Skip to main content

Thailand - Arbeta med elefanter

Tycker du om elefanter är detta ett volontärarbete för dig. Den asiatiska elefanten anses idag vara akut hotad och enligt uppskattningar gjorda av WWF (Världsnaturfonden) finns det bara mellan 2 000-3 000 elefanter kvar i Thailand. När avverkningen av regnskog förbjöds 1989 innebar det att många elefanter blev arbetslösa och det skapade problem för ägarna som fortfarande var tvungna att tjäna pengar. Vissa elefanter tvingades att fortsätta arbeta med avverkning, dock illegal sådan, medan andra fick vandra runt i landet med sina mahouts (elefanttränare) för att exempelvis tigga mat i Bangkok eller uppträda på shower i olika turistorter.

Projektet vill därför skapa en naturlig miljö för dessa elefanter och se till att de lever ett sunt liv. Din tid här som volontär gör därför stor skillnad för elefanterna. Passar alla från 18 år. Som volontär här behöver du ha en god fysik då vissa uppgifter är fysisk krävande, grundläggande engelskakunskaper samt kunna klara av ett varmt och fuktigt klimat.

Plats Hua Hin
Startdatum Måndag varje vecka året runt (Boka i god tid, alltid fullt flera månader fram)
Antal volontärer       Alltid flera volontärer från hela världen
Boende Bungalow
Förkunskaper Grundkunskaper Engelska

 

Volontärarbetet

En bit från Bangkok, nära fina badorter, drivs detta elefantprojekt. Skogsmarken runt centret ger de räddade elefanterna möjlighet att ströva runt i närheten av naturen. Stora bitar av mark har köpts upp för att göra dessa skogar och gräsmarker till deras hem. De olika markerna uppgår till 5 hektar vardera och innehåller naturliga träd, sjöar och betesmarker för att elefanterna ska ha utrymme att röra sig på och umgås med andra elefanter. Detta är det första centret i Thailand där man inte kedjar fast elefanterna, varken dag eller natt.

Syfte med projektet

Syftet med projektet är att låta dessa elefanter få leva friska i sin naturliga livsmiljö. Genom att ge mat, medicin och motion åt elefanterna är de välmående och din volontäravgift bidrar till att projektet kan överleva och dessa elefanter mår bra.

Arbetsuppgifter

Under din tid som volontär här kommer du att tillbringa mycket tid med olika mahouts (elefanttränare) och huvudsakligen hjälpa dem under dagen med att:

 • Skörda växter, inklusive bananträd och gräs till foder till elefanterna
 • Skära frukter och mata elefanterna
 • Rengöra området och pooler
 • Tvätta elefanterna
 • Promenera med elefanterna till skogen där de kan äta sin föda naturligt
 • Andra aktiviteter beroende på aktuella behov, till exempel plantera gräs och träd eller måla och laga saker samt hjälpa till på den närliggande fristaden för bland annat björnar, apor och en tiger.

En dag som volontär

Du kommer få spendera tid med elefanterna men under merparten av uppgifterna, såsom att förbereda mat och rengöra området, har du ingen nära kontakt med elefanterna. I värmen kan arbetet stundtals kännas tufft så detta projekt passar inte dig som inte är beredd att ta i lite. Arbetspassen är mellan 6:30 – 17 (med flera raster däremellan) och volontärer brukar jobba 6 dagar i veckan, måndag-lördag.

Förkunskaper

Grundläggande engelskakunskaper samt god fysik, då vissa uppgifter är fysisk krävande.

Övrigt

För att få åka på en volontärresa behöver du skicka efter utdrag ur belastningsregistret och skicka in till oss. Detta gör du efter bokad resa och det tar ca 2 veckor att få. Du får mer information och en blankett av oss efter bokning.

Sök resa

Boende & mat

Boende & mat

Som volontärer bor du i rejäla bungalows. De flesta bor två eller tre personer i varje rum (med samma kön), med undantag för par, vänner och familjer. De flesta rummen har även ett eget badrum med toalett och kall dusch. Det finns varma duschar i ett gemensamt badrum om det skulle behövas under din vistelse. Städning och rena sängkläder får du veckovis under din vistelse.

Här finns det även ett volontärhus där man äter och kan umgås tillsammans med alla volontärer. Det är också där allt arbete och liv på projektet samordnas. På en viss plats på området har du wi-fi så du kan hålla kontakten med nära och kära. På området finns också en kiosk om du vill köpa läsk, snacks m.m. samt en bar som är öppen ett par kvällar i veckan.

MAT

Alla måltider ingår under din vistelse. Som volontär gör du din egen frukost i volontärhuset och det som finns tillgängligt är bröd, smör, sylt, mjölk, te, kaffe och säsongens färska frukter. Lunch och middag tillagas av projektets personal och är främst traditionella och lokala Thairätter men vissa kvällar är temat i köket västerländska rätter. Vid måltiderna serveras tre alternativ som tydligt är märkta med ”kött”, ”vegetariskt” eller ”vegan”. Rent dricksvatten finns också att ta på flera ställen på området.

Datum

Du kan åka till detta projekt året runt. Man börjar sin projektvecka en måndag så ankomst till Thailand ska alltid vara en söndag, och du bör landa mellan kl 06-14. Boka i god tid då projektet ofta blir fullbokat de flesta månader på året, minst ett halvår innan speciellt för avresor under sommaren och början på året.

Fritid

Fritid

Det finns ledig tid under och efter arbetet men här får du även en ledig dag varje vecka för att du ska få uppleva det som Thailand har att erbjuda. Vanligtvis brukar alltid några volontärer vara lediga under samma dag. Passa på att besöka den lokala byn och shoppa i de mindre affärerna.

Inte långt härifrån kan du även bada i en sjö eller flod samt besöka ett mäktigt tempel. Passa på att umgås med de andra volontärerna och är du sugen på strandliv kan du åka till exempelvis Hua Hin .

Klimat

Thailand har ett tropiskt monsunklimat med tre årstider i större delen av landet. De tre årstiderna är den svala/-torra, den varma/-torra och regnsäsongen. De styrs av monsunerna från sydväst och nordost som blåser sex månader vardera varje år.

Grovt räknat kan man säga att den svala/-torra perioden sträcker sig från oktober-november till mitten av mars, den varma/-torra från mars till maj och regnperioden från juni till oktober-november. Regnsäsongen är längre ju längre söderut man kommer.

Den varmaste månaden är vanligtvis april då temperaturer över 39°C inte är ovanliga under dagen och det är  inte mycket svalare på natten.

Vanliga frågor

Vad får jag mer för information när jag bokat min resa till Thailand?

Efter bokad resa får du utförlig information om allt det praktiska du behöver förbereda inför resan;

 • Flyg > Detaljerna du behöver och vår samarbetspartner hjälper gärna till att boka ditt flyg
 • Försäkring > Kan köpas direkt på vår sida via vår samarbetspartner Gouda
 • Utdrag ur polisens belastningsregister > Du får info och blankett av oss
 • Stipendier > Är du ute i god tid kan du läsa våra stipendietips
 • Vaccinationer > Vad rekommenderas + rabatter på utvalda kliniker
 • Pass och visum > Vad som gäller för din destination

Du får även mer information om ditt land och andra tips och råd som exempelvis en packningslista.

Ingår flyg i resan?

I våra volontärresor ingår inte flygbiljetter utan vi brukar ge tips och råd runt detta, men våra volontärer bokar alltid själva sina biljetter. Vi har märkt att en del volontärer inte lyckats få tag i sina flygbolag vid tillfällen då det blivit förseningar, flygändringar eller bagagestrul. Vi har därför ett samarbete med en resebyrå för att kunna erbjuda våra volontärer ett bättre alternativ.

Genom vår samarbetspartner som funnits i branschen sedan 1979 kan vi känna oss trygga med att ni får den hjälp ni behöver runt er flygresa. De säljer prisvärda specialbiljetter till utvecklingsländer då man reser i biståndssyfte. De kan ordna flygbiljetter som är ombokningsbara och återbetalningsbara vilket vi rekommenderar samt riktigt bra villkor såsom högre bagagevikt. Mer information får du efter bokning.

Vilken flygplats ska jag flyga till?

Bangkok (BKK), (DMK).

Bagagevikt?

Om du vill vara säker på hur mycket din väska får väga kan du beräkna vikten här! Har du andra frågor om exempelvis övervikt behöver du ta kontakt med ditt flygbolag då alla har olika regler och priser.

Behöver jag försäkring?

En fulltäckande försäkring är obligatorisk att ha under resan. Med Amzungos samarbetspartner, Gouda Reseförsäkring, får du ett fullgott reseskydd under tiden du arbetar som volontär genom reseförsäkringen Leva Utomlands. Då din hemförsäkring i regel inte täcker volontärarbete bör du teckna en kompletterande försäkring! Bokar du försäkringen genom oss hjälper vi dig så mycket vi kan om oturen skulle vara framme. Läs mer om Leva Utomlands här!

Utdrag ur polisens belastningsregister?

För att få åka på en volontärresa behöver du skicka efter utdrag ur belastningsregistret och skicka in till oss. Detta gör du efter bokad resa och det tar ca 2 veckor att få. Du får mer info och en blankett av oss efter bokning.

Kan jag söka stipendier?

Genom att söka ett stipendium kan du få stora delar av din resa betald. Du kan söka flera stipendier för samma sak. Du kan även försöka söka sponsring från olika företag eller personer runt omkring dig. Få tips över vilka stipendium du kan söka genom att läsa mer här!

Behöver jag vaccination?

Inför din resa behöver du kolla upp vilka vaccinationer som krävs för att skydda dig mot sjukdomar förekommande i landet du ska till. Via länken nedan kan du se vilka vaccinationer som rekommenderas till landet du ska åka till. Du bör dock alltid rådgöra med en läkare eller vaccinationscentral i god tid innan avresa eftersom vaccinationer är individuella och beror bland annat på vilka delar i landet du ska besöka samt hur länge.

> Se vilka vaccinationer som rekommenderas, land för land!

Behöver jag visum för att åka till Thailand?

Svenska medborgare får stanna upp till 30 dagar utan visum. Kom ihåg att passet måste vara giltigt i 6 månader efter inresedagen. Var noga med att kontrollera att tulltjänstemannen stämplat rätt antal dagar i passet! Turistvisum gäller för 60 dagar. Ansökan görs innan avresa på Thailands ambassad. Väl inne i landet kan du förlänga detta visum på en thailändsk ambassad eller konsulat i ytterligare 30 dagar.

Du kan ansöka om ett turistvisum med “multiple entry” (dubbel eller trippel) vilket gör det möjligt för dig att åka över gränsen och tillbaka efter 60 dagar i Thailand två eller tre gånger. Ett Non-Immigrant Visa gäller i 90-dagar och ansökan görs innan avresa på Thailands ambassad i Stockholm. Detta visum kan fås om du har speciella skäl till att stanna länge i Thailand, som t.ex. studier eller arbete. Denna typ av visum kan uppgraderas ända upp till ett år om du har skäl till det. Mer information får du efter bokning

Vilket språk talar man i Thailand?

Oficiellt språk är Thai. Det flesta förstår engelska bra på de större ortertna och turiststråken. Du kommer att bli instruerad och upplärd på projektet av en engelsktalande projektledare, så med din engelska kommer du långt. Men det är alltid uppskattat om man försöker prata lite på Thailändska. Vill du öva lite innan du åker iväg så har vi några tips. I lite större bokaffärer finns frasböcker att köpa. Du kan också hitta mycket på nätet som du kan skriva ut eller varför inte gå en gratis nätkurs.

Kort & kontanter?

I Thailand använder man Baht (THB). Det går bra att växla kontanter och resecheckar eller använda kort. Det mest gångbara kortet är VISA, men även MasterCard går bra. Med VISA och Mastercard kan man förutom att ta ut pengar på banker och växlingskontor även ta ut pengar direkt från ATMs (bankomater). Om du planerar att ta ut pengar i bankomat, se till att du har en sifferkod. Observera att din svenska bank kan ta ut en avgift vid uttag med kort (både ATM- och bankuttag). Betalar du direkt med kortet slipper du denna avgift, men då får du istället betala en avgift till affären du handlar i på upp till 5 %, trots att detta är förbjudet.


Hur mycket fickpengar behöver jag?

Ca 300 kr/vecka exkl. dyrare utflykter.

Hur är säkerheten?

Thailand är ett relativt säkert land att resa runt i. Använd dock alltid sunt förnuft och utsätt dig inte för risker. Skylta exempelvis inte med värdesaker. Ha inte en dyr klocka eller värdefulla smycken på dig och ha inte din plånbok i bakfickan! Har du en stor kameraväska ska denna vara stängd och hållas mot kroppen. Bär inte din ryggsäck på magen eftersom det tydligt signalerar att du har alla dina värdesaker där.

Det är ovanligt att rånare använder våld utan de använder sig istället av skenmanövrar. Ha för säkerhets skull alltid småpengar i fickan som du kan ge om du har oturen att bli rånad. Resten av dina pengar/värdesaker ska förvaras i ett värdebälte innanför kläderna, eller varför inte i bh:n?

Läs mer om säkerhetsläget i Thailand på Utrikesdepartementets sida:

www.swedenabroad.com

Hur är maten i Thailand?

Thailändarna har ett stort antal standardrätter som sen kan varieras. Framför allt kan de alla göras med alternativen räkor, bläckfisk, musslor, kyckling, tofu, fläsk eller nötkött. Ris serveras till alla måltider och till alla typer av mat. När de låter sig inspireras av kineserna eller vietnameserna och gör nudelsoppa, serveras ris till.

Den thailändska maten kan generellt delas upp i den norra och den södra mattraditionen. Den norra innehåller mycket kötträtter medan den södra, har påverkats av närheten till havet, med mera fisk och skaldjursrätter. En sak har de dock gemensamt: ris och chilipeppar. Genom avtal med andra länder om att få fiska på deras vatten så har Thailand kunnat bygga upp en av Asiens största fiskeflottor. En viss export av fiskeprodukter förekommer, t.ex. konserverad tonfisk, fryst fisk och räkor.

Ris är basingrediensen i thailändsk mat och odlas i de centrala delarna av Thailand omkring floden Chao Phraya. Thailand är en av världens viktigaste exportörer av ris. Den thailändska maten är smakrik och stark på grund av det flitiga användandet av chilipeppar och andra kryddor. Västerlänningar som inte är vana vid den kryddrika thailändska maten kan alltid begära mindre kryddad mat, så låt inte den starka kryddningen hindra dig från att uppleva det smakrika thailändska köket.

Ät alltid nylagad mat som fortfarande ångar av värme eller är riktigt kokt. Då dör alla farliga bakterier. När du köper frukt så köp endast sådana som du måste skala för att äta. Bröd är oftast helt säkert. Undvik sallad och okokta grönsaker och se till så att allt kött är genomstekt. Thailändarnas hamburgare kan i vissa fall se helt röda ut men det beror inte på dålig stekning utan på att köttypen ser ut så. Skulle du ändå få turistdiarré så drick mycket vätska trots att det rinner rakt igenom och ät dina magsjuketabletter du tog med dig.

På gatan hittar du god och billig mat för 10-15 kr som det inte är någon fara att köpa om det är färskt och nylagat. Misstänker du att maten har legat tillagad i många timmar så undvik att köpa.

Karta

 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet