Skip to main content

Thailand - Road Trip

Vill du uppleva det bästa av Thailand och samtidigt prova på volontärarbete är denna fyra veckors Road trip något för dig! Under dessa veckor kommer du få besöka ett elefantcenter, volontärarbeta, bo med lokala stammar, pröva paddling, bada vid vattenfall, lära dig om Buddismen av munkar, klättra genom grottor, leva strandliv på Koh Samui och mycket annat spännande. Resan startar i Singburi och går igeom Uttradit, Lampang, Khun Khon Nationalpark, Loei, Khon Kaen, Hua Hin, Ang Thong National Park och avslutas på Koh Samui. Passar för dig mellan 18-30 år.

Startar i Singburi  & avslutas i Koh Samui
Startdatum Varje måndag året om
Antal volontärer       Vanligen 5- 10
Boende Volontärhus, värdfamilj, hotell, tält
Resans längd 4 veckor
Förkunskaper Grundkunskaper i engelska

 

RESPLAN

Vecka 1 – Norra Thailand med tåg

Detta program är utformat för att ge dig en fullständig inblick i kulturen och de lokala sedvänjor som norra thailändska folket har. Genom att resa och hjälpa till i lokala projekt får du till fullo uppleva denna underbara del av Thailand. Under expeditionen får du lära dig om thailändska buddhismen från munkar på ett autentiskt kloster, besöka elefanter på ett center där man bevarar detta ståtliga djur, utforska Chiang Mai, undervisa vid en lokal skola och mycket mer!

Vecka 2 – Vandring till Hill Tribes

Gå på en vandringsexpedition till de berömda bergsfolket i norra Thailand. Under detta besök kommer du att välkomnas varmt av bergsfolket i sina byar och samhällen. Upplev och bevittna levnadssättet som de bevarat i hundratals år. Detta unika kulturmöte tillsammans med de vackra och grönskande bergsområdena i norra Thailand kommer att göra detta till en oförglömlig upplevelse!

Vecka 3 – Busstur på Khoratplatån

Utforska Thailands glömda region i nordöstra Isaan. Här kommer ni att resa med buss genom det fantastiska området som ligger på Khoratplatån. Upplev äkta thailändsk kultur långt borta från turiststråken. I denna jordbruksregion kommer du att passera genom Loei och Khon Kaens provinser under en -dagars resa och bevittna den ”riktiga” thailändska livsstilen.

 Vecka 4 – Strandliv och natur i södra Thailand

Kom och utforska den vackra delen av södra Thailand! Samtidigt som ni reser genom provinserna Prachuap Khiri Khan, Chumphon och Surat Thani med buss, kommer ni att få se och uppleva deras kulturen och vackra natur. Dessa platser inkluderar Angthong National Park och Thailands finaste ö: Koh Samui! Medan du kopplar av på stranden och snorklar i det klarblå havet kommer du märka värmen och vänligheten från de ständigt leende människor här.

Transport

All transport under själva resan ingår, till och från flygplatsen i Bangkok samt alla turer däremellan med buss, båt och tåg.

Förkunskaper

Grundläggande kunskaper i Engelska.

Övrigt 

För att få åka på ett av våra volontärprojekt krävs ett utdrag ur belastningsregistret, mer information får du vid bokning.

Sök resa

Boende & mat

Boende & mat

Under hela vistelsen kommer tre måltider/dag ingå (frukost, lunch och middag) med undantag för söndagar där det endast ingår frukost och middag. Olika typer av boende ingår under hela resan. På vissa platser kommer du bo hos en värdfamilj samt olika stammar för att på bästa sätt uppleva kulturen. Under två nätter kommer du även få testa på att tälta i Khun Khon nationalpark som är som en djungel. Största delen utav nätterna kommer att spenderas på hotell i olika städer som Uttradit, Chiang Mai, Loei, Khon Kaen och Bang Saphan Noi. Vid enstaka tillfällen sker transport med buss eller båt under natten, men här finns då möjligheten att sova.

Datum

Varje måndag året runt. De fyra olika delarna av denna resa pågår alltid i samma ordning, upprepande var fjärde vecka. Så beroende på när du väljer att åka, börjar och slutar det alltid på en annan plats. Det har ingen inverkan på programmet när du väljer att åka och det finns heller ingen rekommenderad vecka att börja med.

> Vill du se vilka datum som de olika veckorna börjar kan du se den detaljerade resplanen här!

Klimat

Thailand har ett tropiskt monsunklimat med tre årstider i större delen av landet. De tre årstiderna är den svala/-torra, den varma/-torra och regnsäsongen. De styrs av monsunerna från sydväst och nordost som blåser sex månader vardera varje år.

Grovt räknat kan man säga att den svala/-torra perioden sträcker sig från oktober-november till mitten av mars, den varma/-torra från mars till maj och regnperioden från juni till oktober-november. Regnsäsongen är längre ju längre söderut man kommer.

Den varmaste månaden är vanligtvis april då temperaturer över 39°C inte är ovanliga under dagen och det är  inte mycket svalare på natten. Nordöstra delen av Thailand, Isan, är den varmaste delen av landet. Svalast är det i december-januari då temperaturen i norr och nordost kan sjunka till omkring 10°C på nätterna och på höjder över 1500 meter ner till under 0°C då det kan falla snö.

I övre södra delen av Thailand regnar det minst i februari-mars och mest i maj och september-oktober. Längre söderut regnar det minst i januari-februari och mest i maj och september-oktober. I Phuket regnar det mest i maj, i genomsnitt 21 av 30 dagar. I södra delen av landet är temperaturen jämnare och medeltemperaturen ligger runt 25°C året runt.

En tumregel säger att om du reser mellan april och september så är det bäst väder på östkusten. Övriga månader bjuder västkusten på bäst väder. Därmed inte sagt att det är dåligt väder jämt om man t.ex. befinner sig på västkusten under juni månad. Det finns många exempel på hur vädret kan vara bra jättelänge under de “sämre” perioderna. Andra fördelar med att befinna sig på “fel” sida är att priserna rasar och det blir mindre befolkat. Då får man verkligen paradisstränderna för sig själv. Man kommer också närmare inpå befolkningen då de öppnar sig mer.

Vanliga frågor

Vad får jag mer för information när jag bokat min resa till Thailand?

Efter bokad resa får du utförlig information om allt det praktiska du behöver förbereda inför resan;

  • Flyg > Detaljerna du behöver och vår samarbetspartner hjälper gärna till att boka ditt flyg
  • Försäkring > Kan köpas direkt på vår sida via vår samarbetspartner Gouda
  • Utdrag ur polisens belastningsregister > Du får info och blankett av oss
  • Stipendier > Är du ute i god tid kan du läsa våra stipendietips
  • Vaccinationer > Vad rekommenderas + rabatter på utvalda kliniker
  • Pass och visum > Vad som gäller för din destination

Du får även mer information om ditt land och andra tips och råd som exempelvis en packningslista.

Ingår flyg i resan?

I våra volontärresor ingår inte flygbiljetter utan vi brukar ge tips och råd runt detta, men våra volontärer bokar alltid själva sina biljetter. Vi har märkt att en del volontärer inte lyckats få tag i sina flygbolag vid tillfällen då det blivit förseningar, flygändringar eller bagagestrul. Vi har därför ett samarbete med en resebyrå för att kunna erbjuda våra volontärer ett bättre alternativ.

Genom vår samarbetspartner som funnits i branschen sedan 1979 kan vi känna oss trygga med att ni får den hjälp ni behöver runt er flygresa. De säljer prisvärda specialbiljetter till utvecklingsländer då man reser i biståndssyfte. De kan ordna flygbiljetter som är ombokningsbara och återbetalningsbara vilket vi rekommenderar samt riktigt bra villkor såsom högre bagagevikt. Mer information får du efter bokning.

