få arbeta på en förskola dit barn med fattiga föräldrar får vara på dagen, likt en svenska förskola. Du kan också få jobba på ett barnhem eller hjälpa till som assisterande lärare på en skola. Under skolloven (april, augusti och december) ordnas även idrottsaktiviteter varje dag och här tar de gärna hjälp av dig som har ett sportintresse.

Syfte med projektet

Syftet med detta projekt är att hjälpa utsatta barn att få en bra start i livet och därmed en bättre och ljusare framtid.

Arbetsuppgifter

I din roll som volontär kommer du arbeta parallellt med den befintliga personalen och bland annat hjälpa till med:

 • Leka och aktivera barn
 • Kreativt lärande och pyssel med barn 3-6 år
 • Hitta på sport- och utomhusaktiviteter
 • Underlätta dagliga sysslor för befintlig personal (ex. förbereda mat)
 • Assistera lärare på en skola
 • Om du har ett särskilt intresse för ex. konst, musik eller sport får du gärna lära ut det

 

En dag som volontär

Förskola
På en förskola ingår en del enklare undervisning och du kan få vara med och lära ut exempelvis alfabetet, siffror, färger, djur & frukter. Du får även hjälpa till kring barnens måltider och med några av de praktiska dagliga sysslorna. Självklart blir det en del lek, bus och kreativa stunder med barnen.

Barnhem
På ett barnhem blir uppgifterna liknande en förskola när det kommer till de mindre barnen. Barnen från 6 år och uppåt går dock i skolan under vardagar (runt kl 8-16) och för att jobba med de äldre barnen behövs du som volontär främst på eftermiddagar och kvällar. Det du kan göra då är att hjälpa till med läxläsning vilket brukar vara mycket uppskattat både av barnen och volontärerna. Andra aktiviteter som att måla och spela fotboll tycker barnen givetvis också om att göra vid sidan av läxorna.

Skola
På någon av våra partnerskolor finns det alltid utrymme för fler extraresurser som kan stötta de lokala lärarna och hjälpa de barn som behöver en extra förklaring och stöd under lektionerna. Klasserna är ofta stora och läraren har svårt att ge alla barn den uppmärksamhet de kanske behöver under övningar. Som assisterande lärare har du inget ansvar över lektionerna och du behöver inte ha några särskilda förkunskaper för att hjälpa till på en skola.

Sport
Volontärer har möjlighet att delta i ett sportprogram under skollov för föräldralösa och utsatta barn. Klasser hålls vanligen i fotboll, dans, kampsport, yoga och ibland simning. De välkomnar också andra idéer på ytterligare sporter som man kan lära barnen.

Sportprogrammet kan du delta i under skolloven över 4 veckor i april, augusti och december och klasserna hålls från måndag till torsdag mellan kl 14-17. Varje dag är indelad i två klasser, den första för barn i åldern 5- 9 år och den andra för barn i åldern 10- 16 år. Barnen hämtas upp från sina hem eller barnhem och körs efter aktiviteterna hem igen. Under eftermiddagen får barnen ett mål mat.

OBS! Hör med oss om status för sportprogrammet om du gärna vill jobba med detta. Det kostar en del att driva och därför är det inte alltid självklart att det hålls under alla lov.

Förkunskaper

Grundläggande Engelska

Övrigt 

För att få åka på ett av våra volontärprojekt krävs ett utdrag ur belastningsregistret, mer information får du vid bokning.

Sök resa

Datum

Projektstart är varje måndag hela året om så du bör anlända under en lördag eller söndag (valfri tid på dygnet). Du arbetar vanligen 4-6 timmar om dagen, måndag till fredag.

Sportprogrammet pågår under skolloven över 4 veckor i aprilaugusti och december.

Boende och mat

Boende och mat

I Arusha bor du i ett trevligt volontärhus med upp till 16 volontärer från olika länder. Här delar man rum med 3 andra volontärer (som kille) eller 7 andra (som tjej) men det finns också privatrum för par. Du har alla bekvämligheter här för att slappna av efter en dag på ditt projekt. Delade badrum med spoltoaletter och duschar finns och ett sällskapsrum med TV och DVD. De har också ett café på området, wi-fi ska finnas, men fungerar tyvärr väldigt dåligt och sällan (vill man ha tillgång till internet så rekommenderas det att istället besöka ett internetkafé eller restauranger med wi-fi som finns en kort promenad från huset).

Det som är extra härligt här är uteplatsen och den gröna trädgården runtomkring som stänger ute trafiken även om det bara är ca 5 min promenad in till centrum där du har affärer, caféer, gym, hotell med pooler och restauranger. Huset är bevakat av en vakt dygnet runt och maten du får är en mix av lokalt och internationellt.

Mat

I Arusha ingår frukost och middag hela veckan, men lunchen står du för själv. Frukosten består vanligen av te (chai), bröd, ägg, frukt och ibland Mandazzi (friterad deg). Till middagen, som äts runt kl 18-19, kommer du ibland få traditionell mat som ugali (fast majssgröt) och chapatti (platt bröd stekt i olja) med grönsaker och någon form av kött och ibland mer internationell mat som spagetti och köttfärssås. Matallergier eller speciella önskemål är inga problem.

Fritid

Fritid

På din fritid, vanligen kvällar och helger, kan du utforska din omgivning. I Arusha  bor det ca 1,3 miljoner människor har du ett bra utbud av affärer, restauranger, internetcaféer, marknader mm. Arusha är dessutom utgångspunkt för fantastisk safari till Serengeti och Ngorongoro Crater. Här brukar alltid volontärer besöka en massajby och vill man kan man också övernatta. Och vissa dagar kan det vara skönt att bara ligga vid en pool på något av hotellen som hyr ut solstolar.

Tips från våra volontärer

I Arusha  bor det ca 1,4 miljoner människor och du har ett bra utbud av affärer, restauranger, internetcaféer, marknader. Arusha anses också som landets safarihuvudstad, men det finns mycket annat att göra. Nedan har vi samlat lite personliga tips från våra senaste volontärer:

 • Åka på Safari. Det är helt fantastiskt att få uppleva djuren i dess naturliga miljö.
 • Personalen på boendet hjälpte oss att arrangera en helg i Moshi-området. På lördagen besökte vi varma källor vilket var otroligt vackert. För att ta sig dit åkte vi genom landsbygden, vilket var väldigt gripande då man verkligen fick se fattigdom med egna ögon. På eftermiddagen åkte vi sedan till vårt hotell i Moshi samt gick ut på restaurang där på kvällen. På söndagen besökte vi vattenfall vid Kilimanjaro, "grottor" som tillhör Chagga-stammen, vi besökte en kaffeodling samt "entrance-gate" när man ska bestiga Kilimanjaro.
 • Det är jättekul att gå ut! Älskar musiken och det är så imponerande att se hur människor verkligen kan dansa!
 • Gå på kaféer inne i Arusha centrum. (Kitamu hette ett som blev en favorit).
 • Att hänga vid en pool under helgerna var väldigt skönt.
 • Saker som jag inte gjorde men önskar att jag hade gjort: att göra studiebesök på FN:s tribunal samt muséet i Arusha, och även att besöka fler områden i- och utanför stadskärnan.
 • Åker du till Tanzania så är safari givet! Det var MAGISKT! Sen finns det kaffeplantager du kan åka till, Moshi hot springs, Kilimanjaro etc! Finns något för alla!
 • Vi åkte till Moshi en helg (lördag-söndag) och det var verkligen en värd utflykt! Sen gick jag och några andra volontärer med han som äger barnhemmet, till en by i närheten och fick se hur människor bodde och prata med dem i deras hus vilket verkligen var lärorikt och intressant.
 • Safari! Och utflykt till Hot Springs.
 • Safari, hotsprings, moshi, ngoro waterfalls
 • Safari är ett måste! Även fast vi got stranded i 7 timmar haha! Sedan är Zanzibar helt magiskt & även moshi touren var jättekul! Kan även rekommendera att paddla kanot i lake duluti eller gå på bio på AIM mall för ca 30 svenska. Sedan är det väldigt kul att gå ut då folk i Tanzania kan verkligen dansa!
 • Om man är i Tanzania tycker jag att safari är en given utflykt att göra. Det är rätt så dyrt, men om man har möjligheten så tycker jag definitivt att det är värt pengarna! Sedan kan man även besöka vattenfall och hotsprings, vilket jag verkligen rekommenderar. Det var hur fint som helst och naturen i Tanzania är helt fantastisk. En mindre utflykt vi gjorde var att besöka en masaiby, det var jätteroligt och så annorlunda. Jag vet att det var många som tyckte att det var väldigt dyrt och inte värt pengarna, jag kan hålla med till viss del men har man möjlighet så tycker jag ändå att man ska passa på när man ändå är där. Under perioden vi var där var det en av dagarna en stor danstävling i stan, det var verkligen också en upplevelse och så häftigt och kul att få ta del av den lokala kulturen. Såklart kan man inte bestämma eller styra när liknande saker dyker upp, men har man chansen att uppleva den mer lokala kulturen så tveka absolut inte!

Klimat

I Tanzania varierar klimatet från tropiskt och hett längs kusten till milt och torrt på höglandet, eftersom klimatzonerna skiftar med höjden över havet. Då Tanzania ligger söder om ekvatorn är årstiderna omvända. Torrperioden, som kan liknas vid vår vinter, infaller oftast mellan juni och november. Från december till mars är dagarna soliga och heta och det är ovanligt med moln på himlen.

Under mars till maj och i november och december är det regnsäsong i Tanzania. Under första regnperioden faller ofta regnet häftigt på morgnarna och under natten, med klart väder under dagen. Då är växtligheten grönskande och klimatet mycket behagligt. Runt december kommer det lättare regnskurar på morgnar och kvällar. Dagarna är oftast soliga. Här nedan i tabellerna ser du medeltemperatur (max- och min-grader C) samt medelnederbörd (mm regn).

Vanliga frågor

Vad får jag mer för information när jag bokat min resa till Tanzania?

Efter bokad resa får du utförlig information om allt det praktiska du behöver förbereda inför resan;

 • Flyg > Detaljerna du behöver och vår samarbetspartner hjälper gärna till att boka ditt flyg
 • Försäkring > Kan köpas direkt på vår sida via vår samarbetspartner Gouda
 • Utdrag ur polisens belastningsregister > Du får info och blankett av oss
 • Stipendier > Är du ute i god tid kan du läsa våra stipendietips
 • Vaccinationer > Vad rekommenderas + rabatter på utvalda kliniker
 • Pass och visum > Vad som gäller för din destination

Du får även mer information om ditt land och andra tips och råd som exempelvis en packningslista.

Ingår flygresan?

I våra volontärresor ingår inte flygbiljetter utan vi brukar ge tips och råd runt detta, men våra volontärer bokar alltid själva sina biljetter. Vi har märkt att en del volontärer inte lyckats få tag i sina flygbolag vid tillfällen då det blivit förseningar, flygändringar eller bagagestrul. Vi har därför ett samarbete med en resebyrå för att kunna erbjuda våra volontärer ett bättre alternativ.

Genom vår samarbetspartner som funnits i branschen sedan 1979 kan vi känna oss trygga med att ni får den hjälp ni behöver runt er flygresa. De säljer prisvärda specialbiljetter till utvecklingsländer då man reser i biståndssyfte. De kan ordna flygbiljetter som är ombokningsbara och återbetalningsbara vilket vi rekommenderar samt riktigt bra villkor såsom högre bagagevikt. Mer information får du efter bokning.

Vilken flygplats ska jag åka till?

Flygplatsen du ska flyga till heter Kilimanjaro International Airport (KIA/JRO). Det går också bra att flyga till Arusha, men detta är ofta dyrare. 

Behöver jag köpa till en försäkring?

Med Amzungos samarbetspartner, Gouda Reseförsäkring, får du ett fullgott reseskydd under tiden du arbetar som volontär genom reseförsäkringen Leva Utomlands. Då din hemförsäkring i regel inte täcker volontärarbete bör du teckna en kompletterande försäkring! Bokar du försäkringen genom oss hjälper vi dig så mycket vi kan om oturen skulle vara framme. Läs mer om Leva Utomlands här!

Kan jag söka stipendier för att volontärarbeta?

Genom att söka ett stipendium kan du få stora delar av din resa betald. Du kan söka flera stipendier för samma sak. Du kan även försöka söka sponsring från olika företag eller personer runt omkring dig. Få tips över vilka stipendium du kan söka genom att läsa mer här!

Vilka vaccinationer behövs i Tanzania? 

Inför din resa behöver du kolla upp vilka vaccinationer som krävs för att skydda dig mot sjukdomar förekommande i landet du ska till. Via länken nedan kan du se vilka vaccinationer som rekommenderas till landet du ska åka till. Du bör dock alltid rådgöra med en läkare eller vaccinationscentral i god tid innan avresa eftersom vaccinationer är individuella och beror bland annat på vilka delar i landet du ska besöka samt hur länge. > Se vilka vaccinationer som rekommenderas, land för land!

Hur beställer jag utdrag ur belastningsregistret?

För att få åka på en volontärresa behöver du skicka efter utdrag ur belastningsregistret och skicka in till oss. Detta gör du efter bokad resa och det tar ca 2 veckor att få. Du får mer info och en blankett av oss efter bokning.

Behöver jag visum till Tanzania?

När du reser till Tanzania måste du ha ett arbetstillstånd för att få volontärarbeta, ett så kallat CTA permit (giltigt i 3 månader, ex 5 jan – 5 april). Detta krävs även för 2 veckors volontärarbete och du köper smidigast ett visum direkt på flygplatsen i Kilimanjaro. Du behöver ha med dig 250 USD i kontanter för ditt visum. Med endast ett turistvisum kan du få betala stora böter om du blir påkommen och kontroller görs regelbundet, och inte minst känns det mycket obehagligt att bli fråntaget sitt pass av korrumperade migrationsvakter. Tänk på att passet måste vara giltigt i minst 6 månader efter hemresedatumet. För ditt arbetstillstånd behöver du även förbereda:

 • CV och personligt brev på engelska (du får en mall av oss efter bokning)
 • Fotokopia på passet

Vad pratar man för språk i Tanzania

I Tanzania är Engelska och Swahili officiella språk. Med den engelska du har lärt dig i skolan kommer du långt. På våra projekt finns det alltid personal som pratar bra engelska och generellt kan de flesta hyfsad engelska. Det är dock alltid uppskattat om man försöker prata lite på Swahili. Vill du öva lite innan du åker iväg så har vi några tips. I lite större bokaffärer finns frasböcker att köpa. Du kan också hitta mycket på nätet som du kan skriva ut eller varför inte gå en gratis nätkurs. Här hittar du en gratissida på nätet där man även kan höra uttalet.

Karta

 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet