Skip to main content

Sri Lanka - Stötta utsatta unga kvinnor, barn & äldre

I den charmiga kolonialstaden Galle på Sri Lanka erbjuder vi flera olika projekt där du kan volontärarbeta med både utsatta unga kvinnor, barn & äldre. Vår samarbetspartner i Galle har sedan år 2004 drivit flera olika projekt här och tar nu emot volontärer från flera olika länder som arbetar på något av följande projekt. Här kan du få kombinera flera olika projekt under en vecka och du jobbar på två olika projekt per dag. Detta projekt passar både unga och äldre från 18år. 
 
Resa med familjen? Det går utmärkt att ta med sig barnen på resan. Barn under 14 år åker för halva priset och barn under 5 år åker med kostnadsfritt.
 
Plats Galle
Startdatum Varje måndag året om 
Antal volontärer       Alltid 10 volontärer eller mer
Boende Volontärhus 
Förkunskaper Grundkunskaper Engelska


Volontärarbete

Arbeta med utsatta unga kvinnor - På Sri Lanka finns det många unga kvinnor som saknar det stöd och uppmuntran de behöver för att bygga upp sitt självförtroende och liv på nytt efter olika övergrepp. Genom att vara volontär på ett center för flickor och unga kvinnor så blir du en viktig stöttepelare, trygghet och vän till dem som både får sin utbildning och bor på centret. Som volontär lär du främst ut Engelska men du kan få hjälpa till med andra ämnen och att umgås med flickorna.

Hjälp till på ett barnprojekt - Vi samarbetar med flera olika projekt med barn i Galle. Här finns möjlighet att jobba på ett barnhem, på en förskola och/eller ett så kallat Community center där barnen får gå och leka efter skolan. Det finns också skolor där du kan hjälpa till och gillar du att baka och/eller laga mat kan du få vara med på ”Bakprojektet”. Bakprojektet är för tjejer som är 17-18 år och de får lära sig att laga mat & baka i kombination med Engelska.

Det finns också en grupp barn med funktionsnedsättning som volontärer får umgås med på dagarna. Barnen är i blandade åldrar och du som volontär fyller en viktig och uppskattad funktion som extrastöd till den befintliga personalen som ofta inte hinner ge alla barn den uppmärksamhet de behöver.

 

Syfte med volontärprojektet

Huvudsyftet med dessa projekt är att barn och vuxna ska få en bättre tillvaro genom att volontärer underlättar arbetet för personalen.
 

En dag som volontär

Centret för flickor och unga kvinnor

Dina arbetsuppgifter kommer vara väldigt varierande. Det kan vara att du lär ut Engelska, hjälper dem med en arbetsansökan (till exempel skriva CV) eller är med och drar igång olika sportaktiviteter, till exempel yoga. Som volontär blir du en vän att umgås med och att bara sitta & prata och pyssla är väl så uppskattat.

Barnprojekt

På förskolor får du assistera läraren när de har lektioner med det finns också tid för lek & mycket kreativitet. De barn som efter skolan kommer till fritidset vill leka och busa och volontärer brukar ta med sig olika redskap såsom bollar, hopprep, målarkit m.m. Med barnen som har funktionsnedsättning brukar volontärer vanligen måla, pyssla och ibland simma. På barnhemmet får du hjälpa personalen med tvättning & städning men också att se efter barnen och sysselsätta dem.

> Du får givetvis önska projekt men det är bra om du är öppen för att jobba där det finns störst behov när du är där!

Schema
8.00-08.30 Frukost
8.30 Transport/promenad till projektet
8.45-11.30 Volontärarbete med barn, unga kvinnor eller äldre
11.45-14.00 Lunch hemma i volontärhuset
14.00-16.00 eller 16.00-18.00 Volontär på ett annat projekt

> Tänk på att dina dagar och arbetstider kan skilja sig åt beroende på behov och årstid.

 

Förkunskaper

Inga förkunskaper krävs, förutom grundläggande kunskaper i Engelska.

Övrigt 

För att få åka på ett av våra volontärprojekt krävs ett utdrag ur belastningsregistret, mer information får du vid bokning.

 

Sök resa

Datum

Du kan åka hit året runt & alla projekt håller öppet med undantag för några dagar kring jul samt under Sri Lankas helgdagar, exempelvis runt Sinhalese New Year (13:e eller 14:e april) håller de flesta projekt stängt under 2 veckor. Projektstart är alltid en måndag och därför rekommenderar vi att du anländer på en söndag.

Boende & Mat

Boende & Mat
Du kommer bo i ett fint volontärhus där du delar rum med andra volontärer. Hur många du kommer få dela med beror på hur många som bor i volontärhuset samtidigt men huset har 12 rum i olika storlekar och räkna med att dela rum med 1-3 andra personer. Det finns wifi på rummen men signalstyrkan varierar. Dusch och toalett finns i varje rum. Volontärhuset ligger i ett trevligt område omgivet av en trädgård men några snälla apor som nära grannar. Huset är bemannat dygnet runt så att du kan känna dig trygg och njuta av resan fullt ut. > Det finns möjlighet att få ett privat rum om du är ute i god tid!
 
Boendet ligger cirka 10-30 minuter från projekten och transport fram och tillbaka ingår i priset.
 

Mat

Det serveras tre lokala mål om dagen på vardagar samt frukost och middag på helger. Det finns alltid te, kaffe och toast framme som man får ta när man vill samt en kyl där du kan köpa läsk och liknande billigt.

Fritid

Fritid
På din fritid finns det mycket olika saker att sysselsätta sig med i Galle. En liten bit utanför Galle finns stränder som är perfekta för avkoppling, sol och bad. För den lite mer rastlösa finns också stora surfmöjligheter i området. Du kan för ett bra pris hyra surfbrädor och även en instruktör som hjälper dig att fånga vågen. Utelivet är stort och inne i centrala Galle finns det gott om restauranger och barer. En riktigt bra kväll kan börja med äta smakfyllda crepes på den berömda restaurangen Crepe-ology och avslutats med dans på Happy Banans. Vill se du se mer av Sri Lanka? Det är både lätt och prisvärt att ta sig från Galle med tåg. En populär destination är den natursköna staden Kandy och det är synd att missa den berömda pilgrimsvandringen uppför Adam’s Peak, en tågresa på 5,5 timme bort. Vill du åka till Huvudstaden Colombo så tar det ca 2 timmar med tåg. Sri Lanka har ett fantastiskt rikt naturliv så bara att åka tåg genom landet är en upplevelse för ögat.

Tips från våra volontärer

När du befinner dig på Sri Lanka finns det en mängd saker att se och göra. Nedan har vi samlat lite personliga tips från våra senaste volontärer:

 • Se till att njut under din lediga tid för att kompensera det som känns svårt. Åk inte med begränsade resurser i form av fickpengar. Ta gärna en vecka extra utanför projekten, dessutom!
 • Åk tåg mellan Kandy och Ella. Spendera gärna en helg i Ella, minst! Åk på safari! Spendera en helg i Mirissa.
 • Jag skulle rekommendera att åka till den närliggande staden/byn Merissa. Att åka på safari till Udawalave var också häftigt! Passa på att besöka häftiga tempel också!
 • Finns så mycket! Saker att göra i närheten: Wijaya Beach, Jungle beach, Galle Fort. Dags/helg utflykter: Uda Walave, Adams Peak, Ella.
 • Jag skulle absolut göra om mina 2 weekend turer! Första var att åka till ella och sova över, sedan ta tåget (en av dom vackraste resorna man kan göra tydligen, instämmer också) till kandy, stanna där över natten och sedan fara till sigirya rock och adam's peak! Helt klart en magisk resa. Sedan skulle jag göra en resa som våran att fara på safari och till marissa för att få lite kontrast på weekendresorna. (Men skulle kunna tänka mig att det skulle vara härligt att ta en helg med surfning och kanske titta på sköldpaddor i samband med detta som en andra resa).
 • Åkte till Mirissa, jätte fin strand och vi åkte på val utflykt, roligt att se valar men var en väldigt lång tur. När du tar dig ditt eller åker där ifrån stanna längst vägen och titta på the Fisher men. Besökte en national park och fick bland annat se elefanter. En väldigt rolig day trip. Besökte ett skölpadde center en eftermiddag var roligt att se små och stora sköldpaddor och få hålla i dem. Hikaduwa kan man besöka över dagen om man vill ha en lugn helg stranden ligger jämte shopping gatan där. Det är en turist stad och du vill träffa på folk från norden. Besökte en te plantage/fabrik och fick en rundvandring var intressant och mysigt. Vi passade även på att svänga förbi en krydd/Apotek farm var också intressant att se. Besökte Ella! Får absolut inte missas! Helt underbar miljö och mycket att se.

Klimat

Sri Lankas klimat är tropiskt och det är varmt och regnrikt under hela året. Medeltemperaturen ligger på runt 25 grader året om med en dagstemperatur på omkring 30 grader. Majoriteten av regnet faller under maj och oktober i den sydvästra delen av landet. Men eftersom det är en ö kan det komma regnskurar under hela året. Det är dock endast ett fåtal dagar per år som det regnar konstant, annars är det intensiva och korta regnskurar.

Beroende på vindriktningen är skillnaderna på regnfördelning stor mellan öns västra och östra sida. I början av året dominerar nordostmonsunen som ger regn på östsidan. Från april och fram till mitten av juni är det istället sydvästvindar som gör att det blir regnigast i väster. Under hösten är vädret ostadigt och som kraftigast kommer nederbörden i oktober-november.

Vanliga frågor

Vad får jag mer för information när jag bokat min resa till Sri Lanka?

Efter bokad resa får du utförlig information om allt det praktiska du behöver förbereda inför resan;

 • Flyg > Detaljerna du behöver och vår samarbetspartner hjälper gärna till att boka ditt flyg
 • Försäkring > Kan köpas direkt på vår sida via vår samarbetspartner Gouda
 • Utdrag ur polisens belastningsregister > Du får info och blankett av oss
 • Stipendier > Är du ute i god tid kan du läsa våra stipendietips
 • Vaccinationer > Vad rekommenderas + rabatter på utvalda kliniker
 • Pass och visum > Vad som gäller för din destination

Du får även mer information om ditt land och andra tips och råd som exempelvis en packningslista.

Ingår flygbiljett?

I våra volontärresor ingår inte flygbiljetter utan vi brukar ge tips och råd runt detta, men våra volontärer bokar alltid själva sina biljetter. Vi har märkt att en del volontärer inte lyckats få tag i sina flygbolag vid tillfällen då det blivit förseningar, flygändringar eller bagagestrul. Vi har därför ett samarbete med en resebyrå för att kunna erbjuda våra volontärer ett bättre alternativ.

Genom vår samarbetspartner som funnits i branschen sedan 1979 kan vi känna oss trygga med att ni får den hjälp ni behöver runt er flygresa. De säljer prisvärda specialbiljetter till utvecklingsländer då man reser i biståndssyfte. De kan ordna flygbiljetter som är ombokningsbara och återbetalningsbara vilket vi rekommenderar samt riktigt bra villkor såsom högre bagagevikt. Mer information får du efter bokning.

Vilken flygplats ska jag flyga till?

Colombo Bandaranaike International Airport (CMB).

Bagagevikt?

Om du vill vara säker på hur mycket din väska får väga kan du beräkna vikten här! Har du andra frågor om exempelvis övervikt behöver du ta kontakt med ditt flygbolag då alla har olika regler och priser.

Behöver jag försäkring?

Med Amzungos samarbetspartner, Gouda Reseförsäkring, får du ett fullgott reseskydd under tiden du arbetar som volontär genom reseförsäkringen Leva Utomlands. Då din hemförsäkring i regel inte täcker volontärarbete bör du teckna en kompletterande försäkring! Bokar du försäkringen genom oss hjälper vi dig så mycket vi kan om oturen skulle vara framme. Läs mer om Leva Utomlands här!

Utdrag ur polisens belastningsregister?

För att få åka på en volontärresa behöver du skicka efter utdrag ur belastningsregistret och skicka in till oss. Detta gör du efter bokad resa och det tar ca 2 veckor att få. Du får mer info och en blankett av oss efter bokning.

Kan jag söka stipendier?

Genom att söka ett stipendium kan du få stora delar av din resa betald. Du kan söka flera stipendier för samma sak. Du kan även försöka söka sponsring från olika företag eller personer runt omkring dig. Få tips över vilka stipendium du kan söka genom att läsa mer här!

Behöver jag vaccinationer?

Inför din resa behöver du kolla upp vilka vaccinationer som krävs för att skydda dig mot sjukdomar förekommande i landet du ska till. Via länken nedan kan du se vilka vaccinationer som rekommenderas till landet du ska åka till. Du bör dock alltid rådgöra med en läkare eller vaccinationscentral i god tid innan avresa eftersom vaccinationer är individuella och beror bland annat på vilka delar i landet du ska besöka samt hur länge.

> Se vilka vaccinationer som rekommenderas, land för land!

Måste jag ha visum för att resa till Sri Lanka?

Sri Lanka har infört nya visumregler 2012 vilket innebär att visum måste ansökas innan ankomst till landet. För att få ett 30-dagars turistvisum måste du ansöka om det via www.eta.gov.lk och betala en visumavgift på ca 550 svenska kronor. Kommer du att stanna längre än 30 dagar behövs ett 90-dagars-visum som går att söka direkt hos Sri Lankas ambassad i Stockholm.

Vilket språk talar man på Sri Lanka?

På Sri Lanka pratas Singalesiska, Sinhala och tamilerna talar Tamil. Engelska är dock på tillbakagång som förstaspråk.

Kort & kontanter?

Landets valuta kallas för Lankesiska Rupies (LKR). 100 svenska kronor motsvarar cirka 1300 lankesiska rupies.

På Sri Lankas internationella flygplats tar man endast emot amerikanska dollar, därför är det bra att ta med sig pengar i denna valuta. Även banker och andra växlingsställen växlar gärna till sig USD. Men ha med fördel med dig en reskassa i lankesiska rupies för att handla med i början av din resa.

I städerna finns det gott om bankomater och i vissa av dem kan du ta ut i den lokala valutan med kreditkort som Visa och Mastercard. Tänk på att olika banker/bankkort tar ut olika avgifter vid uttag utomlands.

För aktuella växelkurser gå in på Forex


Hur mycket fickpengar behöver jag?

Ca 700 kr/vecka exkl. dyrare utflykter.

Hur är säkerheten?

Att besöka Sri Lanka som turist är relativt riskfritt men du bör alltid bära med dig ID-handlingar eller annat dokument med foto för att vid behov kunna styrka din identitet. När det kommer till trafiken anses Sri Lanka ha en kaotisk vänstertrafik och bussar är ofta dåligt underhållna och kända för att inte hålla hastighetsbegränsningarna. Var därför försiktigt när du befinner dig i trafiken.

Kan jag resa med familjen? 

Det går utmärkt att ta med sig barnen på resan. Barn under 14 år åker för halva priset och barn under 5 år åker med kostnadsfritt.

Sjukvård?

Det finns flera möjligheter till sjukvård på Sri Lanka. Adresser och telefonnummer finns i volontärhuset.

Hur är maten på Sri Lanka?

Matkulturen består ofta starkt kryddad mat med ris, kokos och curry som serveras med mycket grönsaker, frukt, kött, fisk och skaldjur. Den Sri Lankesiska kokkonsten bygger på att kombinera olika slags kryddor och har till stor del influerats ifrån sitt grannland Indien.

Du kan bland annat äta en rätt som heter Rice and curry som består av en skål med ris och massa små curryrätter av bland annat bönor, linser, kyckling, kött och haricots verts. Som tillbehör till Rice and curry brukar man servera mango chutney och coconut sambol, som är en stark chiliröra blandat med cocosflingor.

Tänk på att när du köper vatten på flaska bör flaskan vara markerad med en etikett med texten SLS (Sri Lanka Standard Institute) för att vara säker på att vattnet är helt fritt ifrån bakterier.

Karta

 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet