Skip to main content

Tanzania - Undervisa nära stranden på Zanzibar

Bli volontär och lär känna paradisön Zanzibar på  riktigt  genom att göra volontärarbete på en förskola för öns fattigaste barn. Zanzibar lever definitivt upp till ryktet som en paradisö. Om du älskar strandliv och brinner för att hjälpa barn i utsatta miljöer är det här ett drömprojekt! Du kommer att bo i en liten mysig by precis vid havet och snabbare än du tror kommer du att känna dig som en i lokalbefolkningen.  Skolan ligger väldigt fint belägen nära havet. Du kommer själv att kunna hålla i lektioner eller också hjälpa till vid sidan av. Detta är en perfekt "mamma-dotter-resa." 
 
Plats                                           Nordöstra Zanzibar, 1 h med bil från Stone Town/flygplatsen
Startdatum Måndagar varje vecka med undantag runt Ramadan (15/5 – 14/6 2018), 12-18/9 & runt december månad. Boka i god tid och se exakta perioder under datum. 
Antal volontärer       Vanligen 3-6
Boende I privat rum (1-2 personer), nära skolan och stranden
Förkunskaper Grundkunskaper Engelska

 

VOLONTÄRARBETE

Ett drömprojekt för dig som vill volontärarbeta på en skola, hur ofta får man exempelvis möjlighet att hålla engelskundervisning med havsutsikt? På vår partnerskola i Matemwe på Zanzibar kan du få arbeta med barn från 4-14 år och med ungdomar som är 15-25 år. På denna privata skola är undervisningen helt gratis för eleverna och klasserna betydligt mindre än i statliga skolor.

Antalet elever ökar för varje år och är i nuläget drygt 175 fördelade på åtta klasser. Skolan finansieras med grundarnas egna medel samt två strandvillor som finns för uthyrning till semesterfirare. Grundarna är ett otroligt mysigt par från Tanzania med rötter från Indien.

Vår samarbetspartner vill ha ett CV och personligt brev på Engelska av dig innan de bekräftar din plats. Efter att du fyllt i bokningsformuläret och därmed gjort en preliminär bokning så skickar vi ut en CV-mall till dig.

Syfte med projektet

Syftet med detta projekt är att stötta de lokala lärarna och ge fattiga barn en bra utbildning så att de kan läsa vidare och få ett bra jobb i framtiden. Som volontär bidrar du till att uppfylla dessa mål.

Arbetsuppgifter

Som volontär får du jobba både med de mindre barnen på skolan som är 4-14 år och med ungdomarna som är 15-25 år. Med de små barnen, under förmiddagar, är det minst lika mycket lek och kreativitet som enkel undervisning. På eftermiddagar kan du lära ut engelska och datakunskap till de äldre ungdomarna. Dataundervisning ligger på en basnivå där man lär ut hur man jobbar i exempelvis Word, Powerpoint, hur man söker information på nätet osv. I stort kommer du få hjälpa till som/med:

 • Assistera lärare i Engelska, matte, idrott, natur- och samhällskunskap m.m.
 • Assistera läraren för ungdomsutbildningen i engelska och datakunskap
 • Hjälpa till med administration (ex. rätta prov)
 • Vill du hålla i egna lektioner går det också bra men är inget krav

En dag som volontär

Volontärers arbetsdagar är från kl 8 – 16:30 från måndag – torsdag. Fredagar jobbar du halvdag fram till ca 11:30.
De minsta barnen börjar normalt skolan kl 8 på morgonen och slutar vid lunch. Dagen börjar oftast med sånger innan det blir engelska eller mattelektion. Det är när barnen gör olika övningar som att skriva eller räkna som du kan hjälpa till som mest och förklara för de barn som behöver extra hjälp. Runt kl 10 har barnen en halvtimmes rast där de får gröt att äta samt tid att leka.

Ungdomarna kommer efter lunchtid efter att de små barnen gått hem och sen hålls lektioner i data och engelska hela eftermiddagen för olika nivåer (nybörjare, fortsättning och avancerad). 

Förkunskaper

Grundläggande engelska men det är meriterande om du har tidigare erfarenheter av att jobba med barn.

Övrigt 

För att få åka på ett av våra volontärprojekt krävs ett utdrag ur belastningsregistret, mer information får du vid bokning.

Sök resa

Datum

 • Projektstart är måndag varje vecka men med följande undantag för skollov 2019:
 • Mid term break: 9-17 mars
 • Runt Ramadan (4 maj – 9 juni 2019)
 • Mid term break: 7-15 september
 • Från 23:e november till en vecka in i januari 2020

Eftersom projektstart är en måndag är det rekommenderat att man anländer en söndag. Du kan anlända när som helst på dygnet och du blir mottagen av en kontaktperson eller chaufför vid flygplatsen. OBS, Boka i god tid!

HELGDAGAR

1 januari Nyårsdagen
12 januari Zanzibars revolutionsdag
Mars/april Påsk
26 april Unionsdagen
1 maj Arbetarnas dag
7 juli Böndernas dag
Nionde månaden i den muslimska kalendern Ramadan
30 dagar efter att Ramadan inleddes Eid (avslutning på Ramadan)
9 december Oavhängighetsdagen
25 december Juldagen

Boende och mat

Boende och mat

I Matemwe kommer du bo i ett mysigt och nyrenoverat rum nära skolan och stranden. Förutom närheten till stranden har du ibland möjlighet att använda poolen som finns på området om inga andra semesterfirare bor i beachvillorna just då. Du kommer ha rinnande vatten (även varmvatten) och elektricitet, dock förekommer det ibland strömavbrott på Zanzibar. Det finns 4 rum och det kan bo max 2 personer i varje rum. Reser du själv får du bo i ett eget rum och reser du med partner, vän, syskon eller familjemedlem får ni dela ett rum. Rummen har myggnät, spoltoalett, dusch, wi-fi och fläkt.

MAT

Här kommer du få riktigt god & vällagad mat av en professionell kock. Det ingår 3 mål mat om dagen, alla dagar i veckan. 

Frukosten består vanligen av te (chai), kaffe, färskpressad juice, bröd och/eller pannkakor och färska frukter. En typisk lunch består av ris eller pasta, fisk eller kött och grönsaker och serveras runt kl 13. Till middagen, som äts runt kl 18-19, kommer du få liknande mat som till lunch, alltid kryddat med Zanzibars smaker. Matallergier eller speciella önskemål är inga problem med det kan medföra eventuella extra kostnader.

Fritid

Fritid

På din fritid,  eftermiddagar/kvällar och helger, kan du utforska din omgivning. Stone Town är den största staden med marknader, hotell, flera internetcaféer och många restauranger och butiker. Förutom stranden du bor vid finns andra vackra stränder på Zanzibar, såsom Nungwi och Kendwa i norr och Paje i söder. Att dyka eller snorkla är verkligen att rekommendera. Ett av de finaste ställena ligger strax utanför stranden du bor vid, den lilla ön Mnemba erbjuder otroligt vacker snorkling och fantastisk dykning. Har du tur simmar en delfin eller valhaj förbi!

Den största staden Dar es Salaam ligger bara en kort båt- eller flygtur från Zanzibar, passa på att åka dit för att uppleva en afrikansk storstadspuls!

Har du möjlighet kan du flyga till norra fastlandet. Staden Moshi ligger precis bredvid Mt Kilimanjaro, 5 895 meter över havet. Ca 1, 5 timma bort från Moshi ligger i Arusha som är utgångspunkt för fantastisk safari till Serengeti och Ngorongoro Crater.

Klimat

Zanzibar ligger strax söder om ekvatorn och följer noga Tanzanias väder. Generellt är den huvudsakliga regnperioden, eller de ”långa regnen”, under mars, april och maj. Tropiska skyfall på eftermiddagarna är karakteristiskt. Luftfuktigheten är hög och dagstemperaturen ligger mellan 30-35 grader.

Den långa torrperioden när regn är ganska ovanligt varar hela juni, juli, augusti, september och oktober. Temperaturerna varierar stort från lågt till högt men det är oftast en klar himmel med soligt väder.

Under november och december infaller de ”korta regnen”. Dessa skurar är mycket lättare och mindre tillförlitliga än de i mars-maj. Om det har regnat under de korta regnen är det normalt torrt under januari och februari innan det börjar regna igen på allvar i mars.

Vanliga frågor

Vad får jag mer för information när jag bokat min resa till Zanzibar?

Efter bokad resa får du utförlig information om allt det praktiska du behöver förbereda inför resan;

 • Flyg > Detaljerna du behöver och vår samarbetspartner hjälper gärna till att boka ditt flyg
 • Försäkring > Kan köpas direkt på vår sida via vår samarbetspartner Gouda
 • Utdrag ur polisens belastningsregister > Du får info och blankett av oss
 • Stipendier > Är du ute i god tid kan du läsa våra stipendietips
 • Vaccinationer > Vad rekommenderas + rabatter på utvalda kliniker
 • Pass och visum > Vad som gäller för din destination

Du får även mer information om ditt land och andra tips och råd som exempelvis en packningslista.

Ingår flygresan?

I våra volontärresor ingår inte flygbiljetter utan vi brukar ge tips och råd runt detta, men våra volontärer bokar alltid själva sina biljetter. Vi har märkt att en del volontärer inte lyckats få tag i sina flygbolag vid tillfällen då det blivit förseningar, flygändringar eller bagagestrul. Vi har därför ett samarbete med en resebyrå för att kunna erbjuda våra volontärer ett bättre alternativ.

Genom vår samarbetspartner som funnits i branschen sedan 1979 kan vi känna oss trygga med att ni får den hjälp ni behöver runt er flygresa. De säljer prisvärda specialbiljetter till utvecklingsländer då man reser i biståndssyfte. De kan ordna flygbiljetter som är ombokningsbara och återbetalningsbara vilket vi rekommenderar samt riktigt bra villkor såsom högre bagagevikt. Mer information får du efter bokning.

Vilken flygplats ska jag åka till?

Flygplatsen du ska flyga till heter Zanzibar Airport (ZNZ). 

Behöver jag köpa till en försäkring?

Med Amzungos samarbetspartner, Gouda Reseförsäkring, får du ett fullgott reseskydd under tiden du arbetar som volontär genom reseförsäkringen Leva Utomlands. Då din hemförsäkring i regel inte täcker volontärarbete bör du teckna en kompletterande försäkring! Bokar du försäkringen genom oss hjälper vi dig så mycket vi kan om oturen skulle vara framme. Läs mer om Leva Utomlands här!

Kan jag söka stipendier för att volontärarbeta?

Genom att söka ett stipendium kan du få stora delar av din resa betald. Du kan söka flera stipendier för samma sak. Du kan även försöka söka sponsring från olika företag eller personer runt omkring dig. Få tips över vilka stipendium du kan söka genom att läsa mer här!

Vilka vaccinationer behövs på Zanzibar? 

Inför din resa behöver du kolla upp vilka vaccinationer som krävs för att skydda dig mot sjukdomar förekommande i landet du ska till. Via länken nedan kan du se vilka vaccinationer som rekommenderas till landet du ska åka till. Du bör dock alltid rådgöra med en läkare eller vaccinationscentral i god tid innan avresa eftersom vaccinationer är individuella och beror bland annat på vilka delar i landet du ska besöka samt hur länge. > Se vilka vaccinationer som rekommenderas, land för land!

Hur beställer jag utdrag ur belastningsregistret?

För att få åka på en volontärresa behöver du skicka efter utdrag ur belastningsregistret och skicka in till oss. Detta gör du efter bokad resa och det tar ca 2 veckor att få. Du får mer info och en blankett av oss efter bokning.

Behöver jag visum till Zanzibar?

När du reser till Zanzibar måste du ha både ett turistvisum och ett arbetstillstånd för att få volontärarbeta. Turistvisum köps vid ankomst på flygplatsen för 50 USD, men på Zanzibar krävs det även att du som ska arbeta som volontär har ett arbetstillstånd. Detta tillståndet ordnas väl på plats på projektet av din volontärkoordinator och kostar yttligare 400 USD som ska betalas i kontanter. Så totalt behöver du ha med dig 450 USD i kontanter. Tänk på att passet måste vara giltigt i minst 6 månader efter hemresedatumet. För ditt arbetstillstånd behöver du även förbereda:

 • 2 stk passliknande foton

Mer information får du efter bokning.

Vad pratar man för språk på Zanzibar

I Tanzania och på Zanzibar är Engelska och Swahili officiella språk. Med den engelska du har lärt dig i skolan kommer du långt. På våra projekt finns det alltid personal som pratar bra engelska och generellt kan de flesta hyfsad engelska. Det är dock alltid uppskattat om man försöker prata lite på Swahili. Vill du öva lite innan du åker iväg så har vi några tips. I lite större bokaffärer finns frasböcker att köpa. Du kan också hitta mycket på nätet som du kan skriva ut eller varför inte gå en gratis nätkurs. Här hittar du en gratissida på nätet där man även kan höra uttalet.

Karta

 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet