Skip to main content

Zambia - Lejon, geparder & elefanter

En unik möjlighet att göra volontärarbete nära lejon och geparder i syfte att motverka tjuvskytte. Varje år dödas lejon och geparder illegalt i Zambia. För att motverka detta arbetar vi tillsammans med vår partnerorganisation i Zambia aktivt med utbildning i de lokala skolorna, om arterna, deras behov och hur vi kan leva tillsammans för att bevara dessa fantastiska djur. Som volontär på detta projekt kommer du förutom dagliga sysslor, även få chansen att delta i promenader med några av de lejon, geparder och elefanter som lever här. Passar för dig mellan  17 – 75 år med ett stort intresse för djur. 

Plats Livingstone
Startdatum Varje dag året runt förutom runt jul och nyår.
Antal volontärer Vanligen 2 – 5 från olika länder
Boende Volontärstuga på projektområdet
Krav Du måste vara minst 150 cm lång och ha god fysik.

Volontärarbetet

Flera av djuren på det här projeketet har tagits om hand om på grund av att de levt för nära samhällen med människor och blivit ett hot. Istället för att djuren dödas, vilket förekommer på många andra platser, fångas djuren in och det arbetas hårt för att de ska kunna omlokaliseras och släppas ut i reservat där djuren kan leva i det fria igen. Antalet djur på projektet varierar något då det föds nya och äldre djur släpps ut med jämna mellanrum, men i nuläget finns här 10 lejon, 9 geparder, 6 elefanter & 6 ökenlon.

Syfte med projektet

Utbilda både lokala barn och människor i Zambia samt turister för att motverka tjuvskytte och bevara arter som lejon, geparder, elefanter och ökenlon. Under de senaste 5 åren har projektet tagit emot och utbildat över 30 000 skolelever helt gratis. Utbildningen eleverna får syftar till att ändra barnens sätt att se på dessa djur, så att vi alla arbetar för att bevara djuren istället för att döda dem.

Projektet strävar också efter att släppa ut geparder och lejon tillbaka till deras naturliga miljö. De afrikanska lejonen är mycket sårbara och antalet geparder har minskat så kraftigt så att de nu är utrotningshotade. Projektet hjälper till med att ta hand om utsatta och hotade djur och omlokalisera dem i stora säkrade områden där de är utom fara. Vår partner har säkrat ett område på 80 000 hektar där lejon och geparder ska släppas ut.

Arbete mot troféjakt

Om du har följt debatten om lejon som föds upp för att skjutas av rika jägare vill vi tydliggöra att detta absolut inte förekommer på detta projekt. I Afrika är det endast i Sydafrika, Zimbabwe och Tanzania som är det lagligt att jaga lejon på detta sätt. I Zambia är det alltså olagligt och alla djur, även i privata reservat och företag, ägs av presidenten och staten. Alla som har djur måste ha tillstånd av staten som varje år inspekterar djuren för att man inte ska kunna skjuta dessa för nöjes skull. Läs mer här!

Arbetsuppgifter

Volontärer arbetar vanligen måndag till fredag. Arbetet pågår dock även på helgen så du kan välja att även arbeta någon extra lördag eller söndag om du vill. Dessutom kan du som volontär varje vecka få arbeta med samhällsprojekt i den närliggande byn om du vill (tillval efter bokning) Här följer en översikt på de främsta arbetsuppgifterna:

DJUR

•    Delta på motionsrundor med lejon, geparder och elefanter
•    Hjälpa till att ta hand om skolklasser och andra besökare (ofta dagligen)
•    Städa och hålla efter djurens inhägnader
•    Förbereda kött och mata djuren
•    Studera lejonens & gepardernas beteende
•    Vid behov, förbättra djurens inhägnader och miljön runtomkring

SAMHÄLLE

•    Lära skolbarn om djuren (Skolklasser får gratis guidade turer på projektplatsen)
•    Delta i föredrag på närliggande skolor (om bevarandet av djuren, miljön mm.)
•    Medverka vid byggen av skolor och vårdkliniker, endast när detta pågår

En dag som volontär

06:00 – Vakna upp till ljudet av rytande lejon!
06:30 – Morgonmöte där du får dina dagliga arbetsuppgifter
07:00 – Morgonaktiviteterna börjar
08:45 – Frukost
09:30 – Nästa aktiviteter
12:30 – Lunch
14:00 – Aktiviteter
17:30 – Aktiviteterna avslutas. Tid att slappna av!

Förkunskaper

Du behöver ingen erfarenhet av arbete med djur men för att få delta på projektet måste du vara minst 150 cm lång och som yngst 17 år. När det gäller arbetet så kan det vara mycket ansträngande och det kräver att du är en aktiv, hårt arbetande, entusiastisk, ansvarstagande person som framför allt har ett mycket stort intresse för djur. Berätta gärna för oss om du har något sjukdomstillstånd som vi bör vara medvetna om.

Övrigt 

För att få åka på ett av våra volontärprojekt krävs ett utdrag ur belastningsregistret, mer information får du vid bokning.

Sök resa

Boende & mat

Boende & mat

Du kommer att bo på plats på projektområdet i en av 4 små stugor med privata badrum. Du kan komma att få dela med upp till 3 andra men åker ni som par får ni en egen stuga. Städning och tvätt av kläder ingår två gånger i veckan. Du har tillgång till WIFI men räkna med att det kan vara svajande styrka på uppkopplingen. Från området har du en vacker utsikt över Livingstone-området.

Mat

Det ingår tre måltider varje dag som lagas av en duktig kock. Det lagas olika rätter varje dag i två veckor och sedan repeteras rätterna. Maten håller hög standard och är varierad. Lokal mat lagas ibland eller på begäran. Alla olika typer av dieter eller allergier tas hänsyn till och det är inga problem.

OBS! Har du allergier och vill ha specialmat kan det tillkomma 500 kr per vecka då vissa specialprodukter måste beställas och fraktas från huvudstaden Lusaka. Fråga oss ifall det påverkar dig.

Datum

Du kan anlända till projektet precis vilken dag i veckan du vill och projektet är öppet för volontärer under hela året med enda undantag runt jul. Från den 23 december till 1 januari varje år håller de stängt.

Fritid

Fritid
När du väl är i Livingstone så kan du passa på att delta i någon av de många turistaktiviteterna. Det finns mycket att välja på och personalen på plats hjälper gärna till med information och bokning. Här följer en lista på några av aktiviteterna som finns:
 
 • Safari, i närliggande Mosi oa Tunya NP eller i Chobe NP i Botswana
 • Safari från en hästrygg eller till fots
 • Tur vid Victoriafallen
 • Kryssningar på Zambezifloden i solnedgången
 • Stadstur i Livingstone
 • Forsränning (säsongsbaserat)
 • Tur till Livingstone Island
 • Bungee jump
 • Krokodilpark

Det finns många olika operatörer på plats som ordnar dessa utflykter, här är en sida som listar priser på de olika aktiviteterna.

Klimat

Klimatet är tropiskt-subtropiskt med två tydliga årstider. Regntiden pågår från november till början av april med tropiska regn och tidvis höga temperaturer. Torrperioden infaller normalt från maj till oktober. Kallaste månaden är juli och varmaste oktober. Under september och oktober ligger dagstemperaturen på mellan 30 och 40 grader och under juni-augusti 15-25 grader på dagarna och 6-10 grader nattetid.

Januari till april är det varmt hela dagen. Regnigt och fuktigt och svalt på natten.
Maj till augusti är det kallt under dagen och väldigt kallt på natten samt torr luft. (6- 25°C).
September till november är det mycket varmt och mycket torrt!
November till december är början på regnperioden och då är det varmt, blött och fuktigt. Ta med regnkläder.

Bästa tiden att besöka Livingstone är under våren och sommaren. Under regnperioden förekommer mer mygg och andra insekter, spindlar, grodor m.m. på området.

Se tabeller för temperaturer och nederbörd här!

Vanliga frågor

Vad får jag mer för information när jag bokat min resa till Zambia?

Efter bokad resa får du utförlig information om allt det praktiska du behöver förbereda inför resan;

 • Flyg > Detaljerna du behöver och vår samarbetspartner hjälper gärna till att boka ditt flyg
 • Försäkring > Kan köpas direkt på vår sida via vår samarbetspartner Gouda
 • Utdrag ur polisens belastningsregister > Du får info och blankett av oss
 • Stipendier > Är du ute i god tid kan du läsa våra stipendietips
 • Vaccinationer > Vad rekommenderas + rabatter på utvalda kliniker
 • Pass och visum > Vad som gäller för din destination

Du får även mer information om ditt land och andra tips och råd som exempelvis en packningslista.

Ingår flyg i resan?

I våra volontärresor ingår inte flygbiljetter utan vi brukar ge tips och råd runt detta, men våra volontärer bokar alltid själva sina biljetter. Vi har märkt att en del volontärer inte lyckats få tag i sina flygbolag vid tillfällen då det blivit förseningar, flygändringar eller bagagestrul. Vi har därför ett samarbete med en resebyrå för att kunna erbjuda våra volontärer ett bättre alternativ.

Genom vår samarbetspartner som funnits i branschen sedan 1979 kan vi känna oss trygga med att ni får den hjälp ni behöver runt er flygresa. De säljer prisvärda specialbiljetter till utvecklingsländer då man reser i biståndssyfte. De kan ordna flygbiljetter som är ombokningsbara och återbetalningsbara vilket vi rekommenderar samt riktigt bra villkor såsom högre bagagevikt. Mer information får du efter bokning.

Vad heter flygplatsen jag ska flyga till?  

Livingstone (LVI).

Bagagevikt?

Om du vill vara säker på hur mycket din väska får väga kan du beräkna vikten här! Har du andra frågor om exempelvis övervikt behöver du ta kontakt med ditt flygbolag då alla har olika regler och priser.

Behöver jag försäkring?

En fulltäckande försäkring är obligatorisk att ha under resan. Med Amzungos samarbetspartner, Gouda Reseförsäkring, får du ett fullgott reseskydd under tiden du arbetar som volontär genom reseförsäkringen Leva Utomlands. Då din hemförsäkring i regel inte täcker volontärarbete bör du teckna en kompletterande försäkring! Bokar du försäkringen genom oss hjälper vi dig så mycket vi kan om oturen skulle vara framme. Läs mer om Leva Utomlands här!

Nytt är att försäkringen tyvärr kostar det dubbla för detta projekt då de bedömer att det finns en ökad risk med vilda djur. Maila oss om du vill du ha denna försäkring då det inte går att köpa en med risktillägg på vår hemsida i nuläget.

Utdrag ur polisens belastningsregister?

För att få åka på en volontärresa behöver du skicka efter utdrag ur belastningsregistret och skicka in till oss. Detta gör du efter bokad resa och det tar ca 2 veckor att få. Du får mer info och en blankett av oss efter bokning.

Kan jag söka stipendier?

Genom att söka ett stipendium kan du få stora delar av din resa betald. Du kan söka flera stipendier för samma sak. Du kan även försöka söka sponsring från olika företag eller personer runt omkring dig. Få tips över vilka stipendium du kan söka genom att läsa mer här!

Behöver jag vaccination?

Inför din resa behöver du kolla upp vilka vaccinationer som krävs för att skydda dig mot sjukdomar förekommande i landet du ska till. Via länken nedan kan du se vilka vaccinationer som rekommenderas till landet du ska åka till. Du bör dock alltid rådgöra med en läkare eller vaccinationscentral i god tid innan avresa eftersom vaccinationer är individuella och beror bland annat på vilka delar i landet du ska besöka samt hur länge.

> Se vilka vaccinationer som rekommenderas, land för land!

Behöver jag visum till Zambia?

När du reser till Zambia behöver du ansöka om ett Business Visa som gäller för arbete under max 30 dagarna. Du kan smidigt köpa visumet när du landar i Zambia med hjälp av 80 dollar och ett ”välkomstbrev” som vi ordnar åt dig. Tänk på att ditt pass måste vara giltigt i minst 6 månader efter ankomst i Zambia. Du får mer information om visum efter bokning.

Vilket språk talas det i Zambia?

Engelska och en del stamspråk.

Vilka djur finns på projektet?

Lejon, ökenlo, elefanter och geparder,

Kort & kontanter?

Zambia har en valuta som heter Kwacha (ZMW). Det är inte möjligt att växla till sig Kwacha utanför Zambia. Flera uttagsautomater finns i Livingstone och vi rekommenderar Visa-kort eftersom Mastercard inte är lika gångbart. Kontanter i amerikanska dollar (USD) går att använda i Zambia för turistaktiviteter och det kan vara bra att ha en summa kontanter med dig som reservkassa (om du inte får ut pengar i automaten kan du växla dollar till Kwacha). För de många olika aktiviteter som man kan göra i och runt Livingstone kan du betala med kort så det finns ingen anledning att ha med dig för mycket kontanter.

Dricks: är inget måste men uppskattas såklart på restauranger. Ibland läggs det på en serviceavgift på notan på restauranger.

Pruta: tillhör vardagen. Du ska pruta när du handlar på marknader och när du ska åka taxi! Hör med oberoende folk på plats vad saker bör kosta. All prutning bör ske på ett respektfullt sätt.


Hur mycket fickpengar behöver jag? 

Ca 400 kr/vecka exkl. dyrare utflykter.

Hur är säkerheten?

Zambia räknas som ett säkert och fredligt land som man utan problem kan resa runt i. Man ska dock vara försiktig med att gå ute när det är mörkt, undvika stökiga områden och att färdas i bil om man ska åka någonstans på kvällen. Res inte med långdistanstrafiken på nätterna på grund av den låga trafiksäkerheten. Undvik även att resa längre sträckor i mörkret i egen bil. Tänk på att aldrig bära värdesaker synligt, såsom plånbok, kamera, smycken och klockor etc. I Livingstone får man nu mer inte promenera ute själv efter klockan 23:00, skulle polisen se dig bör du ha en riktigt bra ursäkt. Så se därför till att ta en pålitlig taxi om du ska vistas ute sent på kvällarna (pålitliga taxichaufförer får du nummer till från din volontär-koordinator)

Platsen för detta djurprojekt strax utanför Livingstone är säkert, tryggt och rent så att du kan njuta av denna fantastiskt spännande upplevelse! Du kommer att arbeta vid sidan av utbildade, professionella guider så att du kan delta i aktiviteter på ett säkert sätt.

Var dock medveten om riskerna:

 • Rivsår eller bett av ett lejon eller gepard kan vara allvarliga.
 • Detta projekt kanske inte passar dig som är allergisk mot kattdjur, pollen eller damm. Kontakta oss innan du bokar om du är allergiker.
 • Uttorkning till följd av sol och värme kan förekomma och det är därför viktigt att skydda sig och dricka mycket vatten.
 • Det förekommer i Zambia sjukdomar som t.ex. malaria och gula febern, och man behöver därför vaccinera sig mot detta innan avresa.

> Inga volontärer/andra personer har blivit bitna/allvarligt skadade av några djur!

Sjukvård?

Livingstone har ett flertal sjukhus och vårdkliniker. Ca 10 minuter från centret. Livingstone Central Hospital är öppet 24/7 

Adress: Zambia Youth Ave, Livingstone, Zambia. Telefon: +260 21 3321436

Hur är maten i Zambia?

Det zambiska köket baseras på nationalrätten Nshima som är en typ av gröt gjord på majsmjöl. Den äts oftast tunn tillsammans med socker till frukost. Till lunch och middag äts den tjockare, ungefär som potatismos. Man serverar det ofta tillsammans med smakrika röror som vanligtvis är gjord av kyckling, kött, tomater eller sötvattenfisk från någon utav de många floderna. I Zambia är det även populärt att grilla, gärna en stek som avnjuts tillsammans med den lokala ölen Mosi efter det lokala namnet på Victoriafallen, Mosi-oa-Tunya. I centrum kan du också hitta restauranger med internationell mat, såsom indisk, kinesisk och italiensk.

Karta

 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet