Skip to main content

Zambia

Zambia är hem till vänliga människor, vilda afrikanska djur och ett av världens sju underverk, Victoriafallen. Zambia ligger omslutet av flera länder på den afrikanska centralplatån, beläget som en länk mellan östra Afrika (Tanzania, Kenya och Uganda) och södra Afrika (Sydafrika, Namibia, Botswana och Zimbabwe). Landskapet är skiftande men består till största delen av vidsträckt savann. De största nationalparkerna Kafue och South Luangwa, räknas till Afrikas mest sevärda. Så passa på att åka på ett safari i en av nationalparkerna och se det fantastiska djurlivet. 

Sök resa

Mer om Zambia

SNABBFAKTA

Huvudstad: Lusaka
Folkmängd: ca 13 miljoner (2010)
Storlek: 752 614 kvadratkilometer
Officiella språk: Engelska och många stamspråk
Religion:  75% kristna, 25% lokala traditionella religioner
Statsskick: Republik
Landsnummer: +260
Självständigt: 1964 från Storbritannien
Valuta: Zambisk Kwacha
Tidsskillnad: + 1 timme
Läs- och skrivkunnighet: 71%
Hur många barn går ut grundskolan: 87%
Barnadödlighet: 141 per 1 000
Mödradödlighet: 470 per 1 00 000
Medellivslängd: 46 år
HIV smittade: 13 % (drygt 1 miljon människor)
Lever under 2 USD om dagen: 81,5%

FRÄMSTA SEVÄRDHETER

Något man inte får missa när man är i Zambia är en tur till Victoriafallen, ett av Unescos världsarv som är dubbelt så hög som Niagarafallen och flera gånger längre. Att blicka ut över det mäktiga vattenfallet är en helt otrolig upplevelse.

Passa gärna på att åka på en safari i en av nationalparkerna och se det fantastiska djurlivet. Vill man inte åka på en traditionell safari med bil kan man även se djuren till fots eller från en hästrygg. Många av våra volontärer gör också en helgs safari i närliggande Botswana.

KLIMAT

Klimatet är tropiskt-subtropiskt med två tydliga årstider: regntid från november till början av april med tropiska regn och tidvis höga temperaturer. Torrperioden infaller normalt från maj till oktober. Kallaste månaden är juli och varmaste är oktober. Under september och oktober ligger dagstemperaturen mellan 30-38 grader och under juni-augusti på dagarna mellan 15-25 grader och nattetid mellan 0-10 grader.

Januari till april är det varmt hela dagen. Regnigt och fuktigt och svalt på natten.
Maj till augusti är det kallt under dagen och väldigt kallt på natten samt torr luft. (6- 24 grader C)
September till november är mycket varmt och mycket torrt!
November till december är början på regnperioden och då är det varmt, blött och fuktigt. Ta med regnkläder.

NATURGEOGRAFI

Zambia ligger omslutet av land på den afrikanska centralplatån, beläget som en länk mellan östra Afrika (Tanzania, Kenya och Uganda) och södra Afrika (Sydafrika, Namibia, Botswana och Zimbabwe). Landskapet är skiftande men består till största delen av vidsträckt savann. På savannen lever de stora afrikanska djuren såsom elefanter, giraffer, antiloper, noshörningar och många flera.

Det finns också bergigare områden. Högsta toppen i landet är en topp i Mafingabergen som reser sig 2 301 meter över havet. Det går även att finna en del regnskog och tät vegetation i Zambia, och i vissa områden är landskapet präglat av sankmarker. I sankmarksområdena finner man Bangwulusjön som är landets största sjö.

Det mest utmärkande i Zambia är dock de mäktiga Victoriafallen. Victoriafallen är en del av Zambesifloden som är en naturlig gräns mot grannlandet Zimbabwe. Detta vattenfall är det största vattenfallet i Afrika och är 105 meter högt och hela 1,6 km brett.

VÅRA ORTER I ZAMBIA

Livingstone

Amzungo Volontärresor har projekt i staden Livingstone nära Zambezifloden, som en gång i tiden var landets huvudstad ända tills järnvägen sammanlänkade Lusaka med andra städer runt om i Zambia. David Livingstone, som var en brittisk missionär, var den första västerlänning att upptäcka vattenfallen som då kallades ”Mosi-Oa-Tunya” som ungefär betyder ”Röken som dundrar” (the smoke that thunders). För att ära den sittande engelska drottningen döpte dock David Livingstone om de mäktiga fallen till ”Victoria Falls”. Fast den lokala ölen heter fortfarande ”Mosi” i ära av det ursprungliga lokala namnet på fallen.

Siansowa

Siansowa är beläget i Zambias södra provins precis vid stranden av den vackra sjön Kariba. Lake Kariba är världens största konstgjorda sjö, som ligger 130 mil uppströms från Indiska oceanen, längs gränsen mellan Zambia och Zimbabwe. Här kommer du att få uppleva det fantastiska djurlivet som Siansowa har att erbjuda; exempelvis elefanter, zebror, bushbock, kudu, vårtsvin, struts, krokodiler samt många olika arter av fåglar. Tongafolkets området är genomsyrat av färgstark tradition och kultur.

SÄKERHET

Zambia räknas som ett säkert och fredligt land som man utan problem kan resa runt i. Man ska dock vara försiktig med att gå ute när det är mörkt, undvika stökiga områden och att färdas i bil vid förflyttning på kvällen. Res inte med långdistanstrafiken på nätterna på grund av den låga trafiksäkerheten. Undvik även att resa längre sträckor i mörkret i egen bil.

Tänk på att aldrig bära värdesaker synligt, såsom plånbok, kamera, smycken och klockor etc.

VALUTA OCH PENGAR

Zambia har en valuta som heter Kwacha. Valutakoden är ZMK. Kontanter i amerikanska dollar (USD) är gångbart i Afrika och det kan vara bra att ha en summa kontanter med dig som reservkassa för växling eller för turistrelaterade aktiviteter som ofta är satta i dollar. Du kan dock alltid betala i den lokala valutan ändå eller med kort. Flera uttagsautomater finns i Livingstone och vi rekommenderar Visa kort eftersom Mastercard inte är lika gångbart. Viktigt att tänka på är att sedlarna måste vara tryckta efter 1993 för att var giltiga.

För aktuella växelkurser gå in på Exchangerate.

RELIGION

Zambia är officiellt en kristen stat men landet har religionsfrihet och en stor variation av religiösa traditioner finns i landet. Många zambier tillhör oberoende kristna kyrkor som kombinerar kristendom med olika afrikanska religioner.

KULTUR OCH SEDER

Det mest speciella och med Zambias kultur är förmodligen landets varma och vänliga folk. Här bor över 70 olika etniska grupper inom en befolkningsmängd på nästan 13 miljoner, Bantufolken; bemba, nyanja, tonga, lozi, luavale, lunda och kaonde är de sju största grupperna och i stort lever dessa befolkningsgrupper i harmoni med varandra till skillnad från i många afrikanska grannländer.

Mångfalden i zambiska kulturen återspeglas genom kulturella former som musik, dans och mat. Trumman är en stor del av zambisk musik och dans och är ett måste i alla större fester. Starka familjeband präglar de sociala relationerna i Zambia och folkliga traditioner såsom firande av lokala högtider hålls levande, framförallt på landsbygden. I städerna odlas en urban livsstil formad av afrikanska och västerländska/globala mönster.

MAT

Det zambiska köket baseras på maträtten nshima som är en typ av gröt gjord på vanlig majs eller majsmjöl. Den görs vanligtvis lite tunnare till frukost (ibland med socker) och lite tjockare till lunch och middag.
Till nshima serveras grönsaker, kyckling, eller kött från nöt, gris och ibland även get. I Livingstone kan du också hitta restauranger med internationell mat, såsom indisk, kinesisk och italiensk.

HELGDAGAR

1 januari Nyårsdagen
11 mars Ungdomens dag
1 maj Arbetarnas internationella dag
24 maj Afrikas frihetsdag
5 juli Hjältarnas dag
8 juli Enhetsdagen
5 augusti Lantmännens dag
24 oktober Nationaldagen
25 december Juldagen

KORT HISTORIA

Zambia var tidigare känt som Nordrhodesia, till oktober 1964 då Zambia blev självständigt från Storbritannien. Det officiella språket i Zambia är därför fortfarande engelska. Zambia var en gång i tiden ett rikt land, men tillhör idag ett av världens fattigaste länder. Medellivslängden har rasat ner till 44 år och många lever i stor fattigdom. Människorna i Zambia är vänliga och har mycket livsglädje trots att livet många gånger är tufft.

Zambia - Lejon, geparder & elefanter

Fullt

En unik möjlighet att göra volontärarbete nära lejon och geparder i syfte att motverka tjuvskytte. Varje år dödas lejon och geparder illegalt i Zambia. För att motverka detta arbetar vi tillsammans med vår partnerorganisation i Zambia aktivt med utbildning i de lokala skolorna, om arterna, deras behov och hur vi kan leva tillsammans för att bevara dessa fantastiska djur. Som volontär på detta projekt kommer du förutom dagliga sysslor, även få chansen att delta i promenader med några av de lejon,...Läs mer

  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet