Vad får jag mer för information när jag bokat min resa till Sri Lanka?
Efter bokad resa får du utförlig information om allt det praktiska du behöver förbereda inför resan;
- Flyg > Detaljerna du behöver och vår samarbetspartner hjälper gärna till att boka ditt flyg
- Försäkring > Kan köpas direkt på vår sida via vår samarbetspartner Gouda
- Utdrag ur polisens belastningsregister > Du får info och blankett av oss
- Stipendier > Är du ute i god tid kan du läsa våra stipendietips
- Vaccinationer > Vad rekommenderas + rabatter på utvalda kliniker
- Pass och visum > Vad som gäller för din destination
Du får även mer information om ditt land och andra tips och råd som exempelvis en packningslista.
Ingår flygbiljett?
I våra volontärresor ingår inte flygbiljetter utan vi brukar ge tips och råd runt detta, men våra volontärer bokar alltid själva sina biljetter. Vi har märkt att en del volontärer inte lyckats få tag i sina flygbolag vid tillfällen då det blivit förseningar, flygändringar eller bagagestrul. Vi har därför ett samarbete med en resebyrå för att kunna erbjuda våra volontärer ett bättre alternativ.
Genom vår samarbetspartner som funnits i branschen sedan 1979 kan vi känna oss trygga med att ni får den hjälp ni behöver runt er flygresa. De säljer prisvärda specialbiljetter till utvecklingsländer då man reser i biståndssyfte. De kan ordna flygbiljetter som är ombokningsbara och återbetalningsbara vilket vi rekommenderar samt riktigt bra villkor såsom högre bagagevikt. Mer information får du efter bokning.
Vilken flygplats ska jag flyga till?
Colombo Bandaranaike International Airport (CMB).
Bagagevikt?
Om du vill vara säker på hur mycket din väska får väga kan du beräkna vikten här! Har du andra frågor om exempelvis övervikt behöver du ta kontakt med ditt flygbolag då alla har olika regler och priser.
Behöver jag försäkring?
Med Amzungos samarbetspartner, Gouda Reseförsäkring, får du ett fullgott reseskydd under tiden du arbetar som volontär genom reseförsäkringen Leva Utomlands. Då din hemförsäkring i regel inte täcker volontärarbete bör du teckna en kompletterande försäkring! Bokar du försäkringen genom oss hjälper vi dig så mycket vi kan om oturen skulle vara framme. Läs mer om Leva Utomlands här!
Utdrag ur polisens belastningsregister?
För att få åka på en volontärresa behöver du skicka efter utdrag ur belastningsregistret och skicka in till oss. Detta gör du efter bokad resa och det tar ca 2 veckor att få. Du får mer info och en blankett av oss efter bokning.
Kan jag söka stipendier?
Genom att söka ett stipendium kan du få stora delar av din resa betald. Du kan söka flera stipendier för samma sak. Du kan även försöka söka sponsring från olika företag eller personer runt omkring dig. Få tips över vilka stipendium du kan söka genom att läsa mer här!
Behöver jag vaccinationer?
Inför din resa behöver du kolla upp vilka vaccinationer som krävs för att skydda dig mot sjukdomar förekommande i landet du ska till. Via länken nedan kan du se vilka vaccinationer som rekommenderas till landet du ska åka till. Du bör dock alltid rådgöra med en läkare eller vaccinationscentral i god tid innan avresa eftersom vaccinationer är individuella och beror bland annat på vilka delar i landet du ska besöka samt hur länge.
> Se vilka vaccinationer som rekommenderas, land för land!
Måste jag ha visum för att resa till Sri Lanka?
Sri Lanka har infört nya visumregler 2012 vilket innebär att visum måste ansökas innan ankomst till landet. För att få ett 30-dagars turistvisum måste du ansöka om det via www.eta.gov.lk och betala en visumavgift på ca 550 svenska kronor. Kommer du att stanna längre än 30 dagar behövs ett 90-dagars-visum som går att söka direkt hos Sri Lankas ambassad i Stockholm.
Vilket språk talar man på Sri Lanka?
På Sri Lanka pratas Singalesiska, Sinhala och tamilerna talar Tamil. Engelska är dock på tillbakagång som förstaspråk.
Kort & kontanter?
Landets valuta kallas för Lankesiska Rupies (LKR). 100 svenska kronor motsvarar cirka 1300 lankesiska rupies.
På Sri Lankas internationella flygplats tar man endast emot amerikanska dollar, därför är det bra att ta med sig pengar i denna valuta. Även banker och andra växlingsställen växlar gärna till sig USD. Men ha med fördel med dig en reskassa i lankesiska rupies för att handla med i början av din resa.
I städerna finns det gott om bankomater och i vissa av dem kan du ta ut i den lokala valutan med kreditkort som Visa och Mastercard. Tänk på att olika banker/bankkort tar ut olika avgifter vid uttag utomlands.
För aktuella växelkurser gå in på Forex
Hur mycket fickpengar behöver jag?
Ca 700 kr/vecka exkl. dyrare utflykter.
Hur är säkerheten?
Att besöka Sri Lanka som turist är relativt riskfritt men du bör alltid bära med dig ID-handlingar eller annat dokument med foto för att vid behov kunna styrka din identitet. När det kommer till trafiken anses Sri Lanka ha en kaotisk vänstertrafik och bussar är ofta dåligt underhållna och kända för att inte hålla hastighetsbegränsningarna. Var därför försiktigt när du befinner dig i trafiken.
Kan jag resa med familjen?
Det går utmärkt att ta med sig barnen på resan. Barn under 14 år åker för halva priset och barn under 5 år åker med kostnadsfritt.
Sjukvård?
Det finns flera möjligheter till sjukvård på Sri Lanka. Adresser och telefonnummer finns i volontärhuset.
Hur är maten på Sri Lanka?
Matkulturen består ofta starkt kryddad mat med ris, kokos och curry som serveras med mycket grönsaker, frukt, kött, fisk och skaldjur. Den Sri Lankesiska kokkonsten bygger på att kombinera olika slags kryddor och har till stor del influerats ifrån sitt grannland Indien.
Du kan bland annat äta en rätt som heter Rice and curry som består av en skål med ris och massa små curryrätter av bland annat bönor, linser, kyckling, kött och haricots verts. Som tillbehör till Rice and curry brukar man servera mango chutney och coconut sambol, som är en stark chiliröra blandat med cocosflingor.
Tänk på att när du köper vatten på flaska bör flaskan vara markerad med en etikett med texten SLS (Sri Lanka Standard Institute) för att vara säker på att vattnet är helt fritt ifrån bakterier.