Vilken flygplats ska jag flyga till?

Bangkok (BKK), (DMK).

Inngår all annan transport?

All transport under resan ingår, till och från flygplatsen i Bangkok samt alla turer däremellan med buss, båt och tåg.

Bagagevikt?

Om du vill vara säker på hur mycket din väska får väga kan du beräkna vikten här! Har du andra frågor om exempelvis övervikt behöver du ta kontakt med ditt flygbolag då alla har olika regler och priser.

Behöver jag försäkring?

En fulltäckande försäkring är obligatorisk att ha under resan. Med Amzungos samarbetspartner, Gouda Reseförsäkring, får du ett fullgott reseskydd under tiden du arbetar som volontär genom reseförsäkringen Leva Utomlands. Då din hemförsäkring i regel inte täcker volontärarbete bör du teckna en kompletterande försäkring! Bokar du försäkringen genom oss hjälper vi dig så mycket vi kan om oturen skulle vara framme. Läs mer om Leva Utomlands här!

Utdrag ur polisens belastningsregister?

För att få åka på en volontärresa behöver du skicka efter utdrag ur belastningsregistret och skicka in till oss. Detta gör du efter bokad resa och det tar ca 2 veckor att få. Du får mer info och en blankett av oss efter bokning.

Kan jag söka stipendier?

Genom att söka ett stipendium kan du få stora delar av din resa betald. Du kan söka flera stipendier för samma sak. Du kan även försöka söka sponsring från olika företag eller personer runt omkring dig. Få tips över vilka stipendium du kan söka genom att läsa mer här!

Behöver jag vaccination?

Inför din resa behöver du kolla upp vilka vaccinationer som krävs för att skydda dig mot sjukdomar förekommande i landet du ska till. Via länken nedan kan du se vilka vaccinationer som rekommenderas till landet du ska åka till. Du bör dock alltid rådgöra med en läkare eller vaccinationscentral i god tid innan avresa eftersom vaccinationer är individuella och beror bland annat på vilka delar i landet du ska besöka samt hur länge.

> Se vilka vaccinationer som rekommenderas, land för land!

Behöver jag visum för att åka till Thailand?

Svenska medborgare får stanna upp till 30 dagar utan visum. Kom ihåg att passet måste vara giltigt i 6 månader efter inresedagen. Var noga med att kontrollera att tulltjänstemannen stämplat rätt antal dagar i passet! Turistvisum gäller för 60 dagar. Ansökan görs innan avresa på Thailands ambassad. Väl inne i landet kan du förlänga detta visum på en thailändsk ambassad eller konsulat i ytterligare 30 dagar.

Du kan ansöka om ett turistvisum med “multiple entry” (dubbel eller trippel) vilket gör det möjligt för dig att åka över gränsen och tillbaka efter 60 dagar i Thailand två eller tre gånger. Ett Non-Immigrant Visa gäller i 90-dagar och ansökan görs innan avresa på Thailands ambassad i Stockholm. Detta visum kan fås om du har speciella skäl till att stanna länge i Thailand, som t.ex. studier eller arbete. Denna typ av visum kan uppgraderas ända upp till ett år om du har skäl till det. Mer information får du efter bokning

Vilket språk talar man i Thailand?

Oficiellt språk är Thai. Det flesta förstår engelska bra på de större ortertna och turiststråken. Du kommer att bli instruerad och upplärd på projektet av en engelsktalande projektledare, så med din engelska kommer du långt. Men det är alltid uppskattat om man försöker prata lite på Thailändska. Vill du öva lite innan du åker iväg så har vi några tips. I lite större bokaffärer finns frasböcker att köpa. Du kan också hitta mycket på nätet som du kan skriva ut eller varför inte gå en gratis nätkurs.

Kort & kontanter?

I Thailand använder man Baht (THB). Det går bra att växla kontanter och resecheckar eller använda kort. Det mest gångbara kortet är VISA, men även MasterCard går bra. Med VISA och Mastercard kan man förutom att ta ut pengar på banker och växlingskontor även ta ut pengar direkt från ATMs (bankomater). Om du planerar att ta ut pengar i bankomat, se till att du har en sifferkod. Observera att din svenska bank kan ta ut en avgift vid uttag med kort (både ATM- och bankuttag). Betalar du direkt med kortet slipper du denna avgift, men då får du istället betala en avgift till affären du handlar i på upp till 5 %, trots att detta är förbjudet.


Hur mycket fickpengar behöver jag?

Ca 2000 – 2500 kr totalt för fyra veckor.

Hur är säkerheten?

Thailand är ett relativt säkert land att resa runt i. Använd dock alltid sunt förnuft och utsätt dig inte för risker. Skylta exempelvis inte med värdesaker. Ha inte en dyr klocka eller värdefulla smycken på dig och ha inte din plånbok i bakfickan! Har du en stor kameraväska ska denna vara stängd och hållas mot kroppen. Bär inte din ryggsäck på magen eftersom det tydligt signalerar att du har alla dina värdesaker där.

Det är ovanligt att rånare använder våld utan de använder sig istället av skenmanövrar. Ha för säkerhets skull alltid småpengar i fickan som du kan ge om du har oturen att bli rånad. Resten av dina pengar/värdesaker ska förvaras i ett värdebälte innanför kläderna, eller varför inte i bh:n?

Läs mer om säkerhetsläget i Thailand på Utrikesdepartementets sida:

www.swedenabroad.com

Hur är maten i Thailand?

Thailändarna har ett stort antal standardrätter som sen kan varieras. Framför allt kan de alla göras med alternativen räkor, bläckfisk, musslor, kyckling, tofu, fläsk eller nötkött. Ris serveras till alla måltider och till alla typer av mat. När de låter sig inspireras av kineserna eller vietnameserna och gör nudelsoppa, serveras ris till.

Den thailändska maten kan generellt delas upp i den norra och den södra mattraditionen. Den norra innehåller mycket kötträtter medan den södra, har påverkats av närheten till havet, med mera fisk och skaldjursrätter. En sak har de dock gemensamt: ris och chilipeppar. Genom avtal med andra länder om att få fiska på deras vatten så har Thailand kunnat bygga upp en av Asiens största fiskeflottor. En viss export av fiskeprodukter förekommer, t.ex. konserverad tonfisk, fryst fisk och räkor.

Ris är basingrediensen i thailändsk mat och odlas i de centrala delarna av Thailand omkring floden Chao Phraya. Thailand är en av världens viktigaste exportörer av ris. Den thailändska maten är smakrik och stark på grund av det flitiga användandet av chilipeppar och andra kryddor. Västerlänningar som inte är vana vid den kryddrika thailändska maten kan alltid begära mindre kryddad mat, så låt inte den starka kryddningen hindra dig från att uppleva det smakrika thailändska köket.

Ät alltid nylagad mat som fortfarande ångar av värme eller är riktigt kokt. Då dör alla farliga bakterier. När du köper frukt så köp endast sådana som du måste skala för att äta. Bröd är oftast helt säkert. Undvik sallad och okokta grönsaker och se till så att allt kött är genomstekt. Thailändarnas hamburgare kan i vissa fall se helt röda ut men det beror inte på dålig stekning utan på att köttypen ser ut så. Skulle du ändå få turistdiarré så drick mycket vätska trots att det rinner rakt igenom och ät dina magsjuketabletter du tog med dig.

På gatan hittar du god och billig mat för 10-15 kr som det inte är någon fara att köpa om det är färskt och nylagat. Misstänker du att maten har legat tillagad i många timmar så undvik att köpa.

Karta

  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet