Skip to main content

Thailand - Barn, bygg & samhälle

Volontärarbeta med samhällsprojekt i det leende landet Thailand. Här kan du välja mellan att undervisa barn i engelska, bygga lerhus eller göra enklare renoveringar på barnhem (exempelvis måla). Ett socialt projekt där du bor tillsammans med volontärer från hela världen. Vill du uppleva Thailand bortom de turisttäta stränderna så har du hittat rätt! I Thakam nära Singburi i centrala Thailand samarbetar vi med en lokal organisation som kan erbjuda volontärer att arbeta på en skola eller med att bygga lerhus till lokalbefolkningen. Under vissa perioder kan du även få hjälpa till med renovering av ett barnhem. Passar alla åldrar. Främst unga volontärer mellan 18-25 eller familjer (specialpris för barn finns).

Plats Singburi
Startdatum Varje måndag året om
Antal volontärer       Vanligen 20-30 fördelade på olika projekt
Boende Eco-hus
Förkunskaper Grundkunskaper Engelska. 

 

Volontärarbete

Skola/undervisning: Vi samarbetar med en skola där de älskar att få besök och hjälp av nya vänliga människor. Av de runt 200 barnen som går på skolan bor flera på ett närliggande barnhem på grund av att det inte finns skolor i deras byar. De andra barnen bor i närområdet hos sina familjer. Alla barnen här som är mellan 5-18 år kommer från fattiga förhållanden och får undervisningen gratis då deras familjer inte skulle haft råd att betala barnens undervisning. Utan skolan och barnhemmet i Singburi skulle många fattiga barn alltså stå utan möjlighet till utbildning och en trygg och stimulerande uppväxt.

Skolan finansieras med hjälp av bidrag från Singburi stad och genom templet i närheten. Människor offrar pengar och gåvor när de är i templet och just det här templet har valt att ge pengarna vidare till skolan och barnhemmet. Volontärarbetet är också en viktig del för att hålla igång verksamheten både genom de bidrag skolan får in från volontärorganisationer och volontärernas arbetskraft. En stor del av konstruktionsarbetet på skolan har gjorts ideellt.

Bygg lerhus: Vill du hellre arbeta mer med kroppen finns ett projekt som går ut på att bygga lerhus, så kallade ’’Clay Houses’’. Du kommer att få ta del av och möjlighet att hjälpa till under alla delar av byggandet. Arbetsuppgifterna är individanpassade och du behöver inte vara en mästare på byggteknik för att kunna bidra till arbetet. Att bygga lerhus har på senare tid blivit mycket populärt i Thailand och de byggs med hjälp av naturliga resurser. Det är lätt även för inte så erfarna personer att vara en stor hjälp i byggandet.

Som volontär hjälper du till att bygga det som finns behov av för tillfället. Tidigare volontärer har varit med och byggt meditationsrum för ett buddistiskt informationscentrum, samt toaletter och duschar för lokalbefolkningen. Just nu planeras ett bygge av ett utbildningscentrum och till detta behövs många volontärer då det inte finns tillräckligt med pengar för att betala för arbetskraft för den här typen av ideella projekt.

Renovera ett barnhem: Under dagtid när alla barn är i skolan kan du också under perioder få hjälpa till att göra barnhemmet mer trevligt estetiskt genom renoveringar och konstruktionsarbete.

Syfte med projekten

Skola: Skolan och barnhemmet byggdes för mer än 50 år sedan av Sama Keevitaya som idag är död. Han ville ge människor möjlighet att studera och få en utbildning. Innan detta byggdes fick barnen istället gå till ett tempel för att få utbildning. Det fanns många barn som ville utbilda sig och när lokalerna blev för små beslutade man sig för att bygga barnhemmet med tillhörande skoldel. Templet donerade pengar till bygget och skänker även idag pengar för att det ska kunna överleva. Utan skolan och barnhemmet i Singburi skulle många fattiga barn stå utan möjlighet till utbildning.

Lerhus: Lerhus gör att det blir svalt inne i huset och därför en behaglig temperatur att leva i. Att bygga lerhus på naturlig väg bidrar till en hälsosam livsstil. Inte bara för att det är roligt att bygga dem utan för att du får en utmaning och man får träna sig på att samarbeta med den lokala arbetsledaren och andra volontärer och utveckla sin kreativitet.

Arbetsuppgifter

Skola/undervisning: När du är volontär här är det främst på skolan de behöver hjälp och det uppskattas om du kan tänka dig att ibland undervisa själv i främst engelska, men det är inget tvång. Barnen behöver lära sig engelska bättre och det är alltid värdefullt med volontärer som kommer och undervisar då de oftast kan bättre engelska än de thailändska lärarna. Under andra lektioner får du sitta med och vara assisterande lärare och rätta övningar och hjälpa de som behöver extra stöd.

Lerhus: Exempel på arbetsuppgifter är framställningen av det tegelstensliknande materialet (leran), konstruera tegelstenarna, lägga teglet och även hjälpa till med putsningen.

Renovera ett barnhem: Renoveringsarbetet på barnhemmet består ofta i att bygga eller måla lekplatser, lägga golv, tillverka och laga sängar eller mura. De flesta klarar av detta och inga särskilda förkunskaper krävs.

En dag som volontär

Skola: Du arbetar med skolundervisning eller renoveringsarbeten mellan 9 på morgonen till klockan 3 på eftermiddagen, måndag till fredag (helger är alltså lediga). Tanken är att man ska vara med och undervisa olika klasser, men man tvingas dock inte att göra detta utan kan enbart vara assisterande lärare.

Lerhus: Man arbetar på projektet måndag till fredag  och i början av veckan hålls en introduktion och du får förklarat för dig hur processen med byggandet av lerhusen går till. Ni blir sen uppdelade i mindre grupper för att sedan bli involverade i byggandet. På onsdagar är det halvdag på projektet då alla volontärer efter lunch som belöning för hårt arbete blir tagna till den lokala poolen samt blir bjudna på middag efteråt utanför volontär-campen.

Introduktionsvecka

Obs! Du har väl inte missat att du kan börja din volontärtid i Thailand med en introduktionsvecka? Här får du möjligheten att lära dig mer om landet, kulturen och språket tillsammans med andra volontärer från hela världen. Genom att uppleva introduktionsveckan får man även bättre kunskap om kulturen och området man ska verka i. Under denna vecka kommer du bland annat få träffa lokalbefolkningen, besöka kända sevärdheter, lära dig grunderna i thailändsk matlagning, besöka en lokal skola och mycket annat spännande. Introduktionsveckan kostar inget extra utan det är samma som en volontärvecka. Läs mer om Introduktionsveckan här!

Förkunskaper

Inga förkunskaper krävs, förutom grundläggande kunskaper i Engelska.

Övrigt 

För att få åka på ett av våra volontärprojekt krävs ett utdrag ur belastningsregistret, mer information får du vid bokning.

Sök resa

Boende & mat

Boende & mat

Man bor i ett så kallat Eco-hus. Boendet kommer att vara rent och trevligt, men man ska vara beredd på att det är av enklare form. Man bor i rum för 2-3 personer, så man delar med andra volontärer. Det är uppdelat så att kvinnor bor för sig och män för sig. Det går att ordna så att man får ett eget rum, men i så fall kommer det att komma till kostnader för detta (550 kronor extra per vecka). Det finns badrum och toaletter med rinnande vatten och duschar. Fläkt finns på rummet. Det finns trådlöst Internet vid volontärcentret så det går bra att ta med en egen dator. Annars finns det Internetkaféer cirka 10 minuters cykelväg därifrån (det kostar ca 6 kr i timman). På volontärcentret bor volontärer som deltar i olika volontärprojekt runt Singburi. Så vill man åka med en kompis som vill arbeta som volontär på ett annat projekt kan man fortfarande bo tillsammans! Lakan finns i volontärhuset, men handdukar behöver man ta med själv.

MAT

Det är 3 måltider om dagen som ingår under de dagar man arbetar, måndag till fredag. På helgerna ingår brunch och middag. Maten kommer främst att vara vegetarisk, men några kött/kyckling-rätter ingår vissa dagar. Mat ingår från den dag man börjar arbeta på barnhemmet (så på en måndag). Anländer man flera dagar innan man ska börja sitt arbete får man själv ordna med mat, dock så kostar inte den lokala maten speciellt mycket i Asien och man kan få en genomsnittlig måltid för 20-30 kronor.

Datum

Du kan boka detta projekt året runt. Man börjar sin projektvecka en måndag så ankomst till Thailand ska alltid vara en söndag. Vill man anlända innan helgen på grund av bättre flygpriser så får man själv boka och ta sig till ett boende i Bangkok för att sedan möta upp en chaufför på söndag på en angiven adress.

> Läs gärna vår landsguide där du också kan se vilka helgdagar som infaller under din volontärtid och då det alltså inte är vanliga jobbdagar.

Fritid

Fritid

På helgerna är man fri att göra utflykter och upptäcka områdena runt omkring. Man kan åka in till Singburi, samhället som ligger ca 20 minuter från volontärcentret, och där finns det en pool. Man kan ta sig dit med en taxi som kostar ca 10 kronor och ofta är det flera andra som vill åka dit samtidigt om man vill dela. I samma område som swimmingpoolen finns det lite affärer med mat och annat.

Klimat

Thailand har ett tropiskt monsunklimat med tre årstider i större delen av landet. De tre årstiderna är den svala/-torra, den varma/-torra och regnsäsongen. De styrs av monsunerna från sydväst och nordost som blåser sex månader vardera varje år.

Grovt räknat kan man säga att den svala/-torra perioden sträcker sig från oktober-november till mitten av mars, den varma/-torra från mars till maj och regnperioden från juni till oktober-november. Regnsäsongen är längre ju längre söderut man kommer.

Den varmaste månaden är vanligtvis april då temperaturer över 39°C inte är ovanliga under dagen och det är  inte mycket svalare på natten. Nordöstra delen av Thailand, Isan, är den varmaste delen av landet. Svalast är det i december-januari då temperaturen i norr och nordost kan sjunka till omkring 10°C på nätterna och på höjder över 1500 meter ner till under 0°C då det kan falla snö.

I övre södra delen av Thailand regnar det minst i februari-mars och mest i maj och september-oktober. Längre söderut regnar det minst i januari-februari och mest i maj och september-oktober. I Phuket regnar det mest i maj, i genomsnitt 21 av 30 dagar. I södra delen av landet är temperaturen jämnare och medeltemperaturen ligger runt 25°C året runt.

En tumregel säger att om du reser mellan april och september så är det bäst väder på östkusten. Övriga månader bjuder västkusten på bäst väder. Därmed inte sagt att det är dåligt väder jämt om man t.ex. befinner sig på västkusten under juni månad. Det finns många exempel på hur vädret kan vara bra jättelänge under de “sämre” perioderna. Andra fördelar med att befinna sig på “fel” sida är att priserna rasar och det blir mindre befolkat. Då får man verkligen paradisstränderna för sig själv. Man kommer också närmare inpå befolkningen då de öppnar sig mer.

Vanliga frågor

Vad får jag mer för information när jag bokat min resa till Thailand?

Efter bokad resa får du utförlig information om allt det praktiska du behöver förbereda inför resan;

  • Flyg > Detaljerna du behöver och vår samarbetspartner hjälper gärna till att boka ditt flyg
  • Försäkring > Kan köpas direkt på vår sida via vår samarbetspartner Gouda
  • Utdrag ur polisens belastningsregister > Du får info och blankett av oss
  • Stipendier > Är du ute i god tid kan du läsa våra stipendietips
  • Vaccinationer > Vad rekommenderas + rabatter på utvalda kliniker
  • Pass och visum > Vad som gäller för din destination

Du får även mer information om ditt land och andra tips och råd som exempelvis en packningslista.

Ingår flyg i resan?

I våra volontärresor ingår inte flygbiljetter utan vi brukar ge tips och råd runt detta, men våra volontärer bokar alltid själva sina biljetter. Vi har märkt att en del volontärer inte lyckats få tag i sina flygbolag vid tillfällen då det blivit förseningar, flygändringar eller bagagestrul. Vi har därför ett samarbete med en resebyrå för att kunna erbjuda våra volontärer ett bättre alternativ.

Genom vår samarbetspartner som funnits i branschen sedan 1979 kan vi känna oss trygga med att ni får den hjälp ni behöver runt er flygresa. De säljer prisvärda specialbiljetter till utvecklingsländer då man reser i biståndssyfte. De kan ordna flygbiljetter som är ombokningsbara och återbetalningsbara vilket vi rekommenderar samt riktigt bra villkor såsom högre bagagevikt. Mer information får du efter bokning.

Vilken flygplats ska jag flyga till?

Bangkok (BKK), (DMK).

Bagagevikt?

Om du vill vara säker på hur mycket din väska får väga kan du beräkna vikten här! Har du andra frågor om exempelvis övervikt behöver du ta kontakt med ditt flygbolag då alla har olika regler och priser.

Behöver jag försäkring?

En fulltäckande försäkring är obligatorisk att ha under resan. Med Amzungos samarbetspartner, Gouda Reseförsäkring, får du ett fullgott reseskydd under tiden du arbetar som volontär genom reseförsäkringen Leva Utomlands. Då din hemförsäkring i regel inte täcker volontärarbete bör du teckna en kompletterande försäkring! Bokar du försäkringen genom oss hjälper vi dig så mycket vi kan om oturen skulle vara framme. Läs mer om Leva Utomlands här!

Utdrag ur polisens belastningsregister?

För att få åka på en volontärresa behöver du skicka efter utdrag ur belastningsregistret och skicka in till oss. Detta gör du efter bokad resa och det tar ca 2 veckor att få. Du får mer info och en blankett av oss efter bokning.

Kan jag söka stipendier?

Genom att söka ett stipendium kan du få stora delar av din resa betald. Du kan söka flera stipendier för samma sak. Du kan även försöka söka sponsring från olika företag eller personer runt omkring dig. Få tips över vilka stipendium du kan söka genom att läsa mer här!

Behöver jag vaccination?

Inför din resa behöver du kolla upp vilka vaccinationer som krävs för att skydda dig mot sjukdomar förekommande i landet du ska till. Via länken nedan kan du se vilka vaccinationer som rekommenderas till landet du ska åka till. Du bör dock alltid rådgöra med en läkare eller vaccinationscentral i god tid innan avresa eftersom vaccinationer är individuella och beror bland annat på vilka delar i landet du ska besöka samt hur länge.

> Se vilka vaccinationer som rekommenderas, land för land!

Behöver jag visum för att åka till Thailand?

Svenska medborgare får stanna upp till 30 dagar utan visum. Kom ihåg att passet måste vara giltigt i 6 månader efter inresedagen. Var noga med att kontrollera att tulltjänstemannen stämplat rätt antal dagar i passet! Turistvisum gäller för 60 dagar. Ansökan görs innan avresa på Thailands ambassad. Väl inne i landet kan du förlänga detta visum på en thailändsk ambassad eller konsulat i ytterligare 30 dagar.

Du kan ansöka om ett turistvisum med “multiple entry” (dubbel eller trippel) vilket gör det möjligt för dig att åka över gränsen och tillbaka efter 60 dagar i Thailand två eller tre gånger. Ett Non-Immigrant Visa gäller i 90-dagar och ansökan görs innan avresa på Thailands ambassad i Stockholm. Detta visum kan fås om du har speciella skäl till att stanna länge i Thailand, som t.ex. studier eller arbete. Denna typ av visum kan uppgraderas ända upp till ett år om du har skäl till det. Mer information får du efter bokning

Vilket språk talar man i Thailand?

Oficiellt språk är Thai. Det flesta förstår engelska bra på de större ortertna och turiststråken. Du kommer att bli instruerad och upplärd på projektet av en engelsktalande projektledare, så med din engelska kommer du långt. Men det är alltid uppskattat om man försöker prata lite på Thailändska. Vill du öva lite innan du åker iväg så har vi några tips. I lite större bokaffärer finns frasböcker att köpa. Du kan också hitta mycket på nätet som du kan skriva ut eller varför inte gå en gratis nätkurs.

Kort & kontanter?

I Thailand använder man Baht (THB). Det går bra att växla kontanter och resecheckar eller använda kort. Det mest gångbara kortet är VISA, men även MasterCard går bra. Med VISA och Mastercard kan man förutom att ta ut pengar på banker och växlingskontor även ta ut pengar direkt från ATMs (bankomater). Om du planerar att ta ut pengar i bankomat, se till att du har en sifferkod. Observera att din svenska bank kan ta ut en avgift vid uttag med kort (både ATM- och bankuttag). Betalar du direkt med kortet slipper du denna avgift, men då får du istället betala en avgift till affären du handlar i på upp till 5 %, trots att detta är förbjudet.


Hur mycket fickpengar behöver jag?

Ca 300 kr/vecka exkl. dyrare utflykter.

Hur är säkerheten?

Thailand är ett relativt säkert land att resa runt i. Använd dock alltid sunt förnuft och utsätt dig inte för risker. Skylta exempelvis inte med värdesaker. Ha inte en dyr klocka eller värdefulla smycken på dig och ha inte din plånbok i bakfickan! Har du en stor kameraväska ska denna vara stängd och hållas mot kroppen. Bär inte din ryggsäck på magen eftersom det tydligt signalerar att du har alla dina värdesaker där.

Det är ovanligt att rånare använder våld utan de använder sig istället av skenmanövrar. Ha för säkerhets skull alltid småpengar i fickan som du kan ge om du har oturen att bli rånad. Resten av dina pengar/värdesaker ska förvaras i ett värdebälte innanför kläderna, eller varför inte i bh:n?

Läs mer om säkerhetsläget i Thailand på Utrikesdepartementets sida:

www.swedenabroad.com

Hur är maten i Thailand?

Thailändarna har ett stort antal standardrätter som sen kan varieras. Framför allt kan de alla göras med alternativen räkor, bläckfisk, musslor, kyckling, tofu, fläsk eller nötkött. Ris serveras till alla måltider och till alla typer av mat. När de låter sig inspireras av kineserna eller vietnameserna och gör nudelsoppa, serveras ris till.

Den thailändska maten kan generellt delas upp i den norra och den södra mattraditionen. Den norra innehåller mycket kötträtter medan den södra, har påverkats av närheten till havet, med mera fisk och skaldjursrätter. En sak har de dock gemensamt: ris och chilipeppar. Genom avtal med andra länder om att få fiska på deras vatten så har Thailand kunnat bygga upp en av Asiens största fiskeflottor. En viss export av fiskeprodukter förekommer, t.ex. konserverad tonfisk, fryst fisk och räkor.

Ris är basingrediensen i thailändsk mat och odlas i de centrala delarna av Thailand omkring floden Chao Phraya. Thailand är en av världens viktigaste exportörer av ris. Den thailändska maten är smakrik och stark på grund av det flitiga användandet av chilipeppar och andra kryddor. Västerlänningar som inte är vana vid den kryddrika thailändska maten kan alltid begära mindre kryddad mat, så låt inte den starka kryddningen hindra dig från att uppleva det smakrika thailändska köket.

Ät alltid nylagad mat som fortfarande ångar av värme eller är riktigt kokt. Då dör alla farliga bakterier. När du köper frukt så köp endast sådana som du måste skala för att äta. Bröd är oftast helt säkert. Undvik sallad och okokta grönsaker och se till så att allt kött är genomstekt. Thailändarnas hamburgare kan i vissa fall se helt röda ut men det beror inte på dålig stekning utan på att köttypen ser ut så. Skulle du ändå få turistdiarré så drick mycket vätska trots att det rinner rakt igenom och ät dina magsjuketabletter du tog med dig.

På gatan hittar du god och billig mat för 10-15 kr som det inte är någon fara att köpa om det är färskt och nylagat. Misstänker du att maten har legat tillagad i många timmar så undvik att köpa.

Karta

  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet