Skip to main content

Thailand - Volontärarbeta & bo med Akha-bergsfolket

I bergiga och vackra norra Thailand kan du göra både volontärarbete och samtidigt lära dig om Akha-kulturen. Utanför Chiang Rai, en av Thailands äldsta städer (752år) bor Akha-bergsfolket och de behöver stöd från volontärer på många olika sätt, samtidigt som du är delaktig i att bevara deras unika kultur. Att åka till detta  projekt innebär en oförglömlig och unik upplevelse, men man måste vara beredd på att stundtals arbeta hårt för att kunna vara en resurs och hjälp för projektet. Passar både unga & äldre, från 17 år. Det går också utmärkt att resa med familjen hit och barn under 12 år åker med för halva priset. 
 
Plats Utanför Chiang Rai
Startdatum Varje måndag året om
Antal volontärer       2-10
Boende Enklare hus
Förkunskaper Grundkunskaper Engelska. God fysik
 

Volontärarbete

 

På grund av snabba sociala och ekonomiska förändringar i Chiang Rai-regionen har Akha-bergsfolket blivit en missgynnad minoritet som fått stora svårigheter att fortsätta bevara sin kultur och den livsstil de lever. Som volontär på detta projekt kommer du att få en minnesvärd upplevelse där du får lära dig om och få en helt ny förståelse och respekt för Akha-bergsfolkets unika kultur och traditioner.

Du kommer att använda dina egna individuella kunskaper och färdigheter på ett sätt som hjälper Akha-befolkningen att bevara hållbara metoder som i slutändan kommer att gynna hela samhället. Arbetet är mycket varierande, från byggarbete och renoveringar till undervisning och trädgårdsarbete. Om du har några speciella kvalifikationer eller en utbildning som t.ex. elektriker, kock m.m. uppskattas det väldigt mycket om du vill bidra med dina kunskaper.

På projektet kommer du även att få njuta av det omgivande djur – och naturlivet, samt ta del av en hel del turistattraktioner. Projektet bygger på tvåveckorsprogram där varje dag är unik. Man kan dock välja att stanna endast en vecka eller fler än två också. Stannar man minst två veckor så ingår bland annat en tvådagars djungelvandring och man får bo ett dygn med en lokal familj och se hur de lever.

Syfte med projektet

Syftet med projektet är att stödja Akha-bergsfolkstammen och samtidigt främja ett hållbart kulturellt utbyte mellan det lokala samhället och internationella volontärer. Då det inte finns stora resurser att lägga på kulturbevarandet så behövs verkligen volontärer för att hjälpa till att t.ex. bygga ett nytt kulturcentrum och utbildningslokaler. Projektet är till både för att stödja Akha-bergsbefolkningen och för att utbilda dig som volontär och ge dig en oförglömlig upplevelse!

Dina arbetsuppgifter

Akha-bergsfolket lever för dagen och att planera långt fram och att gå efter ett exakt schema är inte en del av deras kultur. Men nedan är några av de upplevelser du kommer att få ta del av:

 • Jordbruk och miljöarbete
 • Arbeta med att bygga t.ex. kulturcentrum eller utbildningslokaler
 • Hjälpa till i örtträdgården
 • Hjälpa elever med läxor och även leka och delta i andra roliga aktiviteter
 • Förbereda (tillsammans med husmor) olika måltider
 • Besöka och prova på att arbeta på ett risfält
 • Besöka den lokala marknaden, unika tempel och vackra vattenfall
 • Ta del av en avslutande Akha-ceremoni där lokalbefolkningen kommer i sina unika kläder och visar volontärerna traditionell dans m.m.

Att åka till vårt bergsfolksprojekt innebär en oförglömlig och unik upplevelse, men man måste vara inställd på att stundtals arbeta fysiskt då alla hjälper till under de dagar man bygger t.ex. det nya kulturcentret. Då är man med och bär tunga säckar, blandar cement, murar och en rad andra saker. Kontaktpersonen på projektet, som är en härlig och hårt arbetande ung Akha-man, brukar skojsamt säga att detta inte är ett volontärprojekt utan ett ”jobb-läger” och vill man få mat på kvällen så får man se till att jobba också. Självklart ser vi till så att alla får mat, men det är viktigt att man kommer med inställningen att man vill hjälpa till och inte är rädd för att få lite smuts under naglarna vissa dagar.

En dag som volontär

Volontärerna på projektet går upp kl 08.00 för att äta frukost och börjar sedan jobba kl 09.00. Vid 12.00 äter alla lunch och fortsätter sedan att jobba. Är det en väldigt varm dag så kan det bli en liten vilopaus efter lunch. De flesta jobbar fram till 17.00-tiden för att sedan göra sig i ordning inför middagen som är vid 18.00.

Introduktionsvecka

Obs! Du har väl inte missat att du kan börja din volontärtid i Thailand med en introduktionsvecka? Här får du möjligheten att lära dig mer om landet, kulturen och språket tillsammans med andra volontärer från hela världen. Genom att uppleva introduktionsveckan får man även bättre kunskap om kulturen och området man ska verka i. Under denna vecka kommer du bland annat få träffa lokalbefolkningen, besöka kända sevärdheter, lära dig grunderna i thailändsk matlagning, besöka en lokal skola och mycket annat spännande. Introduktionsveckan kostar inget extra utan det är samma som en volontärvecka. Läs mer om Introduktionsveckan här!

Förkunskaper

Grundläggande engelskakunskaper samt god fysik, då vissa uppgifter är fysisk krävande.

Övrigt

För att få åka på en volontärresa behöver du skicka efter utdrag ur belastningsregistret och skicka in till oss. Detta gör du efter bokad resa och det tar ca 2 veckor att få. Du får mer information och en blankett av oss efter bokning.

Sök resa

Boende & mat

Boende & mat

På det här projektet bor man tillsammans med andra volontärer i väldigt enkla hus. Man får en madrass att ligga på, men man behöver ta med egen sovsäck. Det kan bli ganska kallt på natten (för att vara Thailand) så det är bra att även ha varma sovkläder med sig. Vanliga toaletter och dusch finns, men ibland händer det att det inte finns så mycket vatten. Då får man göra en så kallad elefantdusch och använda en stor skopa och ta vatten från en tank och hälla över sig. Det brukar dock fungera väldigt bra det också. Tänk på att ta med egna handdukar då det inte finns. Det finns en liten kiosk på gångavstånd där man kan köpa lite snacks och annat om man önskar.

MAT

Under vardagarna ingår 3 måltider per dag och under helgerna ingår 2 måltider. Volontärerna får vanligtvis olika ansvarsområden. Man kanske hjälper till att hacka grönsaker etc. eller så har man hand om disken efteråt.

Datum

Du kan boka detta projekt året runt. Man börjar sin projektvecka en måndag så ankomst till Thailand ska alltid vara en söndag. Vill man anlända innan helgen på grund av bättre flygpriser så får man själv boka och ta sig till ett boende i Bangkok för att sedan möta upp en chaufför på söndag på en angiven adress.

> Läs gärna vår landsguide där du också kan se vilka helgdagar som infaller under din volontärtid och då det alltså inte är vanliga jobbdagar.

Fritid

Fritid

Stannar man längre än en vecka så kan man göra en utflykt på egen hand till Chiang Rai exempelvis. Det finns även mycket vackert i närheten att titta på och besöka och som våra kunniga projektansvariga ger tips om. På kvällarna under veckorna så umgås volontärerna på projektet och äter middag tillsammans, spelar spel, pratar och kanske spelar musik och sjunger tillsammans.

Klimat

Thailand har ett tropiskt monsunklimat med tre årstider i större delen av landet. De tre årstiderna är den svala/-torra, den varma/-torra och regnsäsongen. De styrs av monsunerna från sydväst och nordost som blåser sex månader vardera varje år.

Grovt räknat kan man säga att den svala/-torra perioden sträcker sig från oktober-november till mitten av mars, den varma/-torra från mars till maj och regnperioden från juni till oktober-november. Regnsäsongen är längre ju längre söderut man kommer.

Den varmaste månaden är vanligtvis april då temperaturer över 39°C inte är ovanliga under dagen och det är  inte mycket svalare på natten. Nordöstra delen av Thailand, Isan, är den varmaste delen av landet. Svalast är det i december-januari då temperaturen i norr och nordost kan sjunka till omkring 10°C på nätterna och på höjder över 1500 meter ner till under 0°C då det kan falla snö.

I övre södra delen av Thailand regnar det minst i februari-mars och mest i maj och september-oktober. Längre söderut regnar det minst i januari-februari och mest i maj och september-oktober. I Phuket regnar det mest i maj, i genomsnitt 21 av 30 dagar. I södra delen av landet är temperaturen jämnare och medeltemperaturen ligger runt 25°C året runt.

En tumregel säger att om du reser mellan april och september så är det bäst väder på östkusten. Övriga månader bjuder västkusten på bäst väder. Därmed inte sagt att det är dåligt väder jämt om man t.ex. befinner sig på västkusten under juni månad. Det finns många exempel på hur vädret kan vara bra jättelänge under de “sämre” perioderna. Andra fördelar med att befinna sig på “fel” sida är att priserna rasar och det blir mindre befolkat. Då får man verkligen paradisstränderna för sig själv. Man kommer också närmare inpå befolkningen då de öppnar sig mer.

Vanliga frågor

Vad får jag mer för information när jag bokat min resa till Thailand?

Efter bokad resa får du utförlig information om allt det praktiska du behöver förbereda inför resan;

 • Flyg > Detaljerna du behöver och vår samarbetspartner hjälper gärna till att boka ditt flyg
 • Försäkring > Kan köpas direkt på vår sida via vår samarbetspartner Gouda
 • Utdrag ur polisens belastningsregister > Du får info och blankett av oss
 • Stipendier > Är du ute i god tid kan du läsa våra stipendietips
 • Vaccinationer > Vad rekommenderas + rabatter på utvalda kliniker
 • Pass och visum > Vad som gäller för din destination

Du får även mer information om ditt land och andra tips och råd som exempelvis en packningslista.

Ingår flyg i resan?

I våra volontärresor ingår inte flygbiljetter utan vi brukar ge tips och råd runt detta, men våra volontärer bokar alltid själva sina biljetter. Vi har märkt att en del volontärer inte lyckats få tag i sina flygbolag vid tillfällen då det blivit förseningar, flygändringar eller bagagestrul. Vi har därför ett samarbete med en resebyrå för att kunna erbjuda våra volontärer ett bättre alternativ.

Genom vår samarbetspartner som funnits i branschen sedan 1979 kan vi känna oss trygga med att ni får den hjälp ni behöver runt er flygresa. De säljer prisvärda specialbiljetter till utvecklingsländer då man reser i biståndssyfte. De kan ordna flygbiljetter som är ombokningsbara och återbetalningsbara vilket vi rekommenderar samt riktigt bra villkor såsom högre bagagevikt. Mer information får du efter bokning.

Vilken flygplats ska jag flyga till?

Bangkok (BKK), (DMK).

Bagagevikt?

Om du vill vara säker på hur mycket din väska får väga kan du beräkna vikten här! Har du andra frågor om exempelvis övervikt behöver du ta kontakt med ditt flygbolag då alla har olika regler och priser.

Behöver jag försäkring?

En fulltäckande försäkring är obligatorisk att ha under resan. Med Amzungos samarbetspartner, Gouda Reseförsäkring, får du ett fullgott reseskydd under tiden du arbetar som volontär genom reseförsäkringen Leva Utomlands. Då din hemförsäkring i regel inte täcker volontärarbete bör du teckna en kompletterande försäkring! Bokar du försäkringen genom oss hjälper vi dig så mycket vi kan om oturen skulle vara framme. Läs mer om Leva Utomlands här!

Utdrag ur polisens belastningsregister?

För att få åka på en volontärresa behöver du skicka efter utdrag ur belastningsregistret och skicka in till oss. Detta gör du efter bokad resa och det tar ca 2 veckor att få. Du får mer info och en blankett av oss efter bokning.

Kan jag söka stipendier?

Genom att söka ett stipendium kan du få stora delar av din resa betald. Du kan söka flera stipendier för samma sak. Du kan även försöka söka sponsring från olika företag eller personer runt omkring dig. Få tips över vilka stipendium du kan söka genom att läsa mer här!

Behöver jag vaccination?

Inför din resa behöver du kolla upp vilka vaccinationer som krävs för att skydda dig mot sjukdomar förekommande i landet du ska till. Via länken nedan kan du se vilka vaccinationer som rekommenderas till landet du ska åka till. Du bör dock alltid rådgöra med en läkare eller vaccinationscentral i god tid innan avresa eftersom vaccinationer är individuella och beror bland annat på vilka delar i landet du ska besöka samt hur länge.

> Se vilka vaccinationer som rekommenderas, land för land!

Behöver jag visum för att åka till Thailand?

Svenska medborgare får stanna upp till 30 dagar utan visum. Kom ihåg att passet måste vara giltigt i 6 månader efter inresedagen. Var noga med att kontrollera att tulltjänstemannen stämplat rätt antal dagar i passet! Turistvisum gäller för 60 dagar. Ansökan görs innan avresa på Thailands ambassad. Väl inne i landet kan du förlänga detta visum på en thailändsk ambassad eller konsulat i ytterligare 30 dagar.

Du kan ansöka om ett turistvisum med “multiple entry” (dubbel eller trippel) vilket gör det möjligt för dig att åka över gränsen och tillbaka efter 60 dagar i Thailand två eller tre gånger. Ett Non-Immigrant Visa gäller i 90-dagar och ansökan görs innan avresa på Thailands ambassad i Stockholm. Detta visum kan fås om du har speciella skäl till att stanna länge i Thailand, som t.ex. studier eller arbete. Denna typ av visum kan uppgraderas ända upp till ett år om du har skäl till det. Mer information får du efter bokning

Vilket språk talar man i Thailand?

Oficiellt språk är Thai. Det flesta förstår engelska bra på de större ortertna och turiststråken. Du kommer att bli instruerad och upplärd på projektet av en engelsktalande projektledare, så med din engelska kommer du långt. Men det är alltid uppskattat om man försöker prata lite på Thailändska. Vill du öva lite innan du åker iväg så har vi några tips. I lite större bokaffärer finns frasböcker att köpa. Du kan också hitta mycket på nätet som du kan skriva ut eller varför inte gå en gratis nätkurs.

Kort & kontanter?

I Thailand använder man Baht (THB). Det går bra att växla kontanter och resecheckar eller använda kort. Det mest gångbara kortet är VISA, men även MasterCard går bra. Med VISA och Mastercard kan man förutom att ta ut pengar på banker och växlingskontor även ta ut pengar direkt från ATMs (bankomater). Om du planerar att ta ut pengar i bankomat, se till att du har en sifferkod. Observera att din svenska bank kan ta ut en avgift vid uttag med kort (både ATM- och bankuttag). Betalar du direkt med kortet slipper du denna avgift, men då får du istället betala en avgift till affären du handlar i på upp till 5 %, trots att detta är förbjudet.


Hur mycket fickpengar behöver jag?

Ca 300 kr/vecka exkl. dyrare utflykter.

Hur är säkerheten?

Thailand är ett relativt säkert land att resa runt i. Använd dock alltid sunt förnuft och utsätt dig inte för risker. Skylta exempelvis inte med värdesaker. Ha inte en dyr klocka eller värdefulla smycken på dig och ha inte din plånbok i bakfickan! Har du en stor kameraväska ska denna vara stängd och hållas mot kroppen. Bär inte din ryggsäck på magen eftersom det tydligt signalerar att du har alla dina värdesaker där.

Det är ovanligt att rånare använder våld utan de använder sig istället av skenmanövrar. Ha för säkerhets skull alltid småpengar i fickan som du kan ge om du har oturen att bli rånad. Resten av dina pengar/värdesaker ska förvaras i ett värdebälte innanför kläderna, eller varför inte i bh:n?

Läs mer om säkerhetsläget i Thailand på Utrikesdepartementets sida:

www.swedenabroad.com

Hur är maten i Thailand?

Thailändarna har ett stort antal standardrätter som sen kan varieras. Framför allt kan de alla göras med alternativen räkor, bläckfisk, musslor, kyckling, tofu, fläsk eller nötkött. Ris serveras till alla måltider och till alla typer av mat. När de låter sig inspireras av kineserna eller vietnameserna och gör nudelsoppa, serveras ris till.

Den thailändska maten kan generellt delas upp i den norra och den södra mattraditionen. Den norra innehåller mycket kötträtter medan den södra, har påverkats av närheten till havet, med mera fisk och skaldjursrätter. En sak har de dock gemensamt: ris och chilipeppar. Genom avtal med andra länder om att få fiska på deras vatten så har Thailand kunnat bygga upp en av Asiens största fiskeflottor. En viss export av fiskeprodukter förekommer, t.ex. konserverad tonfisk, fryst fisk och räkor.

Ris är basingrediensen i thailändsk mat och odlas i de centrala delarna av Thailand omkring floden Chao Phraya. Thailand är en av världens viktigaste exportörer av ris. Den thailändska maten är smakrik och stark på grund av det flitiga användandet av chilipeppar och andra kryddor. Västerlänningar som inte är vana vid den kryddrika thailändska maten kan alltid begära mindre kryddad mat, så låt inte den starka kryddningen hindra dig från att uppleva det smakrika thailändska köket.

Ät alltid nylagad mat som fortfarande ångar av värme eller är riktigt kokt. Då dör alla farliga bakterier. När du köper frukt så köp endast sådana som du måste skala för att äta. Bröd är oftast helt säkert. Undvik sallad och okokta grönsaker och se till så att allt kött är genomstekt. Thailändarnas hamburgare kan i vissa fall se helt röda ut men det beror inte på dålig stekning utan på att köttypen ser ut så. Skulle du ändå få turistdiarré så drick mycket vätska trots att det rinner rakt igenom och ät dina magsjuketabletter du tog med dig.

På gatan hittar du god och billig mat för 10-15 kr som det inte är någon fara att köpa om det är färskt och nylagat. Misstänker du att maten har legat tillagad i många timmar så undvik att köpa.

Karta

 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet