Skip to main content

Sri Lanka - Rädda skadade sköldpaddor i Ambalangoda

Volontärarbeta på Sri Lanka med att bevara och rädda skadade sköldpaddor. På detta projekt får du uppleva ett av världens häftigaste dyk- och snorkelvatten, samtidigt som du får lära dig mer om att själv bidra till bevarandet av Sri Lankas fantastiska marinliv. Som volontär kommer du främst att arbeta på stranden med att rädda sköldpaddorna, ge sköldpaddorna mat, skrubba deras skal, vårda sköldpaddsägg och släpp ut babysköldpaddor i havet. Inga förkunskaper krävs. Det här projektet passar främst för unga mellan 18-30år och familjer. 
 
Vill du resa med dina barn? Det går utmärkt och barn under 12 år åker med för halva priset.
 
Plats Ambalangoda
Startdatum Varje måndag året om 
Antal volontärer       5-30
Boende Volontärhus 
Förkunskaper Grundkunskaper Engelska

Volontärarbete

Då många sköldpaddor far illa när de fastnar i fiskarnas nät och skadas tar man på centret hand om de skadade sköldpaddorna som hittats så att de får en chans att överleva och ha det bra. En del av sköldpaddorna som hittas kan ha råkat ut för andra saker, som att ha fått en krok i halsen, ätit plast eller blivit drabbad av någon sjukdom. På projektet ser man efter sköldpaddorna tills de förhoppningsvis blir friska nog igen för att släppas ut i friheten.

På projektet tar man även hand om sköldpaddsägg så att fler sköldpaddor kan födas och släppas ut i havet. Äggen ligger under sanden och oftast lyckas de små sköldpaddorna själva gräva sig upp. De hör ljudet av havet och försöker att ta sig ditåt och hamnar då i en liten tank där de tas om hand om tills de klarar sig själva ute i det fria.

Projektet har under tid etablerats för att kunna ta emot fler volontärer och kunna öka arbetsinsatsen hos projektet. Genom att stärka kommunikationen mellan personer från olika bakgrunder har nya ingångar och förslag på nya idéer och koncept gjort att de kunnat förbättra verksamheten.

Syfte med volontärprojektet

Rädda de sköldpaddor som farit illa däran, målet är att sköldpaddorna ska bli så välmående att de klarar sig själva ute i det fria.
 

Dina arbetsuppgifter

Som volontär på projektet kommer du att tilldelas ett visst område som du kommer att fokusera mest på, detta beroende på vilka önskemål och förutsättningar du har. Från en början kommer du att arbeta med personalen på projektet men allt eftersom du kommer att känna dig säkrare i din arbetsroll kommer du att kunna jobba på egen hand. Mycket handlar om att se till att sköldpaddorna har det bra genom att ge dem mat och hålla deras tankar rena. Dina främsta uppgifter blir att:

– Ge sköldpaddorna mat

– Städa deras tankar och skrubba sköldpaddornas skal

– Vårda sköldpaddsägg

– Släppa ut babysköldpaddor i havet

– Hålla stranden ren från skräp

 

En dag som volontär

Dagen på volontärcentret startar klockan 9 med städning av sköldpaddornas vattentankar och med att ge dem mat samt medicinering av de sköldpaddorna som är i behov av det. Något som även behövs göras är att se till att sköldpaddorna är rena ifrån alger som fastnar på deras skal genom att skrubba skalen, i normala fall blir algerna uppätna av små fiskar men dessa har de inte när de lever i vattentanken. Ungefär vid 12:30 är det lunch. Varje dag behöver även stranden städas vilket tar ca 1,5 timme. Om arbetet tar slut kan man hjälpa till med att förbättra centret genom att måla eller göra små renoveringar. Efter klockan 15 slutar arbetet på centret och det är fri tid till att bada, sola eller hitta på någon annan aktivitet.

Introduktionsvecka

Obs! Du har väl inte missat att du kan börja din volontärtid på Sri Lanka med en kulturvecka? Här får du möjligheten att lära dig mer om landet, kulturen och språket tillsammans med andra volontärer från hela världen. Genom att uppleva introduktionsveckan får man även bättre kunskap om kulturen och området man ska verka i. Under denna vecka kommer du bland annat få träffa lokalbefolkningen, besöka kända sevärdheter, smak av den lokala matkulturen samt lära känna de lokala traditionerna.  Introduktionsveckan i Kandy är också ett roligt sätt att träffa andra volontärer.

Kulturveckan utspelas i Kandy, en stad som år 1988 blev uppsatt på UNESCOs världsarvslista. Du kommer även få praktisk information om var saker ligger och fungerar som är viktig för att du ska få ut så mycket som möjligt av din volontärtid. Bokar du exempelvis 4 veckor på ett av våra volontärprojekt kan du välja att delta på introduktion/kulturveckan vecka 1 och volontärarbeta vecka 2-4. Läs mer om introduktionsveckan här!

 

Förkunskaper

Inga förkunskaper krävs, förutom grundläggande kunskaper i Engelska.

Övrigt 

För att få åka på ett av våra volontärprojekt krävs ett utdrag ur belastningsregistret, mer information får du vid bokning.

 

Sök resa

Datum

Startdatum är varje måndag året runt och du bör anlända på söndagen innan projektstart för att få kostnadsfri upphämtning på flygplatsen.

På sommaren blir projektet ofta fullt, så se till att boka i god tid!

Boende & Mat

Boende & Mat
Du bor på ett volontärcenter som sammanlagt tar emot max 20  personer åt gången. Ni bor 4 personer i varje rum och killar och tjejer bor för sig. Här finns inga privata rum. Boendet ligger 2 minuter från havet och 5 minuter från projektet. Det bor också en hund i huset.
 
 
 

Mat

Det serveras 3 mål mat om dagen under veckodagarna och 2 mål om dagen under helgerna. Maten är lokal och det serveras mycket vegetariskt.

 

Fritid

Fritid

På fritiden finns det en hel del du kan göra. Ambalangoda är en medelstor stad med vackra sandstränder och ett lokalt centrum du kan besöka. Under en helg kanske du kan ta en utflykt till någon av de närliggande städerna, som exempelvis Hikkaduwa som är en populär turistdestination eller Galle där du kan vandra genom fortet från den holländska kolonialtiden.

Vill se du se mer av Sri Lanka? Det är både lätt och prisvärt att ta sig runt med tåg eller buss. En populär destination är den natursköna staden Kandy och det är synd att missa den berömda pilgrimsvandringen uppför Adam’s Peak, en tågresa på 5,5 timme bort. Vill du åka till Huvudstaden Colombo så tar det ca 2 timmar med tåg. Sri Lanka har ett fantastiskt rikt naturliv så bara att åka tåg genom landet är en upplevelse för ögat.

Klimat

Sri Lankas klimat är tropiskt och det är varmt och regnrikt under hela året. Medeltemperaturen ligger på runt 25 grader året om med en dagstemperatur på omkring 30 grader. Majoriteten av regnet faller under maj och oktober i den sydvästra delen av landet. Men eftersom det är en ö kan det komma regnskurar under hela året. Det är dock endast ett fåtal dagar per år som det regnar konstant, annars är det intensiva och korta regnskurar.

Beroende på vindriktningen är skillnaderna på regnfördelning stor mellan öns västra och östra sida. I början av året dominerar nordostmonsunen som ger regn på östsidan. Från april och fram till mitten av juni är det istället sydvästvindar som gör att det blir regnigast i väster. Under hösten är vädret ostadigt och som kraftigast kommer nederbörden i oktober-november.

Vanliga frågor

Vad får jag mer för information när jag bokat min resa till Sri Lanka?

Efter bokad resa får du utförlig information om allt det praktiska du behöver förbereda inför resan;

  • Flyg > Detaljerna du behöver och vår samarbetspartner hjälper gärna till att boka ditt flyg
  • Försäkring > Kan köpas direkt på vår sida via vår samarbetspartner Gouda
  • Utdrag ur polisens belastningsregister > Du får info och blankett av oss
  • Stipendier > Är du ute i god tid kan du läsa våra stipendietips
  • Vaccinationer > Vad rekommenderas + rabatter på utvalda kliniker
  • Pass och visum > Vad som gäller för din destination

Du får även mer information om ditt land och andra tips och råd som exempelvis en packningslista.

Ingår flygbiljett?

I våra volontärresor ingår inte flygbiljetter utan vi brukar ge tips och råd runt detta, men våra volontärer bokar alltid själva sina biljetter. Vi har märkt att en del volontärer inte lyckats få tag i sina flygbolag vid tillfällen då det blivit förseningar, flygändringar eller bagagestrul. Vi har därför ett samarbete med en resebyrå för att kunna erbjuda våra volontärer ett bättre alternativ.

Genom vår samarbetspartner som funnits i branschen sedan 1979 kan vi känna oss trygga med att ni får den hjälp ni behöver runt er flygresa. De säljer prisvärda specialbiljetter till utvecklingsländer då man reser i biståndssyfte. De kan ordna flygbiljetter som är ombokningsbara och återbetalningsbara vilket vi rekommenderar samt riktigt bra villkor såsom högre bagagevikt. Mer information får du efter bokning.

Vilken flygplats ska jag flyga till?

Colombo Bandaranaike International Airport (CMB).

Bagagevikt?

Om du vill vara säker på hur mycket din väska får väga kan du beräkna vikten här! Har du andra frågor om exempelvis övervikt behöver du ta kontakt med ditt flygbolag då alla har olika regler och priser.

Behöver jag försäkring?

Med Amzungos samarbetspartner, Gouda Reseförsäkring, får du ett fullgott reseskydd under tiden du arbetar som volontär genom reseförsäkringen Leva Utomlands. Då din hemförsäkring i regel inte täcker volontärarbete bör du teckna en kompletterande försäkring! Bokar du försäkringen genom oss hjälper vi dig så mycket vi kan om oturen skulle vara framme. Läs mer om Leva Utomlands här!

Utdrag ur polisens belastningsregister?

För att få åka på en volontärresa behöver du skicka efter utdrag ur belastningsregistret och skicka in till oss. Detta gör du efter bokad resa och det tar ca 2 veckor att få. Du får mer info och en blankett av oss efter bokning.

Kan jag söka stipendier?

Genom att söka ett stipendium kan du få stora delar av din resa betald. Du kan söka flera stipendier för samma sak. Du kan även försöka söka sponsring från olika företag eller personer runt omkring dig. Få tips över vilka stipendium du kan söka genom att läsa mer här!

Behöver jag vaccinationer?

Inför din resa behöver du kolla upp vilka vaccinationer som krävs för att skydda dig mot sjukdomar förekommande i landet du ska till. Via länken nedan kan du se vilka vaccinationer som rekommenderas till landet du ska åka till. Du bör dock alltid rådgöra med en läkare eller vaccinationscentral i god tid innan avresa eftersom vaccinationer är individuella och beror bland annat på vilka delar i landet du ska besöka samt hur länge.

> Se vilka vaccinationer som rekommenderas, land för land!

Måste jag ha visum för att resa till Sri Lanka?

Sri Lanka har infört nya visumregler 2012 vilket innebär att visum måste ansökas innan ankomst till landet. För att få ett 30-dagars turistvisum måste du ansöka om det via www.eta.gov.lk och betala en visumavgift på ca 550 svenska kronor. Kommer du att stanna längre än 30 dagar behövs ett 90-dagars-visum som går att söka direkt hos Sri Lankas ambassad i Stockholm.

Vilket språk talar man på Sri Lanka?

På Sri Lanka pratas Singalesiska, Sinhala och tamilerna talar Tamil. Engelska är dock på tillbakagång som förstaspråk.

Kort & kontanter?

Landets valuta kallas för Lankesiska Rupies (LKR). 100 svenska kronor motsvarar cirka 1300 lankesiska rupies.

På Sri Lankas internationella flygplats tar man endast emot amerikanska dollar, därför är det bra att ta med sig pengar i denna valuta. Även banker och andra växlingsställen växlar gärna till sig USD. Men ha med fördel med dig en reskassa i lankesiska rupies för att handla med i början av din resa.

I städerna finns det gott om bankomater och i vissa av dem kan du ta ut i den lokala valutan med kreditkort som Visa och Mastercard. Tänk på att olika banker/bankkort tar ut olika avgifter vid uttag utomlands.

För aktuella växelkurser gå in på Forex


Hur mycket fickpengar behöver jag?

Ca 700 kr/vecka exkl. dyrare utflykter.

Hur är säkerheten?

Att besöka Sri Lanka som turist är relativt riskfritt men du bör alltid bära med dig ID-handlingar eller annat dokument med foto för att vid behov kunna styrka din identitet. När det kommer till trafiken anses Sri Lanka ha en kaotisk vänstertrafik och bussar är ofta dåligt underhållna och kända för att inte hålla hastighetsbegränsningarna. Var därför försiktigt när du befinner dig i trafiken.

Kan jag resa med mina barn? 

Det går utmärkt och barn under 12 år åker med för halva priset.

Sjukvård?

Det finns flera möjligheter till sjukvård på Sri Lanka. Adresser och telefonnummer finns i volontärhuset.

Hur är maten på Sri Lanka?

Matkulturen består ofta starkt kryddad mat med ris, kokos och curry som serveras med mycket grönsaker, frukt, kött, fisk och skaldjur. Den Sri Lankesiska kokkonsten bygger på att kombinera olika slags kryddor och har till stor del influerats ifrån sitt grannland Indien.

Du kan bland annat äta en rätt som heter Rice and curry som består av en skål med ris och massa små curryrätter av bland annat bönor, linser, kyckling, kött och haricots verts. Som tillbehör till Rice and curry brukar man servera mango chutney och coconut sambol, som är en stark chiliröra blandat med cocosflingor.

Tänk på att när du köper vatten på flaska bör flaskan vara markerad med en etikett med texten SLS (Sri Lanka Standard Institute) för att vara säker på att vattnet är helt fritt ifrån bakterier.

Karta

  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